Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα κοινωνικά δίκτυα μία ανάρτηση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Τι διευκρίνισε η Επιτροπή σε νεότερα tweet
Η επιτροπή για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821, παρέθεσε μία αναφορά του γνωστού καθηγητή Αριστείδη Χατζή, που παρουσιάζει τον κυβερνήτη Καποδίστρια σαν δικτάτορα.
«Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν "ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού". Ο Καποδίστριας φτάνει τον Ιανουάριο του 1828 στην Αίγινα ενώ έχει αποδεχτεί ήδη από τον Αύγουστο του 1827 τη θέση του Κυβερνήτη. Καθώς λοιπόν θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνο ξυράφι το Σύνταγμα της Τροιζήνας, το αναστέλλει & κηρύσσει ουσιαστικά δικτατορία. Αυτό είναι το τέλος της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Όμως οι δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Έλληνες δεν το έβαλαν κάτω. Συνέχισαν να αγωνίζονται για δημοκρατία και δικαιώματα. Ούτε η εκσυγχρονιστική δικτατορία Καποδίστρια, ούτε οι Βαυαροί, ούτε οι ξένες δυνάμεις μπόρεσαν να τους αναγκάσουν να ανεχθούν ένα αυταρχικό καθεστώς. Με αγώνες & αίμα κατόρθωσαν το 1844 να κάνουν την Ελλάδα το πρώτο κράτος στον κόσμο που καθιερώνει την καθολική ψηφοφορία των ανδρών & το 1864 μία από τις πρώτες φιλελεύθερες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της Ευρώπης», γράφουν τα tweet της επιτροπής.
(1/4) «Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν "ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού". Ο Καποδίστριας φτάνει τον Ιανουάριο του 1828 στην Αίγινα ενώ έχει αποδεχτεί ήδη από τον Αύγουστο του 1827 τη θέση του Κυβερνήτη.
198 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Διαβάζουμε εδώ ότι ο Καποδίστριας κήρυξε «δικτατορία». Και πιο κάτω αποκαλείται «δικτάτορας», που του αντιστάθηκαν οι «δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Έλληνες».
Καμία επιστημονική άποψη δεν φιμώνεται. Είναι όμως αυτή η επιλογή λέξεων κατάλληλη για μια Επιτροπή που λέει πως ενώνει;
298 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Τα σχόλια από επώνυμους και μη χρήστες του διαδικτύου έπεσαν βροχή, με αποτέλεσμα η επιτροπή, με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, να επανέλθει στο θέμα με νεότερα tweet.
«Για την Επανάσταση του 1821 έχουν γράψει πολλοί και έχουν αποδοθεί οι τιμές στους μεγάλους ηγήτορες εκείνης της εθνεγερτήριας περιόδου. Προφανώς, κάποιες από τις αποφάσεις όλων αυτών, ηχούν παράξενα μέσα στο ασφαλές σημερινό περιβάλλον. Το χρέος όλων μας, και συγκεκριμένα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», είναι να αναδειχθούν όλες οι απόψεις, όλες οι κριτικές, για τις δράσεις και τις αποφάσεις εκείνης της εποχής, γιατί, όπως έλεγε και ο Διονύσιος Σολωμός, «Εθνικό είναι το Αληθές». Με πρόγραμμα & συνέπεια, από τον περασμένο Φεβρουάριο & για τους επόμενους 20 μήνες, τα social media & το site της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», υπηρετούν αυτό τον σκοπό. Με την έννοια αυτή, οι συζητήσεις που γίνονται, στο βαθμό που είναι νηφάλιες, πιστεύουμε ότι είναι γόνιμες. Αλίμονο, αν 200 χρόνια μετά, δεν μπορούμε να συζητάμε με ψυχραιμία για την περίοδο της Επανάστασης. Αρκεί, ο στόχος να παραμένει ένας: να την τιμήσουμε, γιατί αυτή, σε μεγάλο βαθμό, προσδιόρισε αυτό που είμαστε σήμερα», έγραψε η Επιτροπή.
Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε για την ανάρτηση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σχετικά με τα σχόλια του Ι.Καποδίστρια για το Σύνταγμα της Τροιζήνας, διευκρινίζουμε τα εξής:
49 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Δείτε μερικά από τα σχόλια χρηστών του διαδικτύου
Follow us:
1 σχόλιο:
Για να επιβάλει κάποιος τη θέληση του σε μια καταπληγιασμενη χώρα που ήταν η Ελλάδα εκείνη την εποχή θα μπορούσε άνετα να χρησιμοποιήσει πολλές αυταρχικες και αντιδημοκρατικες πρακτικές... Εδώ εμείς το 2020 έπρεπε να χρησιμοποιούμε SMS για να βγούμε από το σπίτι μας, για μια πανδημία.. δημοκρατικό? Μη ξεχνάμε πως ο Καποδίστριας θεωρούνταν εκπρόσωπος της Ρωσικής πολιτικής ο μαυροκορδατος της Αγγλικής και ο Κωλεττης της Γαλλικής... Α και κάτι ακόμα το 2021 να εωρτασουμε και το άνοιγμα των λοιμοκαθαρτηριων για την πανωλη που θερίζε την επαναστατιμενη Ελλάδα μας... πριν 200 χρόνια!!! Τυχαίο??
Δημοσίευση σχολίου