Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Το "τέλος εποχής" του Παναγιώτη Λαφαζάνη - Αποσύρθηκε από τα αξιώματα

Ο Παναγιώτης ΛαφαζάνηςΗ διαφωνία της πλειοψηφίας των ηγετικών στελεχών της ΛΑΕ, που τον κατηγορούσαν για “εθνικοπατριωτικές θέσεις” μετά κυρίως τη Συμφωνία των Πρεσπών και οι διαφορετικές απόψεις για τη μετεκλογική τακτική. Τι αποφάσισε το Συνέδριο του Αριστερού Ρεύματος.

“Τέλος εποχής” για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, εκ των κορυφαίων στελεχών της κομμουνιστικής αριστεράς από την εποχή του αντιδικτατορικού αγώνα έως τις μέρες μας, καθώς μετά την παραίτησή του αμέσως μετά τις εκλογές, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του ντροπιαστικού αποτελέσματος της ΛΑΕ σε αυτές, αρνήθηκε να συμμετάσχει και στην Κεντρική Επιτροπή του Αριστερού Ρεύματος, του οποίου ηγείτο από την αρχή του, από την εποχή του αρχικού Συνασπισμού.
Οι διαφωνίες του Παν. Λαφαζάνη με τα περισσότερα κορυφαία στελέχη της ΛΑΕ είναι γνωστές σε όσους ασχολούνται με τον χώρο πριν από τις εκλογές, καθώς τον “κατηγορούσαν” για “εθνικοπατριωτικές θέσεις”, ιδίως μετά τις τοποθετήσεις του για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θέσεις, οι οποίες, όπως πλέον τονίζουν, δεν επιβεβαιώθηκαν από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Η πρόταση που κατέθεσε μετά τις εκλογές ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν έγινε αποδεκτή, με αποτέλεσμα- αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και το κόστος της εκλογικής ήττας- να μην είναι καν υποψήφιος για τα όργανα του Αριστερού Ρεύματος και της ΛΑΕ. Η πρόταση του Π. Λαφαζάνη που δεν υπήρξε μειοψηφική, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα “Ίσκρα”, έχει τίτλο “Επαναθεμελίωση της Αριστεράς-Μέτωπο Εθνικής Κοινωνικής Απελευθέρωσης” (οι πληροφορίες επιμένουν πως όσα είπε στο Συνέδριο του Ρεύματος είναι περισσότερο “σκληρά”) και, μεταξύ άλλων επισημαίνει πως δύο είναι σήμερα οι μεγάλες και επείγουσες προτεραιότητες για την αριστερά και το προοδευτικό κίνημα, προκειμένου να διαδραματίσουν τον αναντικατάστατο ρόλο τους για την εθνική ανεξαρτησία, τη διέξοδο, την ανόρθωση, την ανασυγκρότηση και αναγέννηση της χώρας μας.
Η πρώτη μεγάλη προτεραιότητα σήμερα τόνισε ο Π. Λαφαζάνης, σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην «’Ισκρα»,  όταν ένας ολόκληρος ιστορικός κύκλος της Αριστεράς στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη έχει κλείσει, είναι η ριζική και εκ βάθρων επαναθεμελίωση της Αριστεράς σε όλους τους τομείς, θεωρητικό, πολιτικό, οργανωτικό προγραμματικό, μέσα από τη συνέχεια των καλύτερων στιγμών της, όπως ο μεγάλος πατριωτικός και κοινωνικός ρόλος της στην εποποιία της Εθνικής μας Αντίστασης και των πιο ηρωικών και αγωνιστικών παραδόσεων της.
Η δεύτερη μεγάλη και συναφής προτεραιότητα,επεσήμανε, είναι η διαμόρφωση στην χώρα μας με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των αριστερών, ριζοσπαστικών, προοδευτικών, πατριωτικών, δημοκρατικών αντισυστημικών δυνάμεων ενός μεγάλου μετώπου με επιδίωξη την ιστορική ανατροπή για την ανεξαρτησία και την Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση της χώρας μας.

Δημιουργία “Χώρου Διαλόγου”- χωρίς τη Ζωή, αλλά με Αλαβάνο και μέρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Το Αριστερό Ρεύμα, πάντως, βασική συνιστώσα της ΛΑΕ, με απόφαση του πρόσφατου Συνεδρίου του, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός “μόνιμου χώρου διαλόγου και κοινής δράσης της αριστεράς και ανοιχτές διαδικασίες-συζητήσεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο”. Στις διαδικασίες αυτές αναμένεται να συμμετάσχουν πρόσωπα όπως ο Αλέκος Αλαβάνος, η Νάντια Βαλαβάνη, μέρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπό τον Θανάση Σκαμνάκη, αλλά και πρόσωπα όπως ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Δημήτρης Καλτσώνης κ.ά., ενώ όπως όλα δείχνουν, σε πρώτη τουλάχιστον φάση δεν γίνονται συζητήσεις με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που “τραβά” το δικό της αυτόνομο δρόμο.
Στο πλαίσιο αυτό, το Αριστερό Ρεύμα πιθανόν να μην εκλέξει Γραμματέα, αλλά απλώς συντονιστή, προκειμένου το θέμα της ηγεσίας να συζητηθεί μετά το πέρας των συζητήσεων που εκτιμάται ότι θα κρατήσουν αρκετά, προκειμένου-όπως τονίζουν ηγετικά στελέχη της ΛΑΕ- να καλυφθεί το κενό που παρουσιάζεται με τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία.

Οι υποψήφιοι και το τέλος της ΛΑΕ

Σε περίπτωση που εκλεγεί Γραμματέας του Αριστερού Ρεύματος, πάντως, τα φαβορί είναι οι Νίκος Χουντής, Δημήτρης Στρατούλης και Στάθης Λεουτσάκος. Τέλος, η ΛΑΕ έπαψε ουσιαστικά να υπάρχει, ενώ και το νέο σχήμα, εφόσον ευοδωθεί, θα έχει ένα νέο όνομα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΑ ΠΕΡΑ ΛΙΒΑΔΙΕΣ..