Αντιμέτωπη με τη βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της βρίσκεται φέτος η Ευρωζώνη, με την άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας να απειλεί ακόμη και το ίδιο το μέλλον του ευρώ, εάν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί για την αντιμετώπιση της κρίσης, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η οικονομία της Ευρωζώνης θα εισέλθει φέτος σε άνευ προηγουμένου ύφεση με 7,7% συρρίκνωση του ΑΕΠ και καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας σε όλες τις χώρες-μέλη, όπως προκύπτει από τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει περισσότερο τις χώρες του Νότου, με την Κομισιόν να προβλέπει βαθιά ύφεση σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.
«Η Ευρώπη βιώνει ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ, το μεγαλύτερο από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης», ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι.
Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών προειδοποιούν ότι η κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού διευρύνει το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, δοκιμάζοντας τα όρια της Ευρωζώνης, εξαιτίας της διαφορετικής έκθεσης των χωρών-μελών στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και στις δυνατότητες των κυβερνήσεων να στηρίξουν πληττόμμενες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Η Κομισιόν προβλέπει επιστροφή της οικονομίας του Ευρώ σε ανάπτυξη με ρυθμούς 6,3% το 2021, σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ανάκαμψη 4,7%. Η ανεργία θα εκτοξευθεί στο 9,6% φέτος από 7,5% το 2019, ενώ για το 2021 προβλέπεται να υποχωρήσει στο 8.6%.
Στις χώρες του Νότου -Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία- όπου τα επίπεδα χρέους είναι ήδη υψηλότερα- η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να συρρικνωθεί πάνω από 9% φέτος -η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 9,5% για την Ιταλία και 9,4% για την Ισπανία- γεγονός που δείχνει ότι ο Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα έχουν επιφέρει μεγαλύτερο πλήγμα σε αυτές τις χώρες σε σύγκριση με την ύφεση κάτω του 7% που αναμένει η Επιτροπή για χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Χωρίς κάποιας μορφής ενιαίο σχέδιο διάσωσης, οι στρεβλώσεις απειλούν την ίδια τη σταθερότητα της περιοχής, προειδοποιεί η Κομισιόν.
«Τόσο μεγάλες αποκλίσεις συνιστούν απειλή για την ενιαία αγορά και την Ευρωζώνη -μπορούν όμως να μετριασθούν με αποφασιστική, κοινή ευρωπαϊκή δράση» υπογραμμίζει ο επίτροπος Τζεντιλόνι στην ανακοίνωσή του.
Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να κρατήσουν όρθιες τις οικονομίες θα εκτροχιάσουν τους προϋπολογισμούς στο σύνολο των 19 χωρών της Ζώνης του Ευρώ, με το έλλειμμα σε επίπεδο Ευρωζώνης να ανέρχεται στο 8,5% φέτος, από 0,6% πέρυσι και με την Κομισιόν να προβλέπει υποχώρηση στο 3,5% το 2021. Το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 102,7% του ΑΕΠ από 86% πέρυσι ενώ την επόμενη χρονιά αναμένεται να υποχωρήσει στο 98,8%.
Το χρέος της Ιταλίας θα σηεμιώσει τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των χωρών-μελών, προσεγγίζοντας το 160% του ΑΕΠ από 134,8% το 2019.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου