Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Νέα είσοδος στην αγορά LNG από τη ΔΕΗ



Του Χάρη Φλουδόπουλου
Συνολικά δώδεκα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου προγραμματίζεται να έρθουν στο τερματικό της Ρεβυθούσας στο διάστημα από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο, με βάση τον πρώτο προγραμματισμό που έχει γίνει από τον διαχειριστή του συστήματος ΔΕΣΦΑ και τις δηλώσεις των εταιρειών.
Από τα 12 αυτά φορτία μόνο τα 4 και μάλιστα μικρότερου μεγέθους (68 χιλιάδες κυβικά μέτρα το καθένα) προέρχονται από τη ΔΕΠΑ και τον μακροχρόνιο προμηθευτή της Sonatrach. Τα υπόλοιπα 8 μοιράζονται οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στον μεγαλύτερο ιδιώτη καταναλωτή και προμηθευτή φυσικού αερίου, την εταιρεία Μυτιληναίος, ενώ φορτία φέρνουν επίσης Elpedison και Ήρων. Εκείνο που ξεχωρίζει πάντως, υπό την έννοια ότι αποτελεί πρωτιά για την εταιρεία, είναι τα φορτία που προγραμματίζει να φέρει η ΔΕΗ.
Μάλιστα, βάσει προγραμματισμού το πρώτο φορτίο της ΔΕΗ 75 χιλ. κ.μ. προγραμματίζεται για τις 8 Ιουλίου, ενώ ένα ακόμη φορτίο επίσης 75 χιλ. κ.μ. θα έρθει στις 24 Αυγούστου.
Η Μυτιληναίος θα φέρει τέσσερα φορτία που είναι και τα μεγαλύτερα που θα φτάσουν στη Ρεβυθούσα αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες του τερματικού για υποδοχή μεγαλύτερων πλοίων, που μειώνουν σημαντικά το mileage tonnage και άρα το συνολικό κόστος του φορτίου. Συγκεκριμένα τα 3 φορτία της Μυτιληναίος θα είναι 141,8 χιλ. κ.μ. και προγραμματίζεται να έρθουν στις 14 Μαΐου, στις 30 Μαΐου, στις 15 Ιουλίου, τις 12 Αυγούστου
Το φορτίο της Elpedison 75 χιλ. κ.μ. προβλέπεται να αφιχθεί στη Ρεβυθούσα στις 24 Ιουνίου ενώ του Ήρωνα προβλέπεται να έρθει στις 20 Ιουλίου και θα έχει μέγεθος 73,8 χιλ. κ.μ.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στη Ρεβυθούσα με μεγάλο αριθμό αφίξεων φορτίων από ιδιώτες, καθώς οι ευνοϊκές συνθήκες στη διεθνή αγορά καθιστούν εξαιρετικά ανταγωνιστικό το υγροποιημένο φυσικό αέριο έναντι του αερίου από τους αγωγούς. Με δεδομένο λοιπόν ότι υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά φθηνά φορτία, οι έμποροι βρίσκουν μεγάλες ευκαιρίες για εισαγωγές φθηνού καυσίμου το οποίο μάλιστα γίνεται ανάρπαστο, από τους μεγάλους καταναλωτές είτε αυτοί είναι ηλεκτροπαραγωγοί και βιομηχανίες ή εταιρείες προμήθειας αερίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΔΕΗ ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΙ; ΑΜΑ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ ΘΑ ΤΑ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΣΕ ΜΑΣ 160% ΑΠΑΝΩ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ.