Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

ΗΠΑ ΕΚΛΟΓΕΣ.Οι Ρεπουμπλικανοί συμπαρατάσσονται με τον Τραμπ και δεν αναγνωρίζουν την εκλογή Μπάιντεν, πριν τελειώσουν οι έλεγχοι.



 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικανοί συμπαρατάχθηκαν τη Δευτέρα με τον πρόεδρο Τραμπ, στηρίζοντας την άρνησή του να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και αρνήθηκαν να αμφισβητήσουν την ψευδή αφήγηση ότι η νίκη είχε κλαπεί από αυτόν ή να αναγνωρίσουν τη νίκη του εκλεγμένου προέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν.

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας, ο Μιτς Μακόνελ (Mitch McConnell) δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απόλυτο δικαίωμα να διερευνήσει τυχόν «παρατυπίες» στις προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Σε ομιλία του στην Γερουσία, ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης δεν αναγνώρισε τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν ως εκλεγμένο πρόεδρο και την Κάμαλα Χάρις ως εκλεγείσα αντιπρόεδρο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει απόλυτο δικαίωμα να διερευνήσει ισχυρισμούς για παρατυπίες και να σταθμίζει τις νομικές του επιλογές», δήλωσε ο Μακόνελ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι 100 τοις εκατό στα δικαιώματά του να εξετάζει ισχυρισμούς για παρατυπίες και να σταθμίζει τις νομικές του επιλογές», δήλωσε ο κ. Μακόνελ. «Ας μην έχουμε τίποτα διαλέξεις για το πώς ο πρόεδρος πρέπει αμέσως, να δεχτεί χαρούμενα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα από τους ίδιους χαρακτήρες που μόλις πέρασαν τέσσερα χρόνια αρνούμενοι να αποδεχθούν την ισχύ των τελευταίων εκλογών».

Στη Τζόρτζια, όπου η συνεχιζόμενη καταμέτρηση των ψήφων έδειξε ότι ο κ. Τραμπ έχασε τις εκλογικές ψήφους της πολιτείας, οι γερουσιαστές Ντέιβιντ Πέρντου (David Perdue) και Κέλι Λόφλερ (Kelly Loeffler) -και οι δύο Ρεπουμπλικανοί που αντιμετωπίζουν τώρα τις επαναληπτικές εκλογές του Ιανουαρίου για να διατηρήσουν τις έδρες τους- προχώρησαν σε ασυνήθιστη κίνηση καλώντας τον ανώτερο εκλογικό αξιωματούχο της πολιτείας να παραιτηθεί.

Αssociated Press

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ (κέντρο) αποχωρεί από το γραφείο του Μιτς Μακόνελ, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, 2020. (AP Photo/Susan Walsh)

Κηρύσσοντας τον χειρισμό των εκλογών στη Τζόρτζια ως «ντροπή» και αναφέροντας αόριστες «αποτυχίες» ζήτησαν από τον Ρεπουμπλικανό Υπουργό Εσωτερικών της πολιτείας, Μπραντ Ράφενσπεργκερ (Brad Raffensperger) να παραιτηθεί ως αποτυχημένος.

Ο κ. Ράφενσπεργκερ απέρριψε κατηγορηματικά τις εκκλήσεις τους, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς των γερουσιαστών «γελοίους» και άφησε να εννοηθεί ότι ήταν απλώς δυσαρεστημένοι επειδή ο κ. Τραμπ μπορεί να χάσει και κινδύνευαν και οι ίδιοι.

Η εσωκομματική διαμάχη υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές εξελίξεις γύρω από τη Τζόρτζια, και τις εκλογές των δύο γερουσιαστών δύο εβδομάδες πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου θα καθορίσουν πιθανότατα τον έλεγχο της Γερουσίας.

«Νομίζω ότι οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει έως ότου μετρηθούν οι ψήφοι και αποφασιστούν οι νομικές προκλήσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ (Lindsey Graham), στενός σύμμαχος του Προέδρου που επανεκλέχθηκε στην έδρα του στη Νότια Καρολίνα. «Γι' αυτό θα ενθαρρύνω τον Πρόεδρο να μην αποδεχθεί τη μετάβαση».

Νωρίτερα, δύο ακόμη Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, η Σούζαν Κόλινς (Suzan Collins) και ο Μπεν Σάσε (Ben Sasse), συνεχάρησαν τον Μπάιντεν για την «προφανή νίκη» του στις εκλογές, με την Κόλινς να τονίζει τη σημασία της μετάβασης της εξουσίας για να διασφαλιστεί ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος και η Χάρις θα είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν από τις 20 Ιανουαρίου, ημέρα ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Η Κόλινς, που κέρδισε την προηγούμενη εβδομάδα την επανεκλογή της στην Γερουσία, τόνισε και αυτή πως παρ' όλα αυτά ο Ρεπουμπλικανός απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ πρέπει να έχει την ευκαιρία να αμφισβητήσει νομικά τα αποτελέσματα των εκλογών της Τρίτης.

Μετά την Κόλινς και τον Σάσε, τέσσερις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έχουν συγχαρεί τον Μπάιντεν. Οι άλλοι δύο είναι η Λίζα Μαρκόφσκι από την Αλάσκα και ο πρώην προεδρικός υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ από την Γιούτα.

Οι περισσότεροι γερουσιαστές από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να σχολιάσουν δημόσια το αποτέλεσμα, μετά αφότου μεγάλοι αμερικανικοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί κήρυξαν νικητή των εκλογών τον Μπάιντεν, με βάση την μέχρι τώρα καταμέτρηση των ψήφων.

Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι δήλωσε στο «Fox News» την Κυριακή ότι «κάθε ένδικη προσφυγή πρέπει να εξεταστεί» προτού οι Αμερικανοί μπορούν να αποφασίσουν «ποιος κέρδισε τις εκλογές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: