Για το αίτημα Βουρδάνου να διεκδικήσει επιπλέον κονδύλια για τη δακοκτονία, ο κ. Δρ. Παρασκευάς τονίζει:
Δικαιωθήκαμε «μετά θάνατον»
Δικαιωμένος, αλλά και αδικημένος νοιώθει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δρόσος Παρασκευάς, ο οποίος είχε καταθέσει ερώτημα με το οποίο ζητούσε την ενίσχυση του προγράμματος δακοκτονίας με την έγκριση επιπλέον πιστώσεων που θα καλύψουν επιπλέον ψεκασμούς. Τότε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κατσαγούνος είχε απαντήσει ότι αν γίνουν περισσότεροι ψεκασμοί θα δηλητηριαστεί το λάδι.
Από την τοποθέτηση του κ. Βουρδάνου όμως που ζήτησε την έγκριση επιπλέον κονδυλίων, φάνηκε ότι ο κ. Παρασκευάς είχε δίκιο, ενώ πιστεύει ότι με την άρνηση τους να συνεργαστούν αδικήθηκε εντέλει η περιοχή μας.
Αναλυτικά σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής:
«Με μεγάλη μου έκπληξη πληροφορήθηκα ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας ζητεί την αύξηση των πιστώσεων για την ενίσχυση της δακοκτονίας. Συγκεκριμένα σε δελτίο τύπου ο κ. Δημήτρης Βουρδάνος ανέφερε:
«Την αύξηση πιστώσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τον δάκο της ελιάς στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ζήτησε με επιστολή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής και Περιβάλλοντος κ. Δημήτριος Βουρδάνος προς τον Υπουργό Αγροτικής & Τροφίμων κ. Μαυρουδή Βορίδη και την Δ/νση Οικονομικής Τ.Α & Αναπτυξιακής Πολιτικής του ΥΠ.ΕΣ., προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίοι ψεκασμοί σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Λόγω, όμως, της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και των πέντε Νομών, όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης, το έργο της δακοκτονίας είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφενός διότι οι περιοχές ελαιοκαλλιέργειας είναι δυσπρόσιτες με αυτό να συνεπάγεται αυξημένη δαπάνη του έργου αφετέρου δε, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία «φωλιών» δάκου.
Το ποσό που προέκυψε από την κατανομή των πιστώσεων για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας του προγράμματος δακοκτονίας (1.950.000,00 ευρώ) έτους 2019, δεν επαρκεί για να πραγματοποιηθούν τρείς και πλέον ψεκασμοί σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, κάτι που κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου.
Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι, οι ελαιοπαραγωγοί να υφίστανται μεγάλο πλήγμα με τη μείωση της παραγωγής, λόγω πτώσης του ελαιοκάρπου, αλλά και την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος ελιών και ελαιολάδου. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί πλήγματα από φυσικές καταστροφές όπως παγετούς, έντονες βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις αλλά και ακαρπίας, είναι λογικό να δημιουργείται έντονη καθημερινή αγανάκτηση και διαμαρτυρία από τους παραγωγούς.
Η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί μια από τις βασικότερες δραστηριότητες των παραγωγών της περιφέρειας για παραγωγή τόσο ελαιολάδου, όσο και βρώσιμων ελιών. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ψεκασμού καθ’ όλη την περίοδο εμφάνισης του δάκου, από Ιούνιο έως τέλη Οκτωβρίου.
Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την παραγωγή και να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας, ανέφερε κλείνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βουρδάνος».
Λυπάμαι που θα το πω, αλλά εμείς και οι αγρότες δικαιωθήκαμε μετά θάνατον. Όταν εμείς θέταμε το αίτημα, αυτοί αναλώνονταν σε άκρατη ψηφοθηρία. Αν θέλανε να συνεργαστούν, θα ήτανε καλύτερα για την περιφέρεια και θα είχε σωθεί και η παραγωγή που πέρυσι χάθηκε ολοσχερώς», κατέληξε ο κ. Δρόσος Παπρασκευάς.
Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για θέματα που αφορούν το κοινό συμφέρον, καλό είναι να παραμερίζονται οι όποιες αντιπαλότητες.
Η Ώρα της Φωκίδας
Για το αίτημα Βουρδάνου να διεκδικήσει επιπλέον κονδύλια για τη δακοκτονία, ο κ. Δρ. Παρασκευάς τονίζει:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου