Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

" Χωρίς Πυξίδα! " ο τίτλος της κριτικής επιστολής του τέως αντιδημάρχου του δήμου Δελφών Λουκά Αναγνωστόπουλου για την διαχείριση στην Δ.Ε.Υ.Α




Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης  Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου κου Σ. Σωτηρόπουλου, αναφορικά με την τωρινή  οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑ, την δημιουργία μεγάλων οικονομικών ελλειμμάτων από την λειτουργία της, καθώς και για τον προβληματισμό της δημοτικής αρχής για την συνέχιση η μη της δραστηριότητας της, δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης εάν πραγματικά αυτοί που έχουν αναλάβει τις τύχες του Δήμου Δελφών και της ΔΕΥΑ γνωρίζουν τι πραγματικά πράττουν!

Ο κος Ταγκαλής ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κατά την προηγούμενη θητεία είχε καταψηφίσει την σύσταση της ΔΕΥΑ, ισχυριζόμενος ότι η δημιουργία της θα είναι οικονομικά ασύμφορη για τον Δήμο Δελφών. Άφησε δε να εννοηθεί με σαφήνεια ότι με το που θα αναλάμβανε Δήμαρχος θα άρχιζε τις διαδικασίες κατάργησης της με βασικό γνώμονα την περαιτέρω  αποφυγή οικονομικών ελλειμμάτων που η επιχείρηση κατά την εκτίμησή του δημιουργεί. Αντ’ αυτού προτίμησε με το που εξελέγη Δήμαρχος την διατήρησή της και άφησε για το απώτερο μέλλον τις όποιες αποφάσεις του. Προφανώς σκέφτηκε ότι η διατήρησή της είναι άκρως απαραίτητη μιας και ήταν ευκαιρία να «βολέψει»  παραταξιακούς συνοδοιπόρους του, ανάμεσα σ’ αυτούς και τον κο Σωτηρόπουλο!
Δυστυχώς για όλους εμάς τους υπολοίπους, η αναβλητικότητα στην απόφαση του Δημάρχου σχετικά με την τύχη της ΔΕΥΑ θα είναι κάτι που θα το πληρώσουμε άμεσα και μάλιστα από την τσέπη μας, μιας και όταν δεν πιστεύεις σε κάτι αλλά ταυτόχρονα το διατηρείς και το προάγεις είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό.

 Όταν περίπου πριν τρία έτη αποφασίστηκε η δημιουργία της ΔΕΥΑ από την τότε Δημοτική Αρχή, ως φορέα ικανού να διαχειριστεί το κορυφαίο ζήτημα των υποδομών Ύδρευσης και Αποχέτευσης, της λειτουργίας των μονάδων Βιολογικού Καθαρισμού καθώς και των Διυλιστηρίων του Δήμου μας, ήμασταν βέβαιοι ότι κινούμαστε προς θετική κατεύθυνση, μιας και με την σύσταση του Καλλικρατικού Δήμου Δελφών οι υποχρεώσεις στον συγκεκριμένο τομέα σαφέστατα μεταβάλλονταν. Πλέον είχαμε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικές ανάγκες για τις τριάντα -έξι (36) Κοινότητες που απαρτίζουν το Δήμο μας και τους δεκάδες οικισμούς του και οπωσδήποτε χρειαζόμασταν την ύπαρξη ενός φορέα που να εξειδικεύεται στον τομέα αυτόν.  

Βεβαίως απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποδώσει μια τόσο σημαντική προσπάθεια, αλλά και κατάλληλοι χειρισμοί ώστε η επιχείρηση να στελεχωθεί με το εξειδικευμένο προσωπικό, να αποκτήσει τα μηχανήματα έργου που χρειάζονται αλλά και να μεταδώσει στον δημότη το αίσθημα ευθύνης και αποτελεσματικότητας στις υπηρεσίες που προσφέρει. Αρκεί να θυμίσω ότι σε πολλές περιπτώσεις οι μετρήσεις των υδρομέτρων αμφισβητούνται από τους καταναλωτές μιας και εκατοντάδες απ’ αυτά δεν έχουν τοποθετηθεί σε σημεία που είναι εύκολα επισκέψιμα από τα συνεργεία επιμέτρησης όπως προβλέπει ο Κανονισμός, αλλά τοποθετημένα ακόμη και εντός οικιών και αυλών! Ως εκ τούτου πολλά χρήσιμα πράγματα μπορεί να κάνει κανείς από θέσεις ευθύνης αρκεί να το επιθυμεί και να το θέλει καθώς και να εργάζεται αδιάκοπα προς την επίτευξη των προτεραιοτήτων του. 

Δυστυχώς όμως οι σημερινοί διοικούντες αρέσκονται απ’ ότι φαίνεται στο να περνούν το χρόνο τους  με το να καταγγέλλουν την προηγούμενη δημοτικά αρχή για πολλά και διάφορα και ως εκ τούτου μη παρουσιάζοντας καμία αποτελεσματικότητα. Θα περίμενε κανείς τουλάχιστον να μας παρουσίαζαν τα οικονομικά στοιχεία με σαφήνεια και φυσικά υπογεγραμμένα από ορκωτούς λογιστές, αλλά ούτε αυτό δεν μπορούν να κάνουν. 
Τελικά οδεύουμε χωρίς πυξίδα αλλά με την βεβαιότητα ότι κάπου πάμε!

Λουκάς Αναγνωστόπουλος
Πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ !!!!