Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Οι Κυριακές και το... δάσος


Του Φάνη Ζώη
fzois@naftemporiki.gr

Στα δικαστήρια και μάλιστα σε ανώτατο βαθμό θα λύσουν τις διαφορές τους οι έμποροι με τον υπουργό Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. 
Το κερασάκι στην τούρτα, για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), έβαλε η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνιδος Γεωργιάδη, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο εκπτωτικό χωριό ΜcArthour Glen να ανοίγει 32 Κυριακές τον χρόνο.
Το νομικό επιτελείο της συνομοσπονδίας ετοιμάζει την αντίδραση των εμπόρων, οι οποίοι αισιοδοξούν ότι θα απορριφθεί η απόφαση, όπως έγινε και στο παρελθόν. Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2020, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, η Συνομοσπονδία θα ασκήσει το δικαίωμά της από κοινού με εμπόρους που έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ΣτΕ. 
Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έχει αποφασίσει πως τα εμπορικά καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων δεν θα λειτουργούν επιπλέον Κυριακές, καθώς είναι συνταγματική η εξαίρεσή τους από τον νόμο που προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Στην απόφαση του υπουργείου Επενδύσεων και Ανάπτυξης αναφέρεται πως η περιοχή του Επιχειρηματικού Πάρκου Γιαλού - Άγιος Δημήτριος - Πύργος στον Δήμο Σπάτων του Ν. Αττικής εντάσσεται στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και δικαιολογεί την αυξημένη επισκεψιμότητα λόγω και του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. 
Πάντως, ενώ οι έμποροι δίνουν τη δεκαετή μάχη της Κυριακής, οι καταναλωτές μετακινούνται προς τα πολυκαταστήματα και το διαδίκτυο, με αποτέλεσμα το λιανικό εμπόριο να στέκεται αμήχανο μπροστά σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: