Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.


KAPTEPIA: Βιώσιμη Αλιεία στον Κορινθιακό ( του Τάσου Δροσόπουλου )
ΑΦΟΡΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝ.ΑΛ.

Με την υπ. αριθμ. 3949/12.02.2020 κοινοβουλευτική ερώτηση, τρεις Βουλευτές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, οι κ.κ. Πάνας, Μουλκιώτης και Κωνσταντόπουλος, έθεσαν προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητήματα που αφορούν ζωτικό χώρο για τη Στερεά, τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Αττική, την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.
1. Το θέματα της προστασίας και του ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ, γίνονται περισσότερο επίκαιρα μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπ. Περιβάλλοντος, στο οποίο πολλοί περιβαλλοντικοί σύλλογοι, οργανώσεις και Πανεπιστήμια, πρόβαλαν ισχυρές ενστάσεις.
2. Στα ερωτήματα που τέθηκαν προς το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορούσαν ζητήματα ελέγχου υπεραλιέυσης και δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων, δυστυχώς, ακόμη, ΔΕΝ έχουμε λάβει κάποια απάντηση.
3. Ο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ μας απασχολεί ιδιαίτερα γιατί επηρεάζει καθοριστικά τις δυνατότητες της περιοχής, από το να έχουμε καθαρή θάλασσα και πρώτο βήμα για τουριστική παραθεριστική δραστηριότητα, έως την διατροφική αλυσίδα. Η υπεραλίευση και η μόλυνση καταστρέφει δυνατότητες και αποτελεί συστηματική αδυναμία της Πολιτείας να επιβάλλει κανόνες και δικαίωμα, δίκαιο δικαίωμα, επιβίωσης στους αλιείς.  
Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν: 
1. Ποιος ο σχεδιασμός και οι προτάσεις των Περιφερειακών Αρχών, γύρω από τον Κορινθιακό, για την δημιουργία θαλάσσιων προστατευμένων περιοχών αλιεία («θαλάσσιων καταφυγίων»), με στόχο την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και των περιοχών αναπαραγωγής και ανάπτυξης των ψαριών στον Κορινθιακό;
Δεν έχει απαντηθεί, έως 07/05/2020, από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
2. Υπάρχει σχεδιασμός στο τρέχον και στο νέο πρόγραμμα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας για χρηματοδότηση έργων τεχνητών υφάλων, σε κλειστά θαλάσσια συστήματα, όπως ο Κορινθιακός;
Δεν έχει απαντηθεί, έως 07/05/2020, από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
3. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Πολιτεία για την ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών με εξοπλισμό και στελέχωση, γύρω από τον Κορινθιακό και με ποια μέσα, όπως συστήματα τηλεματικής και σκάφη, θα ενισχύσει τις Αρχές για την πάταξη των φαινομένων υπεραλίευσης και την πάταξη της παράνομης αλιείας στον Κορινθιακό;
Δεν έχει απαντηθεί, έως 07/05/2020, από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
4.Ποια μέτρα, εργαλεία νέων τεχνολογιών πρόκειται να αναπτύξει και εγκαταστήσει υποχρεωτικά σε αλιευτικά εργαλεία με συρόμενους μηχανισμούς, που σε πραγματικό χρόνο να δίνουν το γεωγραφικό στίγμα του σκάφους την στιγμή που κάνει χρήση του συρόμενου μηχανισμού αλίευσης;
Δεν έχει απαντηθεί, έως 07/05/2020, από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
5. Πότε θα ολοκληρωθεί το εθνικό χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες και τι προβλέπει για Κορινθιακό;
Από το Υπ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, τμήματα ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ και ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, κατατέθηκαν οι ακόλουθες απαντήσεις:
1. ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
.. «Ο Κορινθιακός Κόλπος εμπίπτει στην προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 με κωδικό GR2530007 και τίτλο: «Κορινθιακός Κόλπος» η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ). Η περιοχή μελετάται στο πλαίσιο του έργου: «Εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000». Η περιοχή του Κορινθιακού κόλπου, σύμφωνα με το σχεδιασμό του παραπάνω έργου, εμπίπτει στις περιοχές μελέτης της Γ’ Φάσης, που έλαβε εντολή έναρξης εκπόνησης το Φεβρουάριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί, βάσει του χρονοδιαγράμματος, το Νοέμβριο του 2020. Η μελέτη αυτή θα καταλήξει σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και Σχέδιο Διαχείρισης όπως προβλέπεται από το Ν. 3937/2011. Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4519/ 2018 (ΦΕΚ 25/Α/20.2.2018), η διοίκηση και διαχείριση του Κορινθιακού κόλπου εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία: «Φορέας Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου». Έδρα του φορέα ορίζεται προσωρινά η Κόρινθος του Νομού Κορινθίας.»..
2. Διεύθυνση ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
… «Α. Στο Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΦΕΚ 128/Α/3-7-2008 αριθμ. 6876/4871/12-6-2008) στο άρθρο 7 Α τίθενται οι βασικοί στόχοι και επιδιώξεις σε ότι αφορά την Αλιεία και ειδικότερα επιδιώκεται:
1. Η ανάπτυξη της παράκτιας αλιείας στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας, με εφαρμογή μέτρων ελέγχου της υπεραλίευσης και προστασίας του παράκτιου θαλάσσιου περιβάλλοντος.
2. Η στήριξη της υδατοκαλλιεργητικής δραστηριότητας με βιώσιμο τρόπο και προστασία των περιοχών στις οποίες αναπτύσσεται από μη συμβατές δραστηριότητες. Επιπλέον στο άρθρο 9 «Χωρική οργάνωση και ανάπτυξη του ορεινού, παράκτιου, νησιωτικού και αγροτικού χώρου» σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός πρέπει να γίνεται με βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, τόσο του θαλάσσιου όσο και του χερσαίου τμήματος της παράκτιας ζώνης, με σεβασμό στη χωρητικότητα και αντοχή των οικοσυστημάτων και στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Επίσης στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι «Κατά το σχεδιασμό μέτρων που αφορούν την παράκτια ζώνη, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εφαρμόζουν τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων περιοχών ώστε να εξασφαλίζουν την καλή διαχείριση των οικείων ζωνών, λαμβάνοντας υπόψη τις καλές πρακτικές… ». Β. Το ισχύον Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) για τις υδατοκαλλιέργειες (Απόφαση αρ. 31722/4.11.2011, ΦΕΚ/2505 Β/4-11-2011) καθορίζει τις κατευθύνσεις, για το εθνικό πρότυπο χωροταξικής οργάνωσης της υδατοκαλλιεργητικής δραστηριότητας με εξειδίκευση ανά τύπο καλλιέργειας, τις κατευθύνσεις για το καθεστώς και τους όρους χωροθέτησης υποδοχέων και μονάδων του τομέα, καθώς επίσης και τα κριτήρια και τις συμβατότητες χωροθέτησης τόσο των υποδοχέων όσο και των μεμονωμένων μονάδων σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος . Για την αξιολόγηση/αναθεώρηση του ισχύοντος Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες σας γνωρίζουμε ότι προωθείται από την Υπηρεσία μας η διενέργεια ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού προκειμένου να ανατεθεί σχετική μελέτη.
3. Ο Κορινθιακός Κόλπος επικοινωνεί με τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Φωκίδα), Πελοποννήσου(Κορινθία) και Δυτικής Ελλάδας(Αχαΐα) και ως εκ τούτου θέματα που τον αφορούν και σχετίζονται με το Στρατηγικό Περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό εξετάζονται από τα χωροταξικά Πλαίσια των Περιφερειών αυτών και συγκεκριμένα α) το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (αρ. 76104/1176,ΦΕΚ 299/ΑΑΠ/14-12-2018) β) το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Απόφαση αρ 25294,ΦΕΚ 1485/Β/10-10-2003) και γ) το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Απόφαση αρ.25297, ΦΕΚ 1470/Β/9-10-2003). Τα παραπάνω Περιφερειακά δίδουν γενικές κατευθύνσεις για την προστασία οργάνωση και έλεγχο του παράκτιου χώρου και των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων εντός αυτού και προωθούν τη βελτίωση των αγροτικών και αλιευτικών υποδομών καθώς και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του παράκτιου χώρου με προτεραιότητα στις κρίσιμες περιοχές που δέχονται μεγάλες πιέσεις από ανθρωπογενείς δραστηριότητες»…
Σύνδεσμος για ερώτηση και απαντήσεις :

Δεν υπάρχουν σχόλια: