Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Η σεξουαλική δραστηριότητα συνδέεται με υψηλότερη γνωστική λειτουργία στις μεγαλύτερες ηλικίες.'Ερευνα Πανεπιστημίων.












Τα αποτελέσματα αυτής της μοναδικής μελέτης δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της σεξουαλικής δραστηριότητας και ικανότητος ανάκλησης αριθμών/λέξεων στους άνδρες.

Μια κοινή μελέτη από τα πανεπιστήμια του Κόβεντρι και της Οξφόρδης στην Αγγλία έχει συνδέσει τη σεξουαλική δραστηριότητα με υψηλότερες γνωστικές ικανότητες σε μεγαλύτερες ηλικίες.

  • Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι υπάρχουν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της σεξουαλικής δραστηριότητας και της ακολουθίας αριθμών / ανάκλησης λέξεων στους άνδρες. Στις γυναίκες, ωστόσο, υπήρχε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της σεξουαλικής δραστηριότητας μόνο στην ανάκληση λέξεων - η αλληλουχία αριθμών δεν επηρεάστηκε.
  • Οι διαφορές στην τεστοστερόνη (η ορμόνη του αρσενικού φύλου) και η οξυτοκίνη (μια κυρίως γυναικεία ορμόνη) μπορεί να επηρεάσουν το γιατί το ανδρικό γνωστικό επίπεδο αλλάζει πολύ περισσότερο κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Έχουν γίνει αμέτρητες μελέτες σχετικά με τα οφέλη για την υγεία του σεξ - από έναν οργασμό που σας δίνει καθαρότερο δέρμα και ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα , έως τη σωματική δραστηριότητα που διατηρεί την αρτηριακή σας πίεση σε υγιές επίπεδο . Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, ικανότητα αποκλεισμού του πόνου, μειωμένος κίνδυνος καρκίνου του προστάτη, μικρότερο άγχος που οδηγεί σε βελτιωμένα πρότυπα ύπνου ... όλα αυτά είναι αποδεδειγμένα οφέλη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

έννοια της γνωστικής λειτουργίας στον εγκέφαλο γήρατος λαξευμένο σε κορμό δέντρου
Τα οφέλη για την υγεία του σεξ έχουν μελετηθεί ξανά και ξανά, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα νέα πράγματα που μαθαίνουμε για τα οφέλη για το ανθρώπινο σώμα και τον εγκέφαλο.

Η γνωστική λειτουργία έχει συσχετιστεί με διάφορα σωματικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά πρότυπα σε ηλικιωμένους ενήλικες - από τον τρόπο ζωής έως την ποιότητα ζωής , τη μοναξιά και τις αλλαγές στη διάθεση καθώς και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας .

Μια κοινή μελέτη του 2016 από τα πανεπιστήμια του Κόβεντρι και της Οξφόρδης στην Αγγλία συνέδεσε τη σεξουαλική δραστηριότητα με υψηλότερες / καλύτερες γνωστικές ικανότητες σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Αυτή η διαχρονική μελέτη χρησιμοποίησε ένα πρόσφατα διαθέσιμο κύμα δεδομένων από την Αγγλική Διαμήκη Μελέτη της Γήρανσης για να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ σεξουαλικής δραστηριότητας στον ηλικιωμένο πληθυσμό (50+) με τη γνωστική λειτουργία.

Η μελέτη περιελάμβανε 6.833 συμμετέχοντες μεταξύ των ηλικιών 50-89 ετών.

Αναλύθηκαν δύο διαφορετικές δοκιμές γνωστικής λειτουργίας:

  • Ακολουθία αριθμών, που σε γενικές γραμμές σχετίζεται με τις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου.
  • Ανάκληση λέξεων, που σχετίζεται με τις λειτουργίες της μνήμης του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων προσαρμόστηκαν στη συνέχεια για να ληφθεί υπόψη το φύλο, η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, ο πλούτος, η σωματική δραστηριότητα και η ψυχική υγεία κάθε ατόμου. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπάρχουν συχνά προκαταλήψεις σε άλλες μελέτες που εξετάζουν τους δεσμούς μεταξύ της σεξουαλικής δραστηριότητας και της συνολικής υγείας.

Για παράδειγμα, σε αυτό το σενάριο, χωρίς να ληφθούν υπόψη αυτά τα πράγματα, υγιείς ηλικιωμένοι άνδρες της Ιταλίας με συνεχές ενδιαφέρον για σεξ θα είχαν υψηλότερη βαθμολογία σε αυτά τα τεστ. Οι γυναίκες, οι οποίες είναι πιο πιθανό να γίνουν χήρες και να χάσουν τον σεξουαλικό τους σύντροφο, θα είχαν χαμηλότερη βαθμολογία.

Τα αποτελέσματα...

Κατά τη μελέτη της επίδρασης της σεξουαλικής δραστηριότητας στη συνολική υγεία, δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που εστιάζουν στη σχέση μεταξύ της σεξουαλικής δραστηριότητας και της γνωστικής λειτουργίας και καμία άλλη μελέτη που εστιάζει στη σεξουαλική δραστηριότητα και τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Τα αποτελέσματα αυτής της μοναδικής μελέτης δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της σεξουαλικής δραστηριότητας και της ακολουθίας αριθμών / ανάκλησης λέξεων στους άνδρες. Στις γυναίκες, ωστόσο, υπήρχε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της σεξουαλικής δραστηριότητας μόνο στην ανάκληση λέξεων - η αλληλουχία αριθμών δεν επηρεάστηκε.

Η διερεύνηση των διαφορών όσον αφορά τη βελτιωμένη γνωστική ικανότητα μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών και των ηλικιωμένων γυναικών σε αυτή τη μελέτη ήταν ένα από τα κυριότερα σημεία της έρευνας.

Η τεστοστερόνη έναντι της οξυτοκίνης

Η τεστοστερόνη, η οποία είναι η ανδρική σεξουαλική ορμόνη, αντιδρά πολύ διαφορετικά στον εγκέφαλο από την οξυτοκίνη, η οποία απελευθερώνεται στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Η τεστοστερόνη παίζει βασικό ρόλο σε πολλούς διαφορετικούς τομείς όπως η μυϊκή μάζα, η ανάπτυξη των τριχών του προσώπου και της ηβικής και οι αλλαγές στη διάθεση. Επηρεάζει επίσης τη σεξουαλική σας ορμή και τη λεκτική σας μνήμη και την ικανότητα σκέψης.

Η τεστοστερόνη ανήκει σε μια κατηγορία ανδρικών ορμονών και παρόλο που οι ωοθήκες μιας γυναίκας παράγουν ελάχιστες ποσότητες τεστοστερόνης , δεν αρκεί να συγκρίνουμε τις επιπτώσεις στα ανδρικά και θηλυκά σώματα.

Η οξυτοκίνη , από την άλλη πλευρά, παράγεται στα αρσενικά και θηλυκά σώματα με παρόμοιο τρόπο , αλλά τελικά η ορμόνη αντιδρά διαφορετικά στο γυναικείο σώμα, ενεργοποιώντας το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για το συναίσθημα, το κίνητρο και την ανταμοιβή.

Αυτές οι διαφορές στην τεστοστερόνη και την οξυτοκίνη μπορεί να επηρεάσουν το γιατί το ανδρικό γνωστικό επίπεδο αλλάζει πολύ περισσότερο κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η ικανότητα των γυναικών για ανάκληση μνήμης παραμένει ένα μυστήριο…

Μια άλλη μελέτη, αυτή τη φορά το 1997 , εξέτασε τη σχέση μεταξύ φύλου και επεισοδιακής μνήμης. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης απέδειξαν ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερο επίπεδο απόδοσης σε εργασίες επεισοδιακής μνήμης (για παράδειγμα, υπενθυμίζοντας μνήμες παιδικής ηλικίας ) από τους άνδρες. Ο λόγος για αυτό δεν διερευνήθηκε περαιτέρω σε αυτήν τη μελέτη και παρέμεινε κάτι μυστήριο, ακόμη και τώρα.

Ο θηλυκός εγκέφαλος επιδεινώνεται κατά την εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες συχνά παλεύουν με προβλήματα που σχετίζονται με τη μνήμη κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο η αρχική μελέτη απέδειξε ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα στην ακολουθία αριθμών από τις ηλικιωμένες γυναίκες.

Μαζί με τη γνωστική μείωση που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για εξασθένηση της μνήμης και άνοια σε σύγκριση με τους άνδρες.

Ο επικεφαλής ερευνητής της αρχικής μελέτης του 2016, ο Δρ Hayley Wright, από το Πανεπιστήμιο Coventry, εξηγεί:

"Κάθε φορά που κάνουμε μια άλλη έρευνα, πλησιάζουμε λίγο πιο κοντά στην κατανόηση γιατί υπάρχει αυτή η συσχέτιση, ποιοι είναι οι βασικοί μηχανισμοί και εάν υπάρχει σχέση« αιτίας και αποτελέσματος »μεταξύ σεξουαλικής δραστηριότητας και γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους

πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια: