Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Δήμος Δελφών : "Οριστική ένταξη της ανάπλασης της Πλατείας Ησαΐα στο Πράσινο Ταμείο"







ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                                                        ΑΜΦΙΣΣΑ 12.11.2019
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ  
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά  
Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα 
Τηλέφωνο: 2265350027
FAX: 2265350021

Α.Δ.Τ.: 23/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οριστική ένταξη της ανάπλασης της Πλατείας Ησαΐα 
στο Πράσινο Ταμείο 
«Κοινόχρηστοι χώροι με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον»

Την οριστική ένταξη του έργου «Βιοκλιματική Ανάπλαση της Πλατείας Ησαΐα στη Δημοτική Κοινότητα Άμφισσας» αποφάσισε σε τακτική του συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το έργο εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019» Άξονας 1 «Αστική αναζωογόνηση 2019». 
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του εν λόγω προγράμματος κύριος στόχος των παρεμβάσεων είναι η βελτίωση και αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού, καθώς και η αισθητική, λειτουργική, περιβαλλοντική και βιοκλιματική αναβάθμιση των πόλεων. Το έργο της πλατείας Ησαΐα στην Άμφισσα, το οποίο και εγκρίθηκε, είναι συνολικού προϋπολογισμού 576.000,00€, και θα επιχορηγηθεί από το Πράσινο Ταμείο με το ποσό των 284.144,00€. 
Ο Δήμος Δελφών είχε υποβάλει επί ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής την πρότασή του για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, βάσει της αντίστοιχης πρόσκλησης του φορέα, όμως μετά από απόφαση της νέας διοίκησης του Δήμου, αυτή τροποποιήθηκε από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της οικείας Δημοτικής Κοινότητας. Ο λόγος της συγκεκριμένης απόφασης εδράζεται, αφενός, στο ότι ο προϋπολογισμός της αρχικής πρότασης ξεπερνούσε τα 800.000 ευρώ, χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνεται ο φωτισμός της πλατείας, αφετέρου δε στο ότι το σχέδιο που είχε δει το φως της δημοσιότητας δεν είχε τύχει της αποδοχής της τοπικής κοινωνίας. 
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, σύμφωνα με το νέο σχέδιο που εκπονήθηκε, θα αφορούν στην αντικατάσταση βασικών υλικών της. Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να αντικατασταθούν οι υπάρχουσες πλάκες με νέες, ψυχρού τύπου, που θα πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει το σχέδιο της βιοκλιματικής αναβάθμισης του χώρου, ενώ θα γίνει και νέα φύτευση στους χώρους πρασίνου. Επίσης, θα γίνει αντικατάσταση του φωτισμού, δίνοντας λύση σε ένα από τα βασικότερα προβλήματα που έχει σήμερα η Πλατεία. 
Οι υπηρεσίες του Δήμου Δελφών, στο σύντομο χρονικό διάστημα της νέας θητείας, κατάφεραν να ωριμάσουν το εν λόγω έργο, με την απαραίτητη τροποποίηση των μελετών που απαιτούνται, πετυχαίνοντας τελικά την οριστική ένταξή του προς χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Οι αλλαγές που έγιναν μάλιστα το καταστούν ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης, βάσει όμως και των ρεαλιστικών οικονομικών δεδομένων της περιόδου που διανύει ο Δήμος. 
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής σημείωσε: «Η Πλατεία Ησαΐα με την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποδοθεί στους πολίτες και τους επισκέπτες της Άμφισσας ως ένας χώρος συνάθροισης, υπηρετώντας στο έπακρον το βασικότερο σκοπό της. Ο Δήμος Δελφών έχει ως στόχο την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, καθιστώντας τους προσβάσιμους σε όλους, και υπό τις συνθήκες που απαιτούν ο σεβασμός στο περιβάλλον και τον άνθρωπο». 




Από το Γραφείο Δημάρχου 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

..για τον Ησαΐα που τόσα έδωσε στον τόπο της Άμφισσας..ξεκινώντας από την γενέτειρα του Δεσφίνα...ας φτιάξετε μια μικρή πέτρινη πλάκα με λίγα στοιχεία για την ζωή του..ώστε να τα διαβάζουν οι περαστικοί και μη...