Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

"Ανέκρουσε πρύμναν" το πλοίο με τις ανεμογεννήτριες από το λιμάνι της Σάμης (Κεφαλλονιάς)



Μια πρώτη νίκη. Οι Κεφαλλονίτες αποχαιρέτησαν σήμερα το μεσημέρι, 23 Οκτώβρη, με χειροκροτήματα και ευχές για καλό ταξίδι στο πλήρωμα του φορτωμένου με ανεμογεννήτριες πλοίου, μετά από έναν αγώνα 20 ημερών και αποκλεισμού του λιμανιού από τους κατοίκους της περιοχής, το οποίο αναχώρησε από το λιμάνι της Σάμης χωρίς να καταφέρει να τις ξεφορτώσει.




Είχε προηγηθεί η φόρτωση και η αναχώρηση του άλλου πλοίου με τις νταλίκες και τους γερανούς που θα μετέφεραν τις ανεμογεννήτριες στο τόπο εγκατάστασής τους.

Στον αγώνα των κατοίκων της Κεφαλονιάς, ο οποίος έχει εμποδίσει μέχρι σήμερα την εκφόρτωση των ανεμογεννητριών, συμπαραστάθηκαν, όλες αυτές τις μέρες, αντιπροσωπείες από την Ιθάκη, το Βέρμιο, τα Άγραφα, Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη .

Το φορτηγό πλοίο είχε ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Σάμης στις 4 Οκτώβρη 2020, φορτωμένο με συστοιχία ανεμογεννητριών, με προορισμό την τοποθέτησή τους στο νέο Αιολικό Πάρκο, συνολικής ισχύος 9,2 MW, στη θέση «Ξερακιάς»  Κοινότητας Διλινάτων στο Δήμο Αργοστολίου.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση λόγω της μορφολογίας του εδάφους και της κατεύθυνσης της λεκάνης απορροής, θα δημιουργήσει μεγάλο πλημμυρικό κίνδυνο στα χωριά του Καραβόμυλου και των Πουλάτων. Η πρόκληση γίνεται μεγαλύτερη, αφού ακόμη δεν έχουν καθαριστεί οι λάσπες και τα φερτά υλικά από τις προηγούμενες πρόσφατες (19 Σεπτέμβρη 2020) καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού» στο διπλανό χωριό της Αγίας Ευφημίας, ως αποτέλεσμα και κατά κύριο λόγο της διατάραξης της φυσικής ισορροπίας των υδατορεμάτων στα υπερκείμενα βουνά, από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μεγάλου όγκου ΑΠΕ.

Οι Κεφαλλονίτες «σπρώχνουν» συμβολικά το φορτηγό πλοίο, για να απομακρυνθεί από το λιμάνι…

Οι παρευρισκόμενοι χειροκροτούν την αναχώρηση του άλλου πλοίου με τις νταλίκες και τα μηχανήματα.

Στις 19 Οκτώβρη το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ληξουρίου συζήτησε το θέμα «Επανεξέταση εγκατάστασης του συνόλου των αδειοδοτήσεων Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.)» και αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση του ακόλουθου ψηφίσματος:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Μετά τις καταστροφικές πλημύρες οι οποίες έπληξαν για μία ακόμη φορά το Νησί μας και κυρίως τις περιοχές Αγίας Ευφημίας και Άσσου και της έντονης ανησυχίας και προβληματισμού που επικρατούν στην περιοχή το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ληξουρίου στην συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών και κατά πλειοψηφία αποφάσισε να ζητήσει από κάθε αρμόδιο

  • να εκπονηθούν άμεσα όλες οι απαιτούμενες μελέτες (λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες κλιματολογικές συνθήκες) και να εκτελεσθούν τα απαιτούμενα έργα το συντομότερο δυνατόν ώστε να μην επαναληφθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Αγία Ευφημία, στην Άσσο, και στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού μας,
  • Να σταματήσει η εγκατάσταση έστω και μίας επιπλέον ανεμογεννήτριας στην Κεφαλονιά αφού η εγκατεστημένη ονομαστική ισχύς των υπαρχόντων ανεμογεννητριών είναι σχεδόν υπερδιπλάσια της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στο νησί και ως εκ τούτου, η Κεφαλονιά έχει εξαντλήσει, με το παραπάνω, την συνεισφορά της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • να εξορθολογιστεί η τιμή αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τους παραγωγούς ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • με ευθύνη της πολιτείας, αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνση των ανεμογεννητριών μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους, ώστε να μην παραμείνουν ως ρυπογόνες εστίες για το περιβάλλον.

Πρέπει να προστατέψουμε από τη λεηλασία το μοναδικό, φυσικό μας πλούτο και να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την ταυτότητά μας και γι αυτό ζητούμε σε όλες τις μείζονες κυβερνητικές παρεμβάσεις να λαμβάνεται η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

Ο αγώνας των Κεφαλλονιτών δεν έχει τελειώσει…

Η αποχώρηση του πλοίου ήταν μια πρώτη, σημαντική νίκη του λαού του νησιού, όμως οι Κεφαλλονίτες βρίσκονται σε επαγρύπνηση για να εμποδίσουν κάθε νέα προσπάθεια της εταιρείας να ξαναφέρει τις ανεμογεννήτριες στο νησί.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Δημήτρης Καραγκουλές, αμέσως μετά την αποχώρηση του πλοίου αποκάλυψε, στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα», ότι το πλοίο έφυγε γιατί υπάρχει άλλο προγραμματισμένο δρομολόγιο, όμως οι ανεμογεννήτριες θα επιστρέψουν σύντομα στην Κεφαλονιά με το ίδιο ή με άλλο πλοίο. «Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα έρθουν εκ νέου οι ανεμογεννήτριες» και δεν παρέλειψε να απειλήσει λέοντας ότι έως τώρα το κόστος από την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι της Σάμης είναι στις 360 χιλιάδες ευρώ και αυτά τα χρήματα θα απαιτηθούν από όσους έχουν εμπλακεί και τόνισε: «Τα χρήματα θα απαιτηθούν από τον δήμο, από τον δήμαρχο… Θα το αναλάβουν όσοι το δημιούργησαν. Ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του».


πηγή

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή σας Κεφαλλονίτες . Αρνείστε να σώσετε τον πλανήτη.
Εμείς εδώ στα Κάτω Λακκώματα Φωκίδας σας κουνάμε επικριτικά το δάκτυλό μας και σας προειδοποιούμε πως θάλθουν οι Γερμανοί να σας ...βομβαρδίσουν.

Ανώνυμος είπε...

Άσε 9:21, έχουν έρθει εδώ ήδη οι Γερμανοί με τον Βωξίτη και διέγραψαν απο το χάρτη τις Καρούτες τις οποίες δεν κατάφεραν να διαγράψουν το 40. Ήρθαν πρόσφατα με τα αιολικά και διέγραψαν το Διστομο και την Αγ. Ευθυμία. Ξέρουν πολυ καλά τι κάνουν. Σε βάθος χρόνου δεν θα υπάρχει ζωντανο μαρτυρικό χωριό να θυμίζει τα εγκληματά τους. Και οι απόγονοι των θυμάτων, συνεργάτες τους. Τι να πει κανείς;

Ανώνυμος είπε...

Στη Κεφαλλονιά ζουν από τον τουρισμό και καλά κάνουν και αντιδρούν. Εδώ από τι θα ζήσεις από τον τουρισμό που ΘΑ έρθει και ΑΝ ΘΑ έρθει;

Ανώνυμος είπε...

Το Κοκκινάρι να 'ν' καλά
Στην επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας πάει για έγκριση στις 29/10 η αδειοδότηση για ανεμογεννήτριες στη θέση «Κούτρη» στο Λιδωρίκι και «ΚΟΡΥΦΗ» στη Δεσφίνα. Παρακολουθήσαμε το προχθεσινό περιφερειακό και το τι έκαναν όλες οι παρατάξεις για το θέμα: τίποτα! Μόνο η συντοπίτισσα Πολυζώη Νίκη από την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά έβαλε το θέμα. Οι υπόλοιποι μάλλον είχαν κερί στα αυτιά τους και δεν την άκουσαν ώστε να τοποθετηθούν ή κοινώς την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια. Τι κακό ! κόψανε και τις μίζες, με συνγχωρείτε τα αντιστασθηστικά εννοούσα, από τους τοπικούς άρχοντες. Πως θα κάνουν τις "δουλειές τους" τώρα?