Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ : " Αλχημείες και ψέμα πάνω στο ψέμα για παλιούς και νέους ασφαλισμένους " & Ανοιχτή επιστολή του Χρήστου Κούκου για τα τρέχοντα εργασιακά θέματα του "Εργοταξιακού" σωματείου



Κυβέρνηση για το ασφαλιστικό
Αλχημείες και ψέμα πάνω στο ψέμα για παλιούς και νέους ασφαλισμένους
 Η κυβέρνηση συνεχίζοντας τις αλχημείες και την κοπτοραπτική προσπαθεί να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους, ειδικά τις νέες βάρδιες της εργατικής τάξης. Οι εργαζόμενοι που ζουν στο πετσί τους όλων των ειδών τις "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις και την περιπλάνηση, αυτοί που βρέθηκαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στις ουρές της ανεργίας και συνεχίζουν να βρίσκονται, ακούν καθημερινά για αυξήσεις στις συντάξεις στα 35 και τα 42 χρόνια εργασίας.
    Το νέο Ασφαλιστικό του Βρούτση αφήνει ανέγγιχτα τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου από τα 4.500 έως τα 9.000 ένσημα, δηλαδή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων, που αφορούν συνήθως και στην πιο κακοπληρωμένη εργασία. Αλήθεια, ποιος ελαστικά εργαζόμενος, μισοάνεργος, θα έχει 42 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας στο τέλος του εργάσιμου βίου του, που αναφέρουν στους πίνακες και τα παραδείγματά τους;
     Γιατί δεν αναφέρουν στα ένθετα για το Ασφαλιστικό και στις τηλεοπτικές εκπομπές, ποιο θα είναι το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης για έναν εργαζόμενο που βρέθηκε σε μια νύχτα να πληρώνεται με 511 ευρώ μεικτά (νέος κάτω των 25 ετών) ή για τους εργαζόμενους που απασχολούνται ως 4ωροι; Αυτά τα παραδείγματα αφορούν άραγε λίγους εργαζόμενους ή την πλειοψηφία που βρέθηκε να δουλεύει μαύρα και ανασφάλιστα, να "χοροπηδάει" από το ένα 5μηνο - 8μηνο πρόγραμμα απασχόλησης σε άλλο, να δουλεύει εποχικά;
Α) Ασφαλισμένος με 4.500 μέρες ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών 600 ευρώ πριν τον νόμο Κατρούγκαλου και την κατάργηση της 13ης - 14ης σύνταξης κύριας και επικουρικής έπαιρνε συνολικά κύρια και επικουρική σύνταξη 607 ευρώ το μήνα και για 14 συντάξεις 8.498 ευρώ το χρόνο. Μετά τον νόμο Κατρούγκαλου - και τον νόμο Βρούτση που διατηρεί το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης - παίρνει το μήνα 455 ευρώ και για 12 συντάξεις 5.458 το χρόνο, δηλαδή παίρνει 3.040 ευρώ λιγότερο ή - 35,78%, «βγαίνοντας» στη σύνταξη 9 χρόνια αργότερα.
   Β) Ασφαλισμένος στα βαρέα (Μεταλλεία) με 10.500 μέρες ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών 2000 ευρώ πριν τον νόμο Κατρούγκαλου έπαιρνε συνολικά κύρια και επικουρική σύνταξη 2120 ευρώ το μήνα και για 14 συντάξεις 30.000 ευρώ το χρόνο. Μετά τον νόμο Κατρούγκαλου - και τον νόμο Βρούτση με αυξημένο ποσοστό αναπλήρωσης (επειδή δούλεψε πάνω από 30 χρόνια) - παίρνει το μήνα 1240 ευρώ και για 12 συντάξεις 15000 το χρόνο, δηλαδή παίρνει 15000 ευρώ λιγότερο ή – 50,00%«βγαίνοντας» μάλιστα στη σύνταξη 6 χρόνια αργότερα. ΔΕΝ πρόκειται δε να πάρει ΚΑΜΙΑ αύξηση για φέτος (όπως προπαγανδίζει κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της) αλλά και για τα επόμενα 8-10 και 15 χρόνια, μιας και η προσωπική διαφορά που επέβαλε ο ν.Κατρούγκαλου και διατηρεί στο ακέραιο(εκεί που θα τον καταργούσε) ο νέος ν. Βρούτση είναι πάνω από 200 ευρώ. Δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι πληρώνουν επιπλέον εισφορές για τα επιπλέον χρόνια εργασίας με τεράστιες μειώσεις των συντάξεών τους που ΔΕΝ πρόκειται να αναπληρωθούν, παρά μόνο μετά θάνατον (στη δεύτερη περίπτωση)!!!
    Η κυβέρνηση, μετά την αποκάλυψη της απάτης ότι δήθεν όλοι οι συνταξιούχοι θα έπαιρναν "αυξήσεις", χρησιμοποιεί το 0,5% του ΑΕΠ... διά πάσαν νόσον. Με το ποσό αυτό αναφέρει πως θα πληρώσει όσα αναδρομικά προκύψουν και τις όποιες αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές, ότι θα πληρώσει και διάφορα επιδόματα που έχουν κόψει. Υπόσχεται ταυτόχρονα πιο ταχεία έκδοση συντάξεων.  Όμως, τα χρήματα που προϋπολογίζονται για φέτος για τις συντάξεις είναι λιγότερα κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου!!!
     Ταυτόχρονα, η εργοδοσία επιδιώκει να απαλλαγεί από τις ασφαλιστικές εισφορές και να τις αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη τους
     Το νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση επιδιώκουν να το περάσουν στα μουγκά, δημιουργώντας εικόνα συναίνεσης. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει συμφωνήσει στον κυβερνητικό σχεδιασμό, έχει πάρει ανταλλάγματα, προωθεί την κυβερνητική θέση για επαγγελματικό ταμείο μαζί με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, για να ποντάρουν τους κόπους των εργαζομένων σε επενδυτικά προϊόντα μικρού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου. Η πλήρης αφωνία της συνολικά μπροστά στις εξελίξεις αποτελεί τη μεγαλύτερη συνενοχή.




ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ

     Στις 12 Γενάρη, συνεδριάσαμε σαν Διοικητικό Συμβούλιο του «Εργοταξιακού» και μέσα στα θέματα  που συζητήσαμε ήτανε να ζητηθεί συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας για:
 - Τελειώνοντας το 9μηνο της «συμφωνίας» που υπέγραψαν (η πλασματική πλειοψηφία της διοίκησής μας, κόντρα στη Γεν. Συνέλευση) να μην ξανά-υπάρξει εργασία τη νυχτερινή βάρδια του Σαββάτου. Για να αλλαχτεί ο παλαιωμένος μηχανικός και μηχανολογικός εξοπλισμός. Ότι δεν επαρκεί (και για τους πιο πάνω λόγους) το προσωπικό του συνεργείου. Ότι αργούν τα αναλώσιμα υλικά είτε για την υγιεινή και ασφάλεια (πόσιμα νερά, γάλατα, μέσα ατομικής προστασίας κλπ) είτε και για την ίδια την παραγωγή.
     Την Παρασκευή 31/1, το πρωί, ενημερώθηκα από τον πρόεδρο ότι τη Δευτέρα 3/2 έχει συνάντηση το ΔΣ του  «Εργοταξιακού» Σωματείου μας  με τη διεύθυνση της εταιρείας και γι αυτό θα συνεδριάσουμε σαν ΔΣ την Κυριακή 2/1.  Κάποια δε από τις προηγούμενες μέρες, ο πρόεδρος, μέσα σε λεωφορείο της βάρδιας ανέφερε ότι έχει πληροφορίες ότι «η εταιρεία θέλει να βάλει τους εργαζόμενους για εργασία και τις Κυριακές και πιθανόν να μας θέλει γι αυτό να βρεθούμε με το Σωματείο». Την Κυριακή δε ζήτησα να μου ειπωθεί με τι ατζέντα πάμε στη συνάντηση και έκπληκτος άκουσα ότι μας θέλει η εταιρεία με θέματα που αυτή έβαλε (όπως την αξιολόγηση) και που τα είχαν πάρει, τα θέματα, κάποιοι από τη Διοίκηση του Σωματείου ηλεκτρονικά. Για την εργασία τις Κυριακές, ο πρόεδρος μας αποκάλυψε ότι αυτό του το είπε ο προσωπάρχης.
    Έβαλα λοιπόν θέμα στο Συμβούλιο να κάνουμε μία αναφορά για το θέμα αυτό, την οποία θα δώσουμε γραπτώς και που θα λέει «Υπάρχουν το τελευταίο διάστημα φήμες, από διάφορους εργαζόμενους αλλά και από κάποια στελέχη ότι η εταιρεία επιδιώκει – θέλει να εργαζόμαστε και τις Κυριακές. Ζητάμε επίσημα από εσάς, γι αυτό και σας καταθέτουμε γραπτώς αυτό το κείμενο, να διαψεύσετε κατηγορηματικά τις φήμες αυτές καθώς είναι γνωστές οι επιδιώξεις σας και για εργασία την Κυριακή αλλά κυρίως και για να εδραιώσετε την  Σαββατιάτικη εργασία, τη στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές του συνόλου σχεδόν των εργαζομένων, για κατάργησή της και επαναφορά στην 5θήμερη βδομάδα, όπως παλιότερα!».
    Πέραν αυτών να μη μπούμε σε καμία διαδικασία διαλόγου και να συνεδριάσουμε προκειμένου να βγάλουμε ανακοίνωση ενημέρωσης των μελών μας.
     Η πρότασή μου αυτή δεν έγινε δεκτή, δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία και στην κυριολεξία συρθήκαμε στη συνάντηση ΠΟΥ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΘΕΛΕ και που δεν έγινε καμία αναφορά για τα ζητήματα που μας καίνε, αν και προσπάθησα να  επιβάλλω και στον πρόεδρο και στο γραμματέα να βάλουν το ζήτημα αυτό. Μάταια όμως. Η κουβέντα έγινε για την αξιολόγηση και που εμένα αυτό που μου άφησε, όλη η διαδικασία, είναι ότι αυτή (η αξιολόγηση) και θα διχάσει τους εργαζόμενους και θα δημιουργήσει στρατιές ημετέρων αλλά και πληβείων. Όλα αυτά μαζί με την (απλήρωτη) εργασία τις Κυριακές που είναι μύχιος πόθος όλων των εργοδοτών μας οδηγούν στον εργασιακό μεσαίωνα με δουλειά νύχτα με νύχτα κλπ.
    Επειδή πολύς λόγος θα γίνεται από όλους μας και όχι άδικα,  για την συνέχιση της εργασίας τα Σάββατα και την κατάργηση της Κυριακής αργίας, το συνδικαλιστικό μου καθήκον είναι η ενημέρωση αυτών που με αναδείξαν στη διοίκηση του σωματείου αλλά και όλων των εργαζομένων.
    Σαν επίλογο προσθέτω αυτούσια (αντιγράφω) όσα έγραψαν και δημοσιοποίησαν στις 30/1/2020 (μόλις προχθές) με επιστολή τους οι εργαζόμενοι στα jumbo που ο εργοδότης τους, τους επιβάλλει την εργασία  κάθε Κυριακή, για όλο το χρόνο.


ΕΜΕΙΣ θα ακολουθήσουμε τον δικό μας ΑΓΩΝΑ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ για τα δικά μας αιτήματα, τη ΖΩΗ μας, μακριά από καλοθελητές και τσιράκια!
Πάρτε το χαμπάρι!
ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΜΑΣ!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!
ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: