Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Φόβοι για κοινωνικό κραχ – Οι Έλληνες αδυνατούσαν να καλύψουν βασικές ανάγκες και πριν την πανδημία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανησυχία προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο η οικονομική κατάσταση που θα βρεθεί μεγάλο μέρος των πολιτών την επόμενη μέρα της πανδημίας την ώρα που το lockdown έχει παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα, αντίστοιχες είναι και οι ανησυχίες στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς οι προβλέψεις για την Οικονομία φέρνουν την Γηραιά Ήπειρο αντιμέτωπη με βαθειά ύφεση προκαλώντας κλυδωνισμούς στον πυρήνα των ευρωπαϊκών οργάνων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ης Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας, η ύφεση θα φτάσει στο 5,5% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, ενώ τα ποσοστά ανεργίας υπολογίζεται ότι θα ανέβουν στο 9,4%.
Ωστόσο ακόμα και τα παραπάνω στοιχεία δεν προκαλούν τον φόβο που προκαλεί το ενδεχόμενο αυτοί οι δείκτες να αποκλιμακωθούν αργά μέσα στα επόμενα χρόνια και το σενάριο του «boost» ανάπτυξης του 2021 να απομακρύνεται.
Σε αυτό το κλίμα, έρχονται να προστεθούν και τα ανησυχητικά στοιχεία από έρευνα της Eurostat που δείχνουν πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μέσο όρο το 32% δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει έκτακτα οικονομικά έξοδα. Στην Ελλάδα, ωστόσο, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 48%. Σημαντικό για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, είναι πω η έρευνα επικεντρώθηκε στα έκτακτα και απροσδόκητα οικονομικά έξοδα που προέκυψαν το 2019 (η απώλεια ενός συγγενή, μία χειρουργική επέμβαση, η απώλεια ενός οχήματος κλπ).
Αντίστοιχα σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το ποσοστό των ατόμων που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα οικονομικά έξοδα ήταν υψηλότερο στην Κροατία (52%), στη Λετονία (50%), στην Ελλάδα και την Κύπρο (και οι δύο 48%), τη Λιθουανία (47%) και τη Ρουμανία ( 44%). Το χαμηλότερο ποσοστό είχε η Μάλτα (15%).
Διαφάνεια 1 από 2: Τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα οικονομικά έξοδα σημειώθηκαν στα νοικοκυριά ενός ατόμου
Διαφάνεια 2 από 2: Υψηλότερο είναι το ποσοστό στις ανύπαντρες γυναίκες (43%) από ό,τι στους ανύπαντρους άνδρες (36%).
Όλα τα παραπάνω θέτουν σε επιφυλακή την κυβέρνηση, καθώς προκαλούν ανησυχία για το πώς οι πολίτες θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην μετά κορονοϊό εποχή.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, το οικονομικό επιτελείο καταρτίζει σχέδιο το οποίο και θα εφαρμοστεί βήμα-βήμα ανάλογα με τις απαιτήσεις της αγοράς κατά την άρση των μέτρων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΦΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΗΡΘΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΙ Η ΥΦΕΣΗ...

Ανώνυμος είπε...

Ήταν που έσωσε ο Τσιοδρας τον κόσμο. Τώρα που θα θερίσει η ανεργία και η υποαπασχόληση, θα πούμε : "ΟΧΙ άλλο "σώσιμο" !!!!!!!