Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ TOP ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΞΙΔΙ


υψηλοτερη θερμοκρασία πανελλαδικά στην Άμφισσα το 2019, 10η στο Γαλαξίδι.

Καιρικές ακρότητες, ως απότοκο της κλιματικής αλλαγής, γνώρισε και η χώρα μας το 2019. Η θερμοκρασία στη μέγιστη τιμή της άγγιξε τους 42 βαθμούς και έπεσε 22 υπό το μηδέν, ενώ εντυπωσιακές ήταν οι ποσότητες της βροχής που έπεσε σε ορισμένες περιοχές.
Οι εξελίξεις αυτές αφορούν άμεσα και στη Φωκίδα. Κι αυτό γιατί η Άμφισσα καταλαμβάνει την 5η θέση πανελλαδικά στις υψηλότερες θερμοκρασίες για το 2019 με 40,9 βαθμούς κελσίου το καλοκαίρι που πέρασε, ενώ το Γαλαξίδι βρίσκεται στην 10η θέση με το υδράργυρο να φτάνει την ίδια περίοδο μέχρι και τους 40, 6 βαθμούς.
Σε επίπεδο επικράτειας πάντα, οι 405 μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένοι σε όλη την χώρα, κατέγραψαν εντυπωσιακά στοιχεία στις 13 κακοκαιρίες που επηρέασαν τη χώρα μας, το 2019. Το πιο εντυπωσιακό ήταν οι βροχοπτώσεις.
Είχαμε πάρα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στην Εύβοια και ειδικά στην Κρήτη. Ειδικά στην Δυτική Κρήτη είχαμε ετήσιο ύψος βροχής που σε ορισμένα σημεία σχεδόν τα 3 μέτρα βροχής. Ήταν πανευρωπαϊκό ρεκόρ για τον Φεβρουάριο που μας πέρασε.
Αντίθετα, τα μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης εντοπίζονται στην βόρεια Ελλάδα όπου η χρονιά ήταν ιδιαίτερα ξηρή, με την ετήσια βροχόπτωση στην πόλη της Θεσσαλονίκης να υστερεί ακόμη και σε σχέση με τις Κυκλάδες.
Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια και η Φλώρινα στην κατακόρυφη πτώση του υδραργύρου. Εκεί καταγράφηκε και το ρεκόρ της χαμηλότερης θερμοκρασίας σε ολόκληρη την Ελλάδα, για τον περασμένο χρόνο.
Στις 6 Ιανουαρίου του 2019, ανάμεσα στις κακοκαιρίες Σοφία και Τηλέμαχος, το θερμόμετρο στο Νέο Καύκασο της Φλώρινας, έδειξε 22,5 κάτω από μηδέν και ήταν η χαμηλότερη θερμοκρασία για την χώρα. Στο ίδιο σημείο σημειώθηκε και η χαμηλότερη τιμή βροχής 425 χιλιοστά μόλις. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται να σημειωθεί πως και στην ορεινή Παρνασσίδα, στη Δ.Ε. Καλλιέων ειδικότερα, το φετινό χειμώνα καταγράφονται σταθερά ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, από τις μικρότερες στη χώρα.
ΟΙ 10 ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΤΟ 2019
  • ΧΑΛΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ 41,9
  • ΛΑΡΙΣΑ 41,6
  • ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 41,4
  • ΛΕΥΚΟΧΩΡΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 41,1
  • ΑΡΤΑ 40,9
  • ΑΜΦΙΣΣΑ 40,9
  • ΑΜΑΛΙΑΔΑ 40,9
  • ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 40,7
  • ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 40,7
  • ΓΑΛΑΞΙΔΙ 40,6
Για άλλη μια φορά η Λάρισα στέφθηκε πρωταθλήτρια στις υψηλές θερμοκρασίες. Στις 8 Ιουλίου στην κοινότητα της Χάλκης, το θερμόμετρο έδειξε 41, 9 βαθμούς Κελσίου, ενώ την επόμενη μέρα μέσα στην πόλη ο υδράργυρος σκαρφάλωσε τους 41,6.
Είχαμε τρία θερμά επεισόδια μικρής διάρκειας, ένα στις αρχές Ιουλίου και δύο μέσα στον Αύγουστο, οπότε και καταγράφηκε την υψηλότερη θερμοκρασία στην Λάρισα, στους 42 βαθμούς. Όλο αυτό οφείλεται στην γεωγραφική θέση της Λάρισας καθώς και στο μικροκλίμα της περιοχής.
Υπερισχύει το δυτικό ρεύμα το οποίο καθώς κατέρχεται από τους ορεινούς όγκους, χάνει την υγρασία του και καθίσταται θερμός και ξηρός αέρας, με αποτέλεσμα να ανεβάζει σημαντικά την θερμοκρασία στην πόλη.
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Γιαννοπούλου, για την ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: