Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Το «πράσινο» χωριό με το μαμαδίστικο φαγητό είναι αυτό που χρειάζεσαι για να ξεχάσεις τον κορονοϊό

«Πράσινο» από άποψη φύσης και… πανδημίας


Είναι παραδοσιακό και καταπράσινο. Αυστηρά διατηρητέο και πολύ ιδιαίτερο στην όψη χάρη στο νεοκλασικό στοιχείο των αναπαλαιωμένων κτιρίων του. Και το καλύτερο; Είναι χτισμένο στους πρόποδες του Παρνασσού χαρίζοντας μοναδική θέα από τον Ελαιώνα της Άμφισσας και την παραλία της Ιτέας μέχρι το Γαλαξίδι. Το Χρισσό Φωκίδας είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι.

Το πανέμορφο αυτό χωριό δυτικά των Δελφών είναι το ιδανικό μέρος για χειμερινές εξορμήσεις σε μια περίοδο που οι μετακινήσεις μας επιβάλλεται να είναι μετρημένες και πολύ… μελετημένες.

Οι αποδράσεις εκτός πόλης γίνονται άκρως δελεαστικές όταν μιλάμε για το Χρισσό, μιας και παραμένει πράσινο -κυριολεκτικά και μεταφορικά!- σε μια περίοδο που τα κρούσματα κορονοϊού παρουσιάζουν επιθετική αύξηση.

Απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από τους Δελφούς -γι’ αυτό και όσοι το επισκέπτονται φροντίζουν να κάνουν ένα απολαυστικό tour μεταξύ Δελφών και Αράχωβας. Από την Αθήνα θα χρειαστεί να οδηγήσει κανείς περί τις 2,5 ώρες για να απολαύσει την ηρεμία, την ασφάλεια που αυτό παρέχει και την ανεπιτήδευτη ομορφιά του.




Το παράδοξο με το Χρισσό είναι πως παρότι βρίσκεται τόσο κοντά στους Δελφούς έχει καταφέρει να «γλιτώσει» από τον μαζικό τουρισμό και να παραμένει μέχρι σήμερα προορισμός για λίγους και καλούς.

Οικονομικά καταλύματα, μαμαδίστικο φαγητό

Στο χωριό υπάρχουν οικονομικά καταλύματα και πολυτελείς ξενώνες με διάχυτο το παραδοσιακό στοιχείο, ενώ όσοι έχουν βρεθεί εκεί για διήμερο στην καρδιά του χειμώνα μνημονεύουν ακόμα το εξαιρετικό φαγητό που μοιάζει να βγήκε μόλις από την κατσαρόλα της μαμάς. Η γεύση θυμίζει… χωριό, όπως άλλωστε και οι τιμές, μιας και δεν είναι ψέμα πως τα πάντα εκεί είναι σαφώς φθηνότερα. Οικογενειακά ταβερνάκια, καφενεία και μαγαζάκια για τα απαραίτητα θα κάνουν τη διαμονή σου ακόμα πιο ευχάριστη, με τους κατοίκους να έχουν καταφέρει να κρατήσουν τον τόπο του «καθαρό» από κάθε άποψη.


Τι θα δεις

Εντύπωση θα σου κάνουν από την πρώτη στιγμή οι καταπράσινοι κήποι των σπιτιών του χωριού. Από τα must-see του Χρισσού ξεχωρίζει ο πολυφωτογραφημένος υπεραιωνόβιος πλάτανος στην κεντρική πλατεία αλλά και οι πέτρινες εκκλησίες. Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, μάλιστα, που είναι περιτριγυρισμένο από τα αρχαία τείχη της Κρίσας δικαίως έχει κλέψει την καρδιά των παραθεριστών.

Το Εθνικό - Λαογραφικό Μουσείο του χωριού επιβάλλεται να το επισκεφτείς αν το πετύχεις ανοιχτό, καθώς φιλοξενεί με τεράστια συλλογή από σπάνιες γκραβούρες, παραδοσιακές φορεσιές και όπλα του 1821. 

Όσοι πήραν μια γεύση από το Χρισσό, κάνουν λόγο για ένα από τα πιο «αυθεντικά» ελληνικά χωριά με κατοίκους φιλόξενους και πολύ εργατικούς. Μιλάμε για τον προορισμό στον οποίο θα φτάσεις μέσα σε ελάχιστες ώρες από την Αθήνα, θα κοιμηθείς και θα φας πολύ οικονομικά, θα χαζέψεις ελληνική ομορφιά και ιστορικά αξιοθέατα και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείς για τον κορονοϊό. Όχι σε υπερβολικό βαθμό τουλάχιστον.

Όπως αποδεικνύεται, τα ελληνικά χωριά κάνουν και πάλι τη διαφορά και καταφέρνουν να αποτελέσουν must-visit προορισμούς σε μια δύσκολη από κάθε άποψη περίοδο.

Επιστροφή στη φύση λοιπόν. Και τι καλύτερο από το αυθεντικής ομορφιά Χρισσό Φωκίδας;


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: