Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Στη φυλακή η Χρυσή Αυγή αλλά όχι οι ακροδεξιές ιδέες!


 
 
Τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος για την ανάπτυξη των ακροδεξιών, εθνικιστικών, ρατσιστικών και μισαλλόδοξων αντιλήψεων στην ελληνική κοινωνία επισημαίνουν οι Πράσινοι και καλούν σε εγρήγορση για την αντιμετώπισή τους.

Η φυλάκιση των νοσταλγών του φασισμού ως συνέχεια της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης από το δικαστήριο, τονίζουν οι Πράσινοι, είναι μια δικαίωση για τα θύματά της, για την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, των μεταναστών αλλά και όλων και όσων αντιστάθηκαν στις πρακτικές των νοσταλγών των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου.

Τώρα, όμως, είναι η στιγμή να αναζητηθούν νηφάλια οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος και κυρίως των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες για την ανάπτυξη του εθνικισμού, του ρατσισμού και της ακροδεξιάς ρητορείας και πρακτικής στην ελληνική κοινωνία και την πολιτική ζωή

Μετά από 5,5 χρόνια δίκης, που ευτυχώς κατέληξε στην αναγνώριση των ποινικών ευθυνών της ηγεσίας της εγκληματικής οργάνωσης, φαίνεται ως ευρύτερα αποδεκτή η καταγγελία της ναζιστικής βίας και ιδεολογίας, ακόμη και από τους ακροδεξιούς συγγενείς της μέσα κι έξω από τη Βουλή, ή και από αυτούς που στήριξαν το κόμμα αυτό. Οι 500.000 ψηφοφόροι της αποδεικνύουν ότι το πέρασμα της ΧΑ από την πολιτική σκηνή της χώρας βασίστηκε σε ένα κλίμα αποδοχής, ανεκτικότητας και αποενοχοποίησης των ακροδεξιών, εθνικιστικών, ρατσιστικών και μισαλλόδοξων αντιλήψεων, που προϋπήρχε και το αναπαρήγαγε. Οι δηλητηριώδεις αυτές αποφύσεις της ακροδεξιάς ιδεολογίας, τόσο σε κεντρικό όσο και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, εξακολουθούν να υπάρχουν και να εκφράζονται σε κάθε ευκαιρία.

Η Δημοκρατία, όμως, δεν κινδυνεύει μόνον από ανοιχτούς εχθρούς της, όπως η Χρυσή Αυγή, αλλά κυρίως από τη μειωμένη εγρήγορση των θεσμικών φορέων να την υπερασπιστούν και να τη διευρύνουν. Επίσης, η Δημοκρατία κινδυνεύει από τις ανισότητες, από την υπερσυγκέντρωση δύναμης και πλούτου, όταν δεν θεσπίζονται δημοκρατικοί θεσμοί ελέγχου των αγορών, των μεγάλων επιχειρήσεων, των ΜΜΕ.

Για αυτούς τους λόγους οι Πράσινοι προωθούν μια κουλτούρα διαλόγου, συνθέσεων, συνεργασιών, μη βίας, διαφάνειας, αλληλεγγύης, σεβασμού στον λόγο του αντιπάλου. Για να θωρακιστεί πραγματικά η Δημοκρατία θα πρέπει να την ενδυναμώσουμε, να την εμβαθύνουμε, να την κάνουμε πιο συμμετοχική, δίκαιη κι αποτελεσματική. Θα πρέπει να επιμείνουμε στις αξίες της δημοκρατικής παιδείας και των αντιαυταρχικών πολιτικών, αξίες που αποτελούν και τον πυρήνα των Πράσινων ιδεών.

Χρειάζεται, βεβαίως, και μια ευρύτερη πολιτική συνεννόηση. Ως πρώτη ένδειξη μιας τέτοιας συνεννόησης είναι η ομόφωνη αναθεώρηση από τη Βουλή του ποινικού κώδικα, έτσι ώστε να αποκλειστεί η δυνατότητα της φυλακισμένης ηγεσίας της Χρυσής Αυγής να ζητήσει ξανά την ψήφο του ελληνικού λαού.
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νατοι κ οι πρασινοφασιστες,ξεμυτισανε να μας πάρουν την αποκλειστικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Σωπάτε ρε " Δημοκράτες ". Θα αποκλείσετε 500 χιλιάδες Έλληνεςνα ψηφίσουν αυτό που θέλουν; ( και δεν είμαι χρυσαυγήτης ).