Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Μεταναστευτικό: Σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τα νησιά - Ενισχύσεις με ΜΑΤ στη Μυτιλήνη

mytilini-metanastes54

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στον ΘΕΜΑ 104,6: Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το αίτημα μου αυτό - Μόνιμη παρουσία διμοιρίας των ΜΑΤ ζητούν οι κάτοικοι της Μόριας μετά τα επεισόδια από εκατοντάδες μετανάστες την Δευτέρα.



Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο νησί της Λέσβου μετά τα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια στον καταυλισμό της Μόριας. Φωτιές, οδομαχίες και η συμμετοχή 2.000 Αφγανών αιτούντων άσυλο στις κινητοποιήσεις εκ των πραγμάτων δημιουργούν προβληματισμό με τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης των συγκεκριμένων αντιδράσεων. 

Το γεγονός ότι το hotspot στη Μόρια χωρητικότητας 3.000 ατόμων φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περισσότερους από 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης συγκρουόμενοι με τις αστυνομικές δυνάμεις, αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα, που πρέπει άμεσα να αφοπλιστεί πριν δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

 Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αποκάλυψε ότι έστειλε επιστολή με την οποία ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού, Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος, προσθέτοντας ότι σε συνομιλία του με τον Νότη Μηταράκη του ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση το εξετάζει σοβαρά. 

«Φοβάμαι ακραίες καταστάσεις αν δρουν οι μεν και αντιδρούν οι δε. Είναι μια χειροβομβίδα που έχει απασφαλίσει» πρόσθεσε ο κ. Μουτζούρης. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι του νησιού προγραμματίζουν για σήμερα κατάληψη του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Βασικό αίτημα της χθεσινής διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ήταν η εξέταση των αιτήσεων περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο, από τους οποίους το 70% είναι αφγανικής καταγωγής και ζει στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης πριν από την Πρωτοχρονιά όταν και έφτασαν στο νησί. Όπως υποστηρίζουν, η Υπηρεσία Ασύλου με βάση με το νέο νόμο περί ασύλου εξετάζει κατά προτεραιότητα τα αιτήματα όσων εισέρχονται αυτό το διάστημα στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να παραμένει σε εκκρεμότητα η εξέταση των αιτημάτων όλων όσοι έχουν συγκεντρωθεί και διαμένουν στο νησί εδώ και πολλούς μήνες.
prokymaia-metanastes3a           
Η ισχυρή αστυνομική δύναμη που περίμενε τους διαδηλωτές στην είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης παρά τη ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης δεν κατάφερε να εμποδίσει μία ομάδα περίπου 1.000 περίπου ατόμων, η οποία μέσω γειτονικών χωραφιών κατόρθωσε να φτάσει τελικά στην πόλη και να διαμαρτυρηθεί φωνάζοντας, «Azadi- Azadi», που θα πει «ελευθερία». Ακολούθησε κατάληψη του δρόμου της προκυμαίας μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο και πορεία στο κέντρο της πόλης έως τις 4 το απόγευμα οπότε και έληξε η διαμαρτυρία ενάντια στο νέο νόμο για το άσυλο.

Η επιστροφή όμως 300 διαμαρτυρόμενων Αφγανών στον καταυλισμό από τον κεντρικό δρόμο του χωριού της Μόριας συνοδεία αστυνομικής δύναμης προκάλεσε νέα ένταση με πολλούς κατοίκους να αντιδρούν βγαίνοντας στους δρόμους ενώ χτυπούσε η καμπάνα της εκκλησίας. Οι κάτοικοι παρουσία του Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και του δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ζητώντας για ακόμα μία φορά την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού.  

matkaratepe1_2b
matkaratepe1_2a          
Στην γενική συνέλευση οι κάτοικοι της Μόριας ζήτησαν την παρουσία σταθερής διμοιρίας από τα ΜΑΤ στην είσοδο του χωριού, αίτημα που σύμφωνα με τον κ. Μουτζούρη ικανοποιήθηκε καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτασαν άνδρες των ΜΑΤ στην Μυτιλήνη.

Αναφερόμενος στα επεισόδια ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Επιπλέον οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Από την πλευρά του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ , έκανε λόγο για τραγικές εικόνες «όπου δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης κάνοντας χρήση χημικών ακόμα και ενάντια σε ανήλικα παιδιά, είναι απόρροια της πλήρους ανευθυνότητας με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα».

Σε κάθε περίπτωση, η οριακή κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί στη Μόρια, περιγράφεται και στην δραματική ανακοίνωσή των υπαλλήλων του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Λέσβου, στην οποία εκφράζουν πλέον φόβους για την ασφάλειά τους. «Εργαζόμαστε σε έναν χώρο ο οποίος δεν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ασφαλείας που προβλέπονται τόσο για το προσωπικό κάθε Υπηρεσίας όσο και των εξυπηρετούμενων αυτής, οι οποίοι ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τους 500 ημερησίως. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει πραγματική έξοδος κινδύνου διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς η μόνη έξοδος είναι ένας διάδρομος ο οποίος αφενός οδηγεί και πάλι εντός του χώρου Κέντρου Φιλοξενίας και συγκεκριμένα δίπλα σε σκηνές και κοντέινερ, αφετέρου ο συγκεκριμένος διάδρομος ουσιαστικά δεν υφίσταται λόγω της τοποθέτησης ξύλινων παραπηγμάτων και σκηνών εντός αυτού από την πλευρά διαμενόντων. Σημειωτέον ότι η Υπηρεσία λειτουργεί και στεγάζεται εντός του Camp, κυριολεκτικά μεταξύ των παρατεταγμένων σκηνών, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη σε περίπτωση ανάγκης την διαφυγή χωρίς έξοδο κινδύνου».

Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου στο ΠΓΑ Λέσβου εκφράζουν «την έντονη ανησυχία μας πως η παρούσα κατάσταση εξελισσόμενη θα επιτείνει τις αντιδράσεις από την πλευρά των επωφελούμενων οι οποίες εύλογα θα έχουν ως αποδέκτη την Υπηρεσία Ασύλου ως τον εξ’ ορισμού αρμόδιο φορέα για τη διαχείριση των υποθέσεων ασύλου τους. Πολύ περισσότερο όμως οι Υπάλληλοι εκφράζουμε την ανησυχία μας αναφορικά με τους τελευταίους θανάσιμους τραυματισμούς επωφελούμενων και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου πως δεδομένων των αντίξοων συνθηκών διαβίωσης αυτά τα συμβάντα ήταν μόνο η αρχή και πως πολύ σύντομα όσο η κατάσταση συνεχίζει ως έχει αυξάνεται ο κίνδυνος της σωματικής ακεραιότητας τόσο των εργαζομένων όσο και των επωφελούμενων. Ως εκ τούτου, υπάρχει άμεση ανάγκη επίλυσης του θέματος της έλλειψης εξόδου κινδύνου, ως ελάχιστο μέτρο προστασίας και διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων αλλά και των εξυπηρετούμενων του Γραφείου Ασύλου που φιλοξενείται εντός του Camp της Μόριας».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και κερατάδες κ δαρμενοι οι κατοικούντες το "κόκκινο" νησί...