Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Αποχαιρέτα το… ΠΑΣΟΚ που ήξερες!

Στιγμιότυπο από ομιλία της Φώφης Γεννηματά σε συνέδριο της Δημοκρατικής ΣυμπαράταξηςΤο Συνέδριο αποτελεί και το τυπικό τέλος του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που σφράγισε την ιστορία της Ελλάδας από την μεταπολίτευση και μετά.
 «Απορροφάται» από το Κίνημα Αλλαγής το ιστορικό κόμμα 
Στον προεδρικό θώκο έως το 2021 η Φώφη Γεννηματά 
Αλλαγή ηγεσίας ζήτησε ο Γερουλάνος 
Μικρή συμμετοχή στο 11ο Συνέδριο 
Όλες οι αλλαγές στο καταστατικό.
Μετά από ένα έντονο διήμερο οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκαν με την υπερψήφιση των καταστατικών αλλαγών που, ουσιαστικά, αδρανοποιούν το κόμμα και το ενσωματώνουν πλήρως στο Κίνημα Αλλαγής.
Ενισχυμένη βγαίνει από τη διαδικασία η Φώφη Γεννηματά, δεχόμενη, όμως σφοδρά πυρά από τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος ζήτησε αλλαγή ηγεσίας, αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη, που έκανε λόγο για κακούς χειρισμούς από την πρόεδρο και την ηγεσία του κόμματος.

ΠΑΣΟΚ τέλος, μόνο ΚΙΝ. ΑΛΛ.

Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις η Φώφη Γεννηματά θα παραμείνει πρόεδρος και του ΠΑΣΟΚ έως το 2021, καθώς συγχρονίζεται η θητεία της με εκείνη του Κινήματος Αλλαγής.
Ειδικότερα, για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το νέο καταστατικό αναφέρει: «Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, για όλη τη διάρκεια της θητείας του εφόσον είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση που ο Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ τότε εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 41 του Καταστατικού για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου».
Παράλληλα, όμως, το ΠΑΣΟΚ, όπως το γνωρίζαμε μέχρι στιγμής τουλάχιστον, παύει να υφίσταται, καθώς η πολιτική λειτουργία του εναρμονίζεται με εκείνη του Κινήματος Αλλαγής. Συγκεκριμένα στις αλλαγές του καταστατικού προβλέπεται ότι «η πολιτική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ συγχρονίζεται στο Κίνημα Αλλαγής με όλα τα μέλη και τα στελέχη του να δραστηριοποιούνται πλέον στις Ενιαίες Οργανώσεις του Κινήματος Αλλαγής».
Διαβάστε αναλυτικά όλες τις καταστατικές αλλαγές ΕΔΩ

Αλλαγή ηγεσίας ζήτησε ο Παύλος Γερουλάνος

Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση έπειτα από την παρέμβαση του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος μίλησε για συνέδριο - παρωδία και ζήτησε αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Γερουλάνος, που είχε ήδη διαφοροποιηθεί από την πρόεδρο του Κινήματος για το συνέδριο, την κατηγόρησε ότι θέλει να «θάψει» το ΠΑΣΟΚ και έβαλε ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης του συνεδρίου λέγοντας: «Ψηφίστε ό,τι θέλετε. Άλλωστε δεν έχετε απαρτία. Άλλωστε ό,τι και να θάψετε εδώ μέσα σήμερα θα αναστηθεί εκεί έξω αύριο». Γι’ αυτό και χωρίς περιστροφές κάλεσε «να αλλάξουμε ηγεσία».
Απαντώντας στα χθεσινά πυρά της Φ. Γεννηματά από το βήμα του συνεδρίου, ο Π. Γερουλάνος είπε συγκεκριμένα: Συντρόφισσες και σύντροφοι. Όποιος κατάλαβε χθες κατάλαβε… Μας ζητούν να θάψουμε το ΠΑΣΟΚ. Όχι στο χώμα. Σαν μικρή σφραγίδα στο συρτάρι ενός λογιστή».
Άσκησε δε δριμεία κριτική για τη διαδικασία, καταγγέλλοντας «προσυνεδριακές απειλές», «εμμονική μυστικοπάθεια και αστείους τακτικισμούς» και έκανε λόγο για ένα «συνέδριο παρωδία», «πνιγμένο στη θολούρα και την ανασφάλεια».
Ο Παύλος Γερουλάνος συνέχισε ρίχνοντας «καρφιά» κατά της Φ. Γεννηματά και των επιλογών της λέγοντας πως: «Ό,τι έχει και δεν έχει μείνει στο ΠΑΣΟΚ το πάμε στο Κίνημα Αλλαγής. Τις τοπικές μας οργανώσεις, τα όργανα, τις επιτροπές, τους αξιωματούχους. Ακόμα και τα έπιπλα. Για να μην έχουμε λέει «δυισμό». Αλλά μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημα, άλλο είναι. Ότι ενώ σήμερα μας ζητούν να θάψουμε το ΠΑΣΟΚ εδώ μέσα, αύριο όλοι ΠΑΣΟΚ θα λέμε ότι είμαστε εκεί έξω».
«Ακόμα και η σημερινή ηγεσία που μας ζητάει να θάψουμε το ΠΑΣΟΚ», είπε δηκτικά. «Στις επόμενες εκλογές, ΠΑΣΟΚ θα λέει ότι είναι. Τον ήλιο δεν έβαλε στο ψηφοδέλτιο της; Γιατί; Διότι, μόνο ΠΑΣΟΚ υπάρχει εκεί έξω», πρόσθεσε.
Προειδοποίησε μάλιστα πως «χωρίς το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής μπαίνει με σιγουριά στις όχθες που χάραξε το Ποτάμι».
«Γι’ αυτό, το πέμπτο που χρειάζεται να κάνουμε, αν θέλουμε να κλείσουμε το χάσμα, είναι να αλλάξουμε ηγεσία. Όχι για να υπηρετήσουμε προσωπικές φιλοδοξίες αλλά για να υπηρετήσουμε συλλογικές ανάγκες», είπε χαρακτηριστικά.

Ούτε ένας στους τρεις...

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των συνέδρων στο 11ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ήταν αισθητά μειωμένη, καθώς από τους 4.200 συνέδρους, βρέθηκαν στον χώρο μόλις 1.230 πιστοποιημένοι. Ούτε το ένα τρίτο δηλαδή.

Πρωτόπαπας: Άνθρακας ο θησαυρός...

Τη θέση που εξέφρασε ο Π. Γερουλάνος επέκρινε σφόδρα ο Απόστολος Κακλαμάνης, χαρακτηρίζοντας «λάθος» το ότι έθεσε θέμα ηγεσίας και καλώντας τον να επανορθώσει, όμως σε πιο υψηλούς τόνους απάντησε ο Χρήστος Πρωτόπαπας.
Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, έκανε λόγο για προσπάθεια ευτελισμού του ΠΑΣΟΚ και είπε χαρακτηριστικά «ας μην ευτελίζουμε, ας μην υποβαθμίζουμε το ΠΑΣΟΚ. Ας θυμηθούμε ότι δεν διασπάται, δεν τεμαχίζεται, δεν κληρονομείται. Ούτε και θάβεται όσο και αν οι Κασσάνδρες επιμένουν».
Κατηγόρησε τον Παύλο Γερουλάνο ότι δεν κατέθεσε προτάσεις εναλλακτικές στην κεντρική στρατηγική και μίλησε για «προσχηματικές διαφωνίες επί της διαδικασίας, επειδή δεν έχει απολύτως τίποτε να πει επί της ουσίας».
Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε ότι οι ηγεσίες διεκδικούνται στη βάση της πολιτικής ατζέντας και όχι επ' ευκαιρία διαδικαστικών ζητημάτων που κάποιος σπεύδει να οχυρωθεί.
«Όχι με εκμετάλλευση του συναισθήματος μας απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και στον ήλιο, και τη χρήση του για προσωπικούς στόχους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το 2021 είναι κοντά. Όσο για τις υπογραφές αυτό που θα προτιμούσα αντί να διώχνουμε με την εσωστρέφεια, να φέρνουμε πολίτες για να παλέψουν στο πλάι μας για τους κοινούς μας στόχους». Ανέφερε ακόμη πως ούτε διαλύεται, ούτε τελειώνει το ΠΑΣΟΚ. «Και αυτοί ακόμη που για να προωθήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες το ισχυρίζονται, γνωρίζουν και ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν ψηλά στο ψηφοδέλτιο μας στις πρόσφατες εκλογές. Και θα συνεχίσει να βρίσκεται. Και βέβαια δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση από κανένα. Ας μην παίζει κανείς με τα συναισθήματά μας», είπε.
«Ποιος άλλος ακόμη και με λαβωμένη τη φήμη και την ισχύ του, θα μπορούσε να φέρει 220.000 πολίτες στις κάλπες;» σχολίασε ο Χρήστος Πρωτόπαπας για να καταλήξει λέγοντας «το Κίνημα Αλλαγής είναι σάρκα από την σάρκα μας, τροφοδοτείται από τα στελέχη μας, αναπνέει από το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και ταυτόχρονα δίνει στο ΠΑΣΟΚ νέα ανάσα. Του δίνει δύναμη να συνεχίσει».

Κριτική Ανδρουλάκη σε Γεννηματά

Από το βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης έστρεψε τα πυρά του προς την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κατηγορώντας την ότι δεν αξιοποίησαν τη «μαζική συμμετοχή των 212.000 πολιτών που ανταποκρίθηκαν στην ίδρυση του ΚΙΝΑΛ».
Ο ευρωβουλευτής του κόμματος τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής χρειάζεται να διατυπώσει ένα πρωτοποριακό πολιτικό λόγο που θα είναι μπροστά από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την ηγεσία να πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες. 
Εξέφρασε, πάντως, και την αισιοδοξία του διευκρινίζοντας ότι «μας δίνει περιθώριο η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πρακτική των μπαχαλάκηδων και της ΝΔ στη πελατειακή πολιτική της Δεξιάς. Αρκεί η προηγούμενη περίοδος των χαμηλών ποσοστών να είναι μικρό διάλειμμα».
Άφησε, ακόμη, αιχμές για τη διεκδίκηση της ηγεσίας το 2021 σημειώνοντας ότι «το που θα βρίσκεται τότε ο καθένας είναι προσωπική επιλογή. Το που θα είναι οι ψηφοφόροι είναι στοίχημα για όλους.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική και στον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου σημειώνοντας ότι δεν αρμόζει στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζοντας «Είναι συνέδριο fast track, χωρίς συμμετοχή της βάσης, αντάξιο της ιστορίας του. Στο συνέδριο θα έπρεπε να συζητήσουμε για το εκλογικό αποτέλεσμα πολιτικά και για να καθορίσουμε τη στρατηγική μας».
Δεν παρέλειψε, τέλος, να αφήσει αιχμές κατά πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κατά του Σταύρου Θεοδωράκη, αναφέροντας ότι το Ποτάμι «ήρθε για να φύγει» στο ΚΙΝ. ΑΛΛ. και ότι οι κ. Ραγκούσης, Μπίστης κι άλλοι που αποχώρησαν έκαναν μαθήματα σ΄ όσους κράτησαν όρθια την παράταξη.

Μηνύματα προς το εσωτερικό από την Φώφη Γεννηματά

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είχε τοποθετηθεί από το Σάββατο με μια ομιλία κατά την οποία έστειλα μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματος και κυρίως τους «δελφίνους».
Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε πως «η περίοδος εσωστρέφειας τελειώνει οριστικά», απαντώντας ουσιαστικά στα στελέχη του κόμματος που της ασκούν κριτική. Όπως δήλωσε, από την ερχόμενη Δευτέρα, θα υπάρξει μηδενική ανοχή στη μιζέρια, την εσωστρέφεια και την απομόνωση.
Στο ίδιο πνεύμα μιλώντας, έστειλε μήνυμα προς τους μνηστήρες της προεδρίας στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., σημειώνοντας πως όποιος έχει φιλοδοξίες, τότε μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στο συνέδριο του 2021. «Θα είμαι εκεί και θα περιμένω», είπε χαρακτηριστικά.  
Παράλληλα, η κ. Γεννηματά απηύθυνε έκκληση για ενότητα εντός του κόμματος και προειδοποίησε ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και αποδεκτή η άποψη της πλειοψηφίας. 
«Η εντολή που μας έχει δώσει ο κόσμος είναι να κρατήσουμε το ΠΑΣΟΚ ζωντανό μέσα στο νέο μας πολιτικό σπίτι, το σπίτι που χτίσαμε μαζί, το Κίνημα Αλλαγής», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά και συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι ισχυρό Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ισχυρό, δικαιωμένο και ζωντανό ΠΑΣΟΚ.
Προέβη επίσης σε μερική αυτοκριτική των ενεργειών της στα χρόνια που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο, δικαιώνοντας σε κάθε περίπτωση τις πράξεις και τις επιλογές της. 
Αναφερόμενη στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., υποστήριξε ότι ήδη αποτελεί «ρυθμιστή των εξελίξεων» και στόχος είναι το κόμμα αυτό «να γίνει πρωταγωνιστής». Εξάλλου, δεν παρέλειψε να ασκήσει σφοδρή κριτική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Νέα Δημοκρατία, προκρίνοντας ως μόνη επιλογή για τους πολίτες το Κίνημα Αλλαγής.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΣΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕΣ..