Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Eurostat: Η Ελλάδα είχε τις χαμηλότερες απώλειες θέσεων εργασίας την περίοδο του lockdown

Eurostat: Η Ελλάδα είχε τις χαμηλότερες απώλειες θέσεων εργασίας την περίοδο του lockdown


Τις χαμηλότερες απώλειες εργασίας θέσεων εργασίας κατά την περίοδο των lockdown εξαιτίας της πανδημίας μεταξύ όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, καθώς λιγότερο από το 2% των Ελλήνων εργαζομένων έχασε την δουλειά του κατά το β' τρίμηνο του 2020.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, Ελλάδα και Τσεχία αποτέλεσαν τα κράτη της ΕΕ με τις χαμηλότερες απώλειες θέσεων εργασίας κατά την περίοδο της καραντίνας, στην οποία μπήκαν σχεδόν όλα τα κράτη της Ένωσης την περασμένη άνοιξη.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα της Eurostat, σε Ελλάδα και Τσεχία κάτω από το 2% των εργαζόμενων στην Ελλάδα έχασε τη δουλειά του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ισπανία ξεπέρασε το 6,5%.

Αξίζει να σημειωθεί, παράλληλα, πως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι απώλειες εκτιμώνται μεταξύ 2% και 3,5%.

Ωστόσο, παρά την καλή επίδοση της χώρας στην αποτελεσματική προστασία των θέσεων εργασίας την περίοδο των lockdown, οι Έλληνες εργαζόμενοι που είδαν το ωράριό τους να μειώνεται ή τέθηκαν σε αναστολή απασχόλησης κατά το β’ τρίμηνο του έτους ξεπέρασαν το 25% του συνόλου, ποσοστό που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, μαζί με την Ιταλία, την Κύπρο και την Ιρλανδία.

Με ποσοστά άνω του 20% ακολουθούν Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Αυστρία και Σλοβακία, ενώ στην καλύτερη θέση βρέθηκαν οι χώρες της Βαλτικής, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.

Τέλος, σύμφωνα με την Eurostat, οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο απώλειας της θέσης εργασίας τους σε σχέση με τους υψηλόμισθους, τάση που παρατηρείται συνολικά στα κράτη μέλη της Ένωσης.

Σκοπός της έρευνας της Eurostat είναι η παροχή πληροφοριών που θα επιτρέψουν στους υπεύθυνους για την άσκηση πολιτικής να εκτιμήσουν τις συνέπειες της COVID -19 στην κατανομή εισοδημάτων το 2020.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: