Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Εξαγωγή από Ελληνίδες Νύφες δι' αλληλογραφίας και φωτογραφίας, στην Αμερική.Τέλη 19ου αρχές 20 αι.

 


Φωτογραφία: 21 Ιανουαρίου 1921, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη - Πέντε φωτογραφίες νύφες φτάνουν από την Ελλάδα στο SS Megalli Hellas για να παντρευτούν Ελληνοαμερικανούς. Η πλειοψηφία δεν είχε δει ποτέ τους υποψήφιους συζύγους τους, τη φιλία τους συνεχίστηκε μέσω ταχυδρομείου και την ανταλλαγή φωτογραφιών. Κάθε μια από τις νύφες που θα μεταφερόταν φωτογραφίες του μελλοντικού συζύγου της και κάθε ένας από τους στοργικούς χοίρους που ήταν γεμάτοι γύρω από το πλοίο με φωτογραφίες της μελλοντικής νύφης του. Σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι φωτογραφίες ήταν το μοναδικό μέσο αναγνώρισης. (Φωτογραφία / Εθνικό μνημείο του Liberty and Ellis Island, Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου)

Περισσότεροι από 500.000 Έλληνες - 90 τοις εκατό άνδρες - μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 1880 και 1920, δημιουργώντας έναν δημογραφικό εφιάλτη για το μέλλον τους ως κοινότητας λόγω της έλλειψης γυναικών.

Ως αποτέλεσμα, γεννήθηκε η εποχή της εικόνας της νύφης και χιλιάδες νέες ελληνικές γυναίκες στάλθηκαν στην Αμερική, πολλές μόνο αφού είδαν τους υποψήφιους συζύγους τους σε μια φωτογραφία που στάλθηκε στο χωριό από την μακρινή Αμερική από έναν φίλο ή συγγενή που προσπάθησε να να κάνετε τη σύνδεση ή από ένα γραφείο γάμου που έχει συσταθεί στις κοινότητες μεταναστών στο εξωτερικό.

Ήταν ένα επικίνδυνο ταξίδι για άγαμα κορίτσια, και παρόλο που μερικά ήταν ενθουσιώδη για να φύγουν από την Ελλάδα για το μυθικό Νέο Κόσμο, πολλοί αναγκάστηκαν να βγουν από τη θέλησή τους να φύγουν και να ξεκινήσουν νέες ζωές με σκηνές - συχνά πολύ μεγαλύτεροι - άντρες.

Πολλές ιστορίες πέρασαν από στόμα σε στόμα και από χωριό σε χωριό για νεαρά κορίτσια που έμειναν στις αποβάθρες ή στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, επειδή δεν ήταν τόσο όμορφα όσο οι φωτογραφίες τους, ή επειδή ο μελλοντικός σύζυγος δεν εμφανίστηκε ποτέ να διεκδικήσει τη νύφη του.

Σύντομα οι νύφες μπήκαν στη συνείδηση ​​των Ελλήνων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η δημοφιλής Έλληνα τραγουδίστρια Ρίτα Αμπάζη ηχογράφησε ένα τραγούδι με τίτλο «Min Me Stelneis Mana Stin Ameriki» ή στα Αγγλικά, «Mama Don't Send Me to America» για μια κόρη που παρακαλούσε τη μητέρα της να μην την στείλει στην Αμερική.

Μαμά, μην με στείλεις στην Αμερική, θα μαραθώ και θα πεθάνω εκεί.
Δεν θέλω δολάρια - πώς μπορώ να το πω;
Μόνο ψωμί, κρεμμύδια και αυτό που μου αρέσει.
Λατρεύω κάποιον στο χωριό, μαμά, έναν όμορφο νεαρό, έναν μόνο γιο.
Με φίλησε στις χαράδρες, και με αγκάλιασε κάτω από τις ελιές.
Γιώργο, αγάπη μου, σε αφήνω, και θα φύγω μακριά.
Με παντρεύουν στην εξορία.
Με παίρνουν σαν ένα αρνί για σφαγή.
Και εκεί, στη θλίψη μου, θα με θάψουν.

Τη δεκαετία του 1920 και του 30, η Αμερικανική Ελληνική Εκπαιδευτική και Προοδευτική Ένωση (AHEPA) διοργάνωσε ταξίδια από τα κεφάλαιά της στις Η.Π.Α. προς την Ελλάδα για τα μέλη μόνο για άνδρες για να συναντήσουν μελλοντικές νύφες.

Συχνά έφτασαν φορώντας τα φεστιβάλ AHEPA και περίεργα δυτικά ρούχα, αυτοί οι άντρες συχνά κοροϊδεύονταν και φοβόντουσαν ταυτόχρονα από συγκροτήματα κοριτσιών του χωριού που παρατάχθηκαν για να ταιριάξουν με έναν πιθανό άντρα.

Ένα άλλο τραγούδι μπήκε στην ελληνική λαϊκή κουλτούρα - "Den Ton Thelo ton Ahepa", ή στα Αγγλικά, "Δεν θέλω το Ahepa" - το οποίο διασκεδάζει στο φεστιβάλ που φορούσαν δηλώνοντας τη συμμετοχή τους στην ελληνοαμερικανική αδελφική οργάνωση.

Δεν θέλω το Ahepa
πώς μπορώ να σας πω;
Δεν έχει σημασία πόσα εκατομμύρια έχει,
αγαπώ κάποιον άλλο

Λατρεύω ένα νεαρό αγόρι
με μια λεπτή μέση
δεν τον θέλω, δεν τον θέλω
The Ahepa με το φέσι

Το αμερικανικό κοινό γοητεύτηκε από το φαινόμενο της νύφης, που ασκείται εκτενώς από Έλληνες, Αρμένιους και άλλους ανθρώπους από την Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ένα παρόμοιο φαινόμενο συνέβαινε στη Δυτική Ακτή με ιαπωνικές και άλλες ανατολικές εθνοτικές ομάδες.

Εικόνα-νύφες3

Οι New York Times και άλλες αμερικανικές εφημερίδες έκαναν τακτικά ιστορίες σχετικά με τις αφίξεις πλοίων με νύφες, ακόμα και με σκανδαλώδεις λεπτομέρειες όπως «τρεις νεαροί άνδρες που ήταν καταδικασμένοι σε απογοήτευση» όταν οι νύφες τους «άσκησαν το προνόμιο μιας γυναίκας να αλλάξει γνώμη και ανακοίνωσαν ότι είχαν ερωτευτεί με τους άλλους επιβάτες »στο ταξίδι στον Ατλαντικό.

εικόνα-νύφες-nytimes

Ακόμα άλλες ιστορίες αφορούσαν νύφες που έφεραν δώρα για τους συζύγους τους, συμπεριλαμβανομένης μιας που έφερε μια σέλα, μόνο για να μάθουν ότι δεν οδηγά άλογα αλλά οδηγεί ένα αυτοκίνητο.

NYTimes2

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: