Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Άνδρας εμφάνισε σκουλήκια στον εγκέφαλο επειδή δεν μαγείρεψε καλά το κρέας

Κίνα: Ανδρας εμφάνισε σκουλήκια στον εγκέφαλο επειδή δεν μαγείρεψε καλά το
Ενας 46χρονος οικοδόμος στην Κίνα που έπασχε από επιληπτικές κρίσεις αποδείχθηκε ότι είχε κεστώδη σκουλήκια στον εγκέφαλό του - πιθανότατα επειδή κατανάλωσε κρέας που δεν ήταν καλά ψημένο.

Περίπου πριν από ένα μήνα, ο Ζου (ψευδώνυμο για τον ασθενή), από το Λούζου της ανατολικής επαρχίας Τσετσιάνγκ, αγόρασε χοιρινό και βόειο κρέας για να μαγειρέψει σε ένα πικάντικο ζεστό ζωμό, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το First Affiliated Hospital του Πανεπιστημίου Τσετσιάνγκ.
Λίγες μέρες αργότερα, άρχισε να αισθάνεται ζάλη και υπέφερε από πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανέφερε η έκθεση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ κοιμόταν, αντιμετώπισε συμπτώματα παρόμοια με επιληπτικές κρίσεις.
Οι συνάδελφοί του τον είδαν να παθαίνει μια από αυτές τις κρίσεις και γρήγορα τον έστειλαν σε ένα κοντινό νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε αξονική τομογραφία. Η εξέταση έδειξε πως είχε υποστεί «διακρανιακές ασβεστοποιήσεις» και βλάβες στο κρανίο του.
Ωστόσο, αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω εξετάσεις, μη θέλοντας να ξοδέψει περισσότερα χρήματα και επέστρεψε στο σπίτι του, σύμφωνα με την έκθεση.
Ομως, τα συμπτώματα δεν εξαφανίστηκαν και ο Ζου συνέχισε να αντιμετωπίζει επιληπτικές κρίσεις.

Εν τέλει, πήγε στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Τσετσιάνγκ, όπου οι γιατροί πραγματοποίησαν μαγνητική τομογραφία και διέγνωσαν νευροκυστεκέρκωση - σκουλήκια στον εγκέφαλο.
Οι γιατροί αρχικά υποψιάζονται ότι το κρέας που κατανάλωσε μπορεί να είχε μολυνθεί από προνύμφες σκουληκιών - οι οποίες μπόρεσαν να εισέλθουν στο πεπτικό σύστημα του Ζου επειδή το κρέας δεν είχε μαγειρευτεί σωστά.
«Σιγοέβρασα για λίγο το κρέας» είπε ο Ζου στους γιατρούς. «Ο πάτος της κατσαρόλας με τον πικάντικο ζωμό ήταν κόκκινος, και δεν μπορούσα να δω αν το κρέας είχε μαγειρευτεί καλά», εξήγησε ο ίδιος.
Ο Ζου ανάρρωσε τελικά, αφού οι γιατροί κατάφεραν να αφαιρέσουν τα σκουλήκια και μείωσαν την πίεση στον εγκέφαλό του.
Η νευροκυστεκέρκωση είναι μια παρασιτική λοίμωξη που συμβαίνει όταν κάποιος καταπιεί αυγά σκουληκιών. Οι προνύμφες βγαίνουν έξω από τα αυγά και παρεισφρύουν στους ιστούς των μυών και του εγκεφάλου, όπου σχηματίζουν κύστεις - όπως οι «ασβεστοποιήσεις» που παρατηρήθηκαν στον Ζου.
Οι λοιμώξεις από κυστικέρκωση συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο αλλά κυρίως στις αγροτικές περιοχές χωρών στις οποίες περιπλανιούνται ελεύθερα τα γουρούνια και όπου οι πρακτικές υγιεινής είναι ανύπαρκτες, σύμφωνα με τα Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Ωστόσο, η κυστικέρκωση μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών εθνών. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, ένας κάτοικος της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι έπασχε από ψευδαισθήσεις και αποπροσανατολισμό, με τους γιατρούς να ανακαλύπτουν πως είχε σκουλήκι στον εγκέφαλό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: