Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Στήνεται φαραωνικό φωτοβολταϊκό πάρκο με... ταχύτητες φωτός



Η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας δεν έστειλαν καν γνωμοδοτήσεις. ● Ερωτηματικά για το πώς δόθηκε το πράσινο φως όταν οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις (Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, Τμήμα Περιβάλλοντος Δήμου Σερρών, Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών) κυριαρχούν. ● Δεν έλαβαν υπόψη ούτε τις αντιρρήσεις και τα σχόλια του κοινού που αναρτήθηκαν στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο.

Eχετε το δικαίωμα να διαφωνείτε και έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε στη συνέχεια αυτό που θέλουμε. Το συμπέρασμα εξάγεται εύκολα από την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων –που ελήφθη με διαδικασίες ταχύτητας… φωτός– της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το μεγαλύτερο στην Ελλάδα φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μενοίκιο όρος του νομού Σερρών.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο έγγραφο που εισήχθη στο σκεπτικό φέρει την ίδια ημερομηνία με αυτήν που εκδόθηκε η απόφαση, δηλαδή 22 Φεβρουαρίου 2022!

Η απόφαση υπογράφεται από την αναπληρώτρια διευθύντρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης (Δέσποινα Τζαβέλλα) μετά την τελική θετική απόφαση που έλαβε το ΠΕΣΠΑ (Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) στις 15.2.2022, ύστερα από τη θετική γνωμοδότηση –της ίδιας μέρας– του γενικού διευθυντή της Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ. Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι στην απόφαση αγνοείται υποδειγματικά ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά και οι αποφάσεις του (αρνητικές φυσικά) παρότι είναι ο ιδιοκτήτης της έκτασης των 4.100 στρεμμάτων όπου θα εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο.

Επτά σελίδες είναι μόνο οι αναφορές σε νόμους, ΚΥΑ, υπουργικές αποφάσεις και οι εισηγήσεις που έλαβε υπόψη της η απόφαση όπου, όμως, με εξαίρεση ήσσονος σημασίας γνωμοδοτήσεις, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι οι αρνητικές κυριαρχούν [Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Σερρών, Τμήμα Περιβάλλοντος Δήμου Σερρών, Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών, καθώς και αντιρρήσεις και σχόλια του κοινού που αναρτήθηκαν στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο].

Δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί το γεγονός πως η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας δεν έστειλαν καν γνωμοδοτήσεις.

Κι έτσι προκαλεί μεγαλύτερη απορία –τουλάχιστον– το τελευταίο έγγραφο που επικαλείται η απόφαση (του ΠΕΣΠΑ/ΑΔΜΘ) με το οποίο γνωμοδοτεί ομόφωνα θετικά για το έργο κατόπιν της θετικής γνωμοδότησης επί της ΜΠΕ του γενικού διευθυντή της Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ! Και πώς να μην παρατηρήσει κανείς ότι ενώ ήταν αρνητική η εισήγηση του Τμήματος Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού προς το ΠΕΣΠΑ, τελικά το ΠΕΣΠΑ γνωμοδότησε ομοφώνως… θετικά κατόπιν αυτοπρόσωπης παρέμβασης (!) του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνου Δημόπουλου, ο οποίος λέει τα εξής, σύμφωνα με το πρακτικό που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.»: «Δεν υπάρχει στα άμεσα σχέδια του υπουργείου η καθιέρωση γεωπάρκου στη συγκεκριμένη περιοχή και όσον αφορά το θέμα των υδάτων και των πετρωμάτων που θέτει ο Φορέας, δεν άπτεται στο επιστημονικό μας πεδίο. Ως εκ τούτου, παρέχουμε θετική γνωμοδότηση για το συγκεκριμένο έργο»!

Σχολιάζοντας τη χρονική αλληλουχία των αποφάσεων η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Σερρών Θένια Χαραλαμπίδου με ανακοίνωσή της λέει: «Αυτό σημαίνει ότι, όταν έγινε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών στις 4/2/2022 υπήρχε ήδη θετική γνωμοδότηση από το ΠΕΣΠΑ, όπως εξάλλου είχε αναφερθεί και μέσα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο από εμένα όσο και από άλλους συναδέλφους. Ενώ για όσους έχουν πρόσβαση στα υπουργεία και ενδιαφέρονται για το θέμα μπορεί να ήταν ήδη γνωστό ότι υπήρχε θετική γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ του γενικού διευθυντή της Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ από τις 15.2.22».

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, «ήρθε η στιγμή να υλοποιήσει ο δήμαρχος Σερρών Αλ. Χρυσάφης τη δημόσια δέσμευσή του ότι ο Δήμος Σερρών θα προσφύγει σε όσα όργανα χρειαστεί προκειμένου να ακυρώσει την απόφαση της Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων ώστε να ακυρωθεί η απόφαση αυτή και να μη γίνει το έργο αυτό».

Τα περίεργα που είχαν παρατηρηθεί εξ αρχής στην υπόθεση είχαν γεννήσει τελικά πολλές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία («Εφ.Συν.», 17.1.2022, «Αντιδράσεις για το φαραωνικό φωτοβολταϊκό πάρκο») καθώς η φαραωνική εγκατάσταση θα στηθεί σε ύψος 1.600 μέτρων, θα είναι συνολικής ισχύος 311,434 MW, με συνοδά έργα (δύο υποσταθμοί ανύψωσης τάσης 33/400 kV), και η σχετική αίτηση για το έργο είχε υποβληθεί στη ΡΑΕ στις 17 Δεκεμβρίου 2020 και είχε πάρει έγκριση στις 21 Απριλίου 2021.

Το έργο αιτήθηκε να κατασκευάσει η εταιρεία «MAGNA ENERGIA ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ Α.Ε.», πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Ηλίας Σάρρας, γόνος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας. Η εταιρεία θυμίζουμε ότι συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, και σήμερα το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στο 1.045.000 ευρώ.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: