Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Η απίστευτη ιστορία για το νερό του Καματερού που «θεράπευε» τον καρκίνο

Ένας δικηγόρος που δίχασε τον Ελληνικό Τύπο προτού τα fake news έρθουν στην μόδα.

Το 1976, τότε που τα fake news ήταν παγκοσμίως ντεμοντέ, μια απίστευτη ιστορία έμελλε να διχάσει την Ελληνική κοινωνία. Ένας δικηγόρος από την Κω κατάφερε να εκμεταλλευτεί την αδιαφορία και την ανυπαρξία της κρατικής μηχανής και να παίξει με τον ανθρώπινο πόνο. Αλλά ας τα δούμε όλα από την αρχή.
Φεβρουάριος του 1976. Ο Γιώργος Καματερός, δικηγόρος από την Κω, γίνεται γνωστός στο πανελλήνιο μετά την αποκάλυψή του ότι ανακάλυψε το φάρμακο κατά του καρκίνου! Όπως ισχυριζόταν, σε μια από τις πηγές του νησιού ανακάλυψε ένα ραδιενεργό πέτρωμα με το οποίο, αφού το διέλυε σε νερό παρασκευάζοντας έτσι το Ήλιον, κατάφερνε να θεραπεύσει ανίατες ασθένειες.
Ο 36χρονος δικηγόρος, εκμεταλλευόμενος την απελπισία των ανθρώπων άρχισε να μοιράζει με βυτιοφόρα το ιαματικό νερό. Στη διάδοση της φήμης βέβαια είχαν βοήθησει και κάποιες εφημερίδες. Χαρακτηριστικά τα «ΝΕΑ» και η «Απογευματινή» είχαν δεχτεί τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού ενώ αντίθετα η «Ελευθεροτυπία», η «Βραδυνή», η «Εστία«, η «Αυγή» και ο «Ριζοσπάστης» το πολέμησαν.
Ο Καματερός μοίραζε το θαυματουργό νερό του σε δρόμους και πλατείες. Αρχικά στην Αθήνα και λίγο αργότερα στην επαρχία. Καθώς η ζήτηση ήταν τεράστια, δεν αρκέστηκε μόνο στο μπουκαλάκι αλλά προμήθευε και «σκόνη πετρώματος Άλφα» σε σωληνάρια που όταν αναμειγνυόταν με απλό νερό προέκυπτε το «θαυματουργό» μείγμα. Παιδιά με λευχαιμία τότε διέκοπταν τη θεραπεία τους ενώ ακριβώς το ίδιο έκαναν και πολλοί καρκινοπαθείς.
Η πρώτη Συνέντευξη Τύπου είχε δοθεί στο γραφείο του εφοπλιστή και οικονομολόγος Γ. Γράτσος ο οποίος διέθεσε το γραφείο του στο Κολωνάκι. Κάτι που σε κανέναν δεν είχε κινήσει την περίεργα τότε ήταν η παντελής απουσία Ελλήνων Επιστημών. Ο Καματερός και η η ομάδα του δικαιολόγησαν αυτό το συμβάν με τα παρακάτω λόγια:
Λόγοι εθνικοί και ελληνικότατοι δεν επιτρέπουν την παρουσίαση της ομάδας Ελλήνων Επιστημόνων ή την παροχή περαιτέρω πληροφοριών
Τα ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ» και την «Απογευματινή» ανέφεραν
Πλήθος ατόμων, συγγενείς καρκινοπαθών συνωστίζονται έξω από τον αριθμό 20 της οδού Κανάρη, όπου βρίσκεται το σπίτι του εφοπλιστού – οικονομολόγου για να προμηθευτούν το νερό, που όπως πληροφορούμεθα και αρκετοί γιατροί δίνουν σε δικούς τους ανθρώπους.
Οι δυο αυτές εφημερίδες εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι το θέμα πουλούσε, αφού οι πωλήσεις των εφημερίδων εκτοξεύτηκαν-φτάνοντας πανελλαδικά τα 500.000 φύλλα-, συντηρούσαν το θέμα με καθημερινό ρεπορτάζ από τους χώρους που μοιραζόταν το Ήλιον-κυρίως σε προαύλια εκκλησιών- αλλά και με μαρτυρίες ανθρώπων που ισχυρίζονταν ότι θεραπεύτηκαν.
Κάπως έτσι το «νερό Καματερού» από εκεί που κυκλοφορούσε χέρι με χέρι, άρχισε να μεταφέρεται με βυτία και άνθρωποι να δαγκώνουν χέρια συνανθρώπων τους ώστε να πάρουν ένα μπουκαλάκι και να το πάνε σε ασθενείς για να σωθούν από τον καρκίνο. Το πιο τραγικό απ’ όλα ήταν ότι οι άνθρωποι που προωθούσαν το συγκεκριμένο νερό διέδιδαν ότι οι θαυματουργές αντικαρκινικές ιδιότητες του δεν πρέπει να συνδυάζονται με αντικαρκινικά φάρμακα της «συμβατικής» ιατρικής!
19 Φεβρουαρίου 1976. Η Αθήνα έρχεται αντιμέτωπη με έναν από τους πιο κρύους χειμώνες που έχει γνωρίσει ποτέ. Εκατοντάδες πολίτες συνωστίζονται έως αργά το βράδυ έξω από την Αγία Σοφία στο Ψυχικό για να γεμίσουν ένα μπουκαλάκι νερό από τα βυτιοφόρα που φθάνουν. Όργανα της αστυνομίας προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο να σχηματίσει ουρές, κανείς όμως δεν πειθαρχεί. Οι γυναίκες άναβαν φωτιές για να αντιμετωπίσουν το κρύο και παρακαλούσαν να γίνει σύντομα η διανομή και οι άνδρες φώναζαν διαμαρτυρόμενοι. Για να καλύψει την ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση σε ολόκληρη την Ελλάδα, η «επιστημονική ομάδα» ορίζει τοπικούς αντιπροσώπους και αρχίζει να μοιράζει και «σκόνη πετρώματος Άλφα» σε σωληνάρια για ανάμιξη με «απλό» νερό. Το κάθε μπουκαλάκι πωλείται προς 20 δραχμές και ο τζίρος αυτής της καλοστημένης απάτης δεν καταγράφεται πουθενά.
18 Μαρτίου του 1976. Το νερό μοιράζεται στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Όπως θα γράψει τότε η «Αθλητική Ηχώ»
Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι έγινε το αδιαχώρητο. Ο κόσμος έμπαινε από τη θύρα 14 του γηπέδου της ΑΕΚ κι έβγαινε από την 15 ευτυχισμένος που είχε πάρει το θαυματουργό φάρμακο. Η ουρά είχε φθάσει μέχρι τη Νέα Ιωνία!
Πέντε ποδοσφαιριστές της «Ένωσης» που βρίσκονταν στο γήπεδο για την πρωινή προπόνηση, είτε για πλάκα, είτε από περιέργεια μπήκαν στη διαδικασία να δοκιμάσουν το νερό. Οι Γιώργος Σκρέκης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Γιώργος Δέδες, Πέτρος Ραβούσης και Σπύρος Στεφανίδης πήραν το δικό τους δείγμα. Ευτυχώς κανένας ποδοσφαιριστής δεν παρουσίασε πρόβλημα υγείας, μολονότι τα βιολογικά εργαστήρια στις αναλύσεις που έγιναν εντόπισαν ποσοστό ραδιενέργειας πάνω από 35% στο περίφημο νερό!
Δυστυχώς οι παραπάνω ποδοσφαιριστές δεν ήταν οι μοναδικοί που ενέδωσαν στο νερό του δικηγόρου από την Κω. Η ηθοποιός Γκιζέλα Ντάλι προσφέρθηκε να γίνει πειραματόζωο δοκιμάζοντας από το νερό. Το ίδιο και ο Γιώργος Κοινούσης δημοφιλής τραγουδιστής εκείνης την εποχής.
Ο δικηγόρος Γιώργος Καματερός στα γραφεία της «Απογευματινής» με τον Γιώργο Κοινούση, την Γκιζέλα Ντάλι και τον συνθέτη Γιώργο Μουζάκη
Τα πρώτα πορίσματα από τον Δημόκριτο στις 21 Φεβρουαρίου έλεγαν ότι το «νερό ήταν απλό νεράκι». Τότε ήταν που άρχισε να κλονίζεται η πίστη κυρίως του Τύπου. Παρ’ όλα αυτά δεν έλειπαν και γιατροί σε κρατικά νοσοκομεία οι οποίοι θέλοντας να συντηρήσουν την παράνοια ανακοινώναν ότι ξεκινούν πειράματα σε ποντίκια. Από την πλευρά του, το υπουργείο Πρόνοιας παρασυρόμενο από τον λαϊκισμό υπόσχεται να μελετήσει τα πορίσματα ενώ ταυτόχρονα πιέζει το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο να εξετάσει το νερό για πιθανή παροχή αδείας.
Οι εξελίξεις αυτές φανατίζουν περισσότερο τον Καματερό ο οποίος σε συγκέντρωση οπαδών του στο γήπεδο των Λιοσίων ανακοινώνει ότι θα πάρει την Πόλη, θα φέρει πίσω τον Βασιλιά, θα θέσει όρο για την παροχή νερού να πυρπολούν οι πελάτες – οπαδοί του τα γραφεία κομμουνιστικών εφημερίδων και θα υποχρεώσει τα 300 «κτήνη» της Βουλής να πιούν «ειδική κτηνιατρική έκδοση του νερού». Η κατάσταση είχε ξεφύγει.
20 Μαρτίου του 1976. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απευθύνει οργισμένη έκκληση στην πολιτεία να παρέμβει, εκφράζοντας την αγωνία του τόσο λόγω της εγκατάλειψης της κανονικής θεραπείας από πολλούς ασθενείς όσο και για τις πιθανές παρενέργειες του νερού. Δέκα μέρες αργότερα η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών ασκεί δίωξη κατά παντός υπευθύνου για την παρασκευή και την διάθεση υλικού επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία. Η δίκη του Καματερού και των “επιστημόνων”  θα γίνει τελικά στα μέσα Οκτωβρίου.
O Καματερός καταδικάζεται σε εξαγοράσιμη οκτάμηνη φυλάκιση και πρόστιμο 8.000 δραχμών, ο δε εφοπλιστής – οικονομολόγος  Γ. Γράτσος σε επίσης εξαγοράσιμη φυλάκιση 4 μηνών και πρόστιμο 5.000 δραχμών. Κανείς φυσικά δε θα δει το εσωτερικό των φυλακών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: