Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Κομισιόν: "Κίτρινη κάρτα" για την αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα

Ακίνητα στη ΑθήναΜε αναβολή επ' αόριστο ή αντικατάσταση κινδυνεύει το μέτρο της αναβολής επί τριετία του ΦΠΑ για ακίνητα με οικοδομική άδεια από 1/1/2006, αφού η Κομισιόν θεωρεί ότι βοηθά την παραοικονομία.

Ένα βασικό μέτρο που υποδέχθηκε με ενθουσιασμό ο κλάδος του Real Estate είναι η αναβολή της επιβολής ΦΠΑ για πωλήσεις ακινήτων με οικοδομική άδεια από 1/1/2006, η οποία συναντά πλέον "τοίχο"...
Στην έκθεσή της για την 4η αξιολόγηση, μέρος της οποίας διέρρευσε χθες στον τύπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνει ότι η εφαρμογή του μέτρου θα βοηθήσει την παραοικονομία. Για τον λόγο αυτό σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικά μέτρα για να τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα και να αντιμετωπίσει και την παραοικονομία. Όχι τυχαία, η έκθεση υπενθυμίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο βρίσκεται υπό αξιολόγηση σχετικά με την συμβατότητά του με κοινοτικό δίκαιο.
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο φιλοδοξούσε,εκτός από το να κινήσει το σύνολο της αγοράς ακινήτων για την επόμενη τριετία, να βοηθήσει να πουληθούν και περίπου 130.000 καινούργια ή σχεδόν καινούργια ακίνητα. Το τεράστιο αυτό απόθεμα είχε μείνει στα αζήτητα λόγω φόρων πολυετούς κρίσης και της ένδειας των τραπεζών για νέα στεγαστικά δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί δεν είχαν δει από την αρχή με κακό μάτι το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς εγείρει θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού με τα γειτονικά κράτη μέλη. Ωστόσο, το εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση του Economist, στα τέλη Οκτωβρίου. Μάλιστα, απαντώντας και στα αιτήματα της αγοράς διεύρυνε το μέτρο, εντάσσοντας στην απαλλαγή και όλα τα απούλητα σήμερα ακίνητα από την στιγμή που επιβλήθηκε ο ΦΠΑ στα ακίνητα, δηλαδή από 1/1/2006.
Παράλληλα, βέβαια, θα κάλυπτε και τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής ή πρόκειται να κατασκευαστούν τα προσεχή τρία χρόνια. Με την απαλλαγή από τον ΦΠΑ, οι αγοραστές θα έχουν σημαντικό όφελος, αφού δεν θα καταβάλλουν φόρο 24%, όπως προβλέπεται σήμερα, αλλά 3% όσο είναι ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης. Διευκρινίζεται ότι η πρώτη κατοικία και μεταχειρισμένα ακίνητα εξαιρούνται ήδη από τον ΦΠΑ.
Όλα αυτά στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης και κατάθεσης στην Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου, μετά την διαβούλευση που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Στο κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα για διαβούλευση, περιέχονταν και η σχετική διάταξη. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, θα πρέπει να περιλαμβάνεται και στο τελικό σχέδιο του νομοσχεδίου, που θα πάει τις επόμενες μέρες στην Βουλή. Εκτός εάν στην προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση με τους θεσμούς το μέτρο είτε αλλάξει είτε προστεθεί με την μορφή που θα συμφωνηθεί σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο στις αρχές του 2020. Αν πάντως ψηφιστεί τώρα, μπορεί να θεωρηθεί μονομερής ενέργεια που θα χαλάσει το κλίμα εν όψει των κρίσιμων συνομιλιών για τα πλεονάσματα το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια: