Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ: ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΝ ΔΕΚΤΑ





Από ύπαρξης ΟΤΑ στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών, όλοι συμφωνούσαν και συμφωνούν ότι χωρίς την τουριστική προοπτική  δεν υπάρχει καμία ελπίδα για αναστροφή της οικονομικής και πληθυσμιακής παρακμής που βιώνει  ο τόπος, επιταχυνόμενα μάλιστα στην σημερινή εποχή  σε αντίθεση   με κάθε άλλη παραλιακή περιοχή της Ελλάδας.   
Από τις 14 Δεκεμβρίου του 2018  το Χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας  αποκλείει κάθε τουριστική προοπτική για όλο το νομό Φωκίδας και εξυπηρετεί στο μέγιστο συγκεκριμένα  ιδιωτικά συμφέροντα  με όρους υπανάπτυκτου τριτοκοσμικού  κρατιδίου  εξασφαλίζοντας την   εξόντωση της εναπομένουσας τοπικής κοινωνίας.  
Η συζήτηση  για τον χωροταξικό/παραγωγικό χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής των Δελφών δεν άρχισε  με την δημοσίευση του Χωροταξικού της Στερεάς Ελλάδας.   
Έχει αρχίσει από το 2011 και έχουν μεσολαβήσει πλήθος δημόσιων συζητήσεων και αποφάσεων για τα ΣΧΟΟΑΠ, τα ΓΠΣ,   για έκδοση αδειών για αιολικά πάρκα στις κορυφογραμμές πάνω από το παραλιακό μέτωπο, ιχθυοκαλλιέργειες σε όλο και περισσότερους όρμους, εξορύξεις στα βουνά  και εκτεταμένες  παρότι παράνομες  μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στο  κεντρικότερο σημείο όλου του Δήμου Δελφών στο παραλιακό μέτωπο και το λιμάνι του. 
Όλα αυτά τα χρόνια σίγουρα έγιναν λάθη για να συμφωνούνε όλοι σήμερα ότι το εν λόγω χωροταξικό είναι ότι χειρότερο.   
Κάθε τοπική κοινωνία όμως  μπορεί να έχει πέσει θύμα ενός συνδυασμού παραγόντων όπως η  ερήμωση η φτώχια  και η απόγνωση  στην οποία ήδη βρίσκεται, η αδιαφορία,  η μωροπιστία , η κουτοπονηριά, η εξαπάτηση,  η διαπλοκή, η διαφθορά , η  τρομοκρατία,  η αμορφωσιά   κ.α..   
Ότι λάθος και να αποφασίστηκε αρχικά σε τοπικό επίπεδο μπορεί να έδωσε μια καλή δικαιολογία σε όσους λειτουργούν υπόγεια και παρασκηνιακά, την τελική ευθύνη όμως την έχουν αυτοί που υπογράφουν τέτοιες αποφάσεις και επειδή σε μία τοπική κοινωνία μπορεί πάντα να συντρέχουν οι προαναφερόμενοι λόγοι , αυτές  τις αποφάσεις αυτές τις υπογράφουν Υπουργοί. Την τελική ευθύνη για την υπογραφή του Χωροταξικού Στερεάς Ελλάδας την έχουν αποκλειστικά και μόνο οι  Υπουργοί   Φάμελλος και   Σταθάκης και ο Πρωθυπουργός της κυβέρνησής τους  κος  Τσίπρας οι οποίοι σημειωτέων, είχαν όλοι τους  πλήρη προσωπική ενημέρωση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους με πλήθος αναλυτικών παρεμβάσεων για το ότι αυτό που επρόκειτο να υπογράψουν  ήταν απαράδεκτο από κάθε άποψη.
 Η κοινωνία της ευρύτερης περιοχής των Δελφών έχει  κάθε   δικαίωμα και υποχρέωση να απαιτήσει  την ανατροπή  αυτής της απόφασης. Αρκεί να αναγνωρίσει τα λάθη της, σιωπηρά αλλά ουσιαστικά,  και να φροντίσει να μην τα ξανακάνει.   
Σε όλες τις προαναφερόμενες  συζητήσεις  (που οδήγησαν στο χείριστο αποτέλεσμα)  για πολλά χρόνια  έχουν καταγραφεί από   επίσημα και αρμόδια χείλη,  επαναλαμβανόμενα, πολλές λάθος/ψευδής  και παραπλανητικές αναφορές  σε δεδομένα που δήθεν δεν μπορούν να αλλάξουν  και θα πρέπει να γίνουν δεκτά  μοιρολατρικά.    
Το ποιοι έπραξαν εσκεμμένα και κακόβουλα ή ποιοι έκαναν απλά ένα ανθρώπινο λάθος παρότι κατείχαν θέσεις ευθύνης, δεν θα έχει καμία ιδιαίτερη σημασία   αν ανατραπεί  το Χωροταξικό αυτό διότι  έτσι  θα γίνει ξεκάθαρη η αναπτυξιακή κατεύθυνση  που θα φέρει άμεσα θετικά  αποτελέσματα   και όλοι θα είναι σε θέση να ξεχάσουν.  Στην αντίθετη περίπτωση βέβαια, εκ των πραγμάτων  τίποτα δεν θα μείνει στην σκιά του παρελθόντος. 
 Η προσφυγή στο ΣτΕ είναι πολύτιμη αλλά ασήμαντη εάν δεν συνοδευτεί από τον απαραίτητο αποφασιστικό πολιτικό αγώνα. Ο  αγώνας αυτός έδειξε  να ξεκινά στον Δήμο Δελφών και στην Περιφέρεια.  Περιθώρια για λάθη   δεν υπάρχουν. Τυχαία ή στημένα εκβιαστικά γεγονότα όπως η κρίση με τους  ιδιοκτήτες φορτηγών μεταφοράς βωξίτη δεν μπορούν να αποτελέσουν   δικαιολογία για κανένα αιρετό από οποιαδήποτε θέση. Στον αγώνα για την ανατροπή του Χωροταξικού της Στερεάς Ελλάδας   εκ των πραγμάτων θα γίνει ξεκάθαρο τελικά ποιος υπηρετεί  τί.  Ποιος αιρετός υπηρετεί πράγματι την κοινωνία που τον εμπιστεύτηκε και ποιός επιχειρεί  να την εξαπατήσει ακόμη μία φορά ψάχνοντας δικαιολογία σε παλιά τετριμμένα παιχνίδια αποικιοκρατικής αντίληψης.  
Λάθη που δεν πρέπει να ξαναγίνουν δεκτά από κανένα και ο «κανένας» που θα τα τολμήσει θα πρέπει να πάει πολιτικά ακαριαία στο σπίτι του αν θέλουν οι κάτοικοι του Δήμου Δελφών και της Φωκίδας να έχει μέλλον ο τόπος τους. :
Μία σοβαρή καταγεγραμμένη  παραπληροφόρησης του παρελθόντος  είναι το επιχείρημα  ότι την στιγμή που ο νομός Φωκίδας καλύπτεται από μεταλλευτικές παραχωρήσεις, είναι  καταδικασμένος  και δεν γλυτώνει με τίποτα. Αυτό δεν είναι απλά ένα ακόμα ψέμα αλλά το χειρότερο. Μεταλλευτικές παραχωρήσεις είναι το μεγαλύτερο μέρος της ορεινής Ελλάδας. Μεταλλευτικές παραχωρήσεις, ακριβώς στο ίδιο καθεστώς με τα βουνά της Φωκίδας,  είναι και τα βουνά της Δυτικής Αττικής όπου το καλοκαίρι του 2017 η εταιρία Δελφοί Δίστομο κατέθεσε Μελέτη για να κάνουν διερευνητικές γεωτρήσεις για βωξίτη (όπως ακριβώς κάνουν και στην Φωκίδα κατά καιρούς). Εκεί, η  οργανωμένη αντίδραση των κατοίκων σε πλήρη σύμπνοια και συνεργασία με τον Δήμο Μεγάρων, οδήγησε όχι μόνο σε απόρριψη της μελέτης (με παρατηρήσεις για να ξανάρθει σωστή) αλλά σε πλήρη απόρριψη της βωξιτικής δραστηριότητας (που δεν προϋπήρχε) ως παραγωγική προοπτική για την περιοχή. Την απόφαση ανακοίνωσε μάλιστα ο ίδιος ο Κος Τσίπρας στην ομιλία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Δυτικής  Αττικής τον Δεκέμβριο  του 2017. Στο επίπεδο ενός αποφασιστικού αγώνα από μία τοπική κοινωνία, τα πάντα   είναι πολιτική απόφαση,  είτε επειδή έτσι επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον και το εφαρμόζουν τίμιοι πολιτικοί, είτε   επειδή η ψηφοθηρία αντιλαμβάνεται ότι στην αντίθετη περίπτωση  το κυβερνών κόμμα, ο βουλευτής, οι δημοτικοί και περιφερειακοί αυτοδιοικητικοί δεν θα βρουν  στην κάλπη ούτε την  ψήφο της μάνας του.
Μια άλλη καταγεγραμμένη  παραπληροφόρησης είναι πως  κάποιοι ανώτεροι νόμοι   υποχρέωναν στο να ληφθούν οι καταστροφικές αποφάσεις..    Είτε άγνωστοι και αόριστοι νόμοι, είτε στην περίπτωση των Χωροταξικών κάποια άλλα ανώτερα χωροταξικά. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει η προηγούμενη αναφορά ότι τα πάντα είναι θέμα πολιτικής απόφασης και οι νόμοι αλλάζουν εάν κριθούν άδικοι. Πιο ειδικά και συγκεκριμένα όμως, το ίδιο το Χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας της 14ης Δεκεμβρίου του 2018 περιλαμβάνει τρείς παραγράφους που κάνουν σαφές και στον κάθε αδαή πως αυτό αποφασίζει το μέλλον του τόπου και δεν υπάρχει κανένα υπερκείμενο (ανώτερο) νομοθετικό πλαίσιο που να υποχρεώνει στην μοιρολατρία και την παράδοση άνευ όρων.   
Στην σελ. 3246 λέει:  «20. Η υλοποίηση των κατευθύνσεων του Σχεδίου γίνεται μέσω του υποκείμενου σχεδιασμού. Σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαία η προώθηση - ολοκλήρωση των ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ και των Πολεοδομικών Μελετών, καθώς και η αναθεώρηση των υφιστάμενων ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ και πολεοδομικών μελετών.»
Δηλαδή τα «από κάτω» Χωροταξικά σε Δημοτικό Επίπεδο (ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ) ακόμα και αν λένε κάτι διαφορετικό είναι υποχρεωμένα στην συνέχεια να υλοποιήσουν  ότι λέει το εν λόγω Χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας κάνοντας ακόμα και αναθεωρήσεις  όσα έχουν ήδη δημοσιευτεί.

Σελ. 3247 « Άρθρο 20 Μεταβατικές διατάξεις»
«1. Οι τυχόν αντιφάσεις ή αποκλίσεις του παρόντος περιφερειακού χωροταξικού πλαισίου σε σχέση με τα υπερκείμενα εν ισχύ Γενικό και Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, οι οποίες δεν αποτελούν εξειδικεύσεις/συμπληρώσεις αυτών, ισχύουν υπό τον όρο ενσωμάτωσής τους στα Πλαίσια.»
Δηλαδή το παρόν Χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας έχει κάθε περιθώριο να έχει και αποκλίσεις και αντιφάσεις με τα  «από πάνω» Χωροταξικά σε Εθνικό Επίπεδο. Μόνο που στην περίπτωση αντίφασης ή απόκλισης   ότι διαφορετικό λέει το Χωροταξικό της Περιφέρειας θα ισχύει αφότου  γραφτεί (ως διόρθωση) στα Εθνικά Χωροταξικά που όπως πολύ καλά γνωρίζει ο καθένας που έχει ασχοληθεί,  βρίσκονται σε διαδικασία αναθεώρησης όπως αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο τύπου της Κυβέρνησης από τις 23 Μαρτίου 2018   http://karteria1.blogspot.com/2018/03/blog-post_859.html     .

Πιο συγκεκριμένα για τον τουρισμό, στην σελ.3216 λέει «2. Η κατάργηση του Ειδικού Πλαισίου ΧΣΑΑ για τον τουρισμό δημιουργεί την αναγκαιότητα ενίσχυσης των κατευθύνσεων και ρυθμίσεων του παρόντος σε σχέση με την οργάνωση τουριστικών δραστηριοτήτων προκειμένου να αποτραπεί η διάχυτη, μη οργανωμένη ανάπτυξή τους και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.»
Δηλαδή επειδή δεν υπάρχει καθόλου Εθνικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό (ακυρώθηκε το 2018), το παρόν Χωροταξικό (της Στερεάς Ελλάδας) καθορίζει το τι θα γίνει   από τουρισμό στο χώρο που το αφορά ,…. , για να μην κινδυνέψει το περιβάλλον από τον τουρισμό. Π.χ. για τον Δήμο Δελφών δεν έχει σαν προτεραιότητα τον Τουρισμό ούτε καν σε κάποια έκταση γύρω από τους Δελφούς  (το Χρισσό βρίσκεται πάνω σε  περιοχή που χαρακτηρίζεται  από το ίδιο το Χωροταξικό της Στερεάς «μεταλλευτική» ).  Έτσι το νέο Εθνικό Χωροταξικό του Τουρισμού  που συντάσσεται την ίδια εποχή (δες προαναφερόμενο Δελτίο Τύπου) θα γράψει τα ίδια.



( Α.Γ )








5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κε ΑΓ, κάντε και καμία ακόμα ανάλυση γιατί απ' ότι φαίνεται αν έχεις διαβάσει είναι πολύ εύκολο να καταλάβεις. Και επίσης απ' ότι προκύπτει, πολλοί λένε πολλά χωρίς να έχουν διαβάσει.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΣΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΣ ΤΟ ΠΕΙ ΕΔΩ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ. ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΕΓΙΝΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΠΛΑΤΗ ΝΑ ΓΛΥΡΩΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΟΝ ΦΤΑΣΑΜΕ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΦΛΟΜΩΣΕΙ ΣΤΟ ΨΕΜΑ.

Ανώνυμος είπε...

Εξετάσατε ποτέ γιατί ο τουρισμός στην Φωκίδα δεν ήταν αντάξιος της πολιτιστικής της φήμης και των φυσικών της προσόντων;
Πιστεύετε ότι η καθολική καταστροφή του περιβάλλοντος της περιοχής οφείλεται μόνον στην εξόρυξη του Βωξίτη;
Πιστεύετε ότι η αυθαίρετη δόμηση στους ορεινούς όγκους (χιλιάδες αυθαίρετα στο Παρνασσό), στις παραλίες ακόμη και δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και σε πολλές περιπτώσεις εν επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο και το ίδιο το Μουσείο των Δελφών, κάνουν μικρότερη ζημιά από τις εξορύξεις;
Γιατί το πρόβλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς περιορίζεται μόνο στις εξορύξεις;
Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να το δούμε στο σύνολό του και όχι μερικώς!
Δεν έχουμε καταλάβει ότι όποιο χωροταξικό και να φτιάξουμε η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, όπως σε όλα τα σοβαρά αναπτυξιακά θέματα, γιατί οι παίχτες (κρατικοί λειτουργοί) μας υπνωτίζουν και μας αναγκάζουν να παρακολουθούμε τον αγώνα με την μπάλα και τους παίχτες έξω από το γήπεδο.
Όταν θα καταλάβουμε ότι υπάρχει ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ορθολογιστικού σχεδιασμού ανάπτυξης με την πελατειακή συγκρότηση και λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, τότε και μόνο τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη υπέρ του κοινωνικού συνόλου και όχι των ολίγων.
Αν δεν απομακρύνουμε τα, γνωστά σε όλους μας, ενσυνείδητα κοινωνικά καρκινώματα που θυσιάζουν το συμφέρον της κοινωνίας μπροστά στο προσωπικό τους συμφέρον, δεν θα λύσουμε ποτέ κανένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και κατά συνέπεια κανένα χωροταξικό.
Λυπάμαι αλλά γυρνάμε γύρω – γύρω από την καρδιά του προβλήματος χωρίς να την χτυπάμε, πυροβολώντας στον αέρα, με τους ενόχους να γελούν.

Ανώνυμος είπε...

7:07 έχεις εν μέρη απόλυτο δίκιο. Δεν είναι αντιφατικό το εν μέρη απόλυτο δίκιο. Ξέρεις πολύ καλά τι φταίει στο γιατί δεν λειτουργεί σωστά ο τόπος και πολύ σωστά εστιάζεις στα καρκινώματα που λές αλλά ,,, προβληματίσου ποιός είναι αυτός που φυτεύει συστηματικά τα καρκινώματα αυτά στον τόπο και έχουμε γεμίσει απο αυτά; Πόσες φορές από το πουθενά άνθρωποι που δεν έδιναν στον άγγελό τους νερό ή στην καλύτερη περίπτωση δεν είχαν αφήσει ποτέ φιλοδώρημα σε ένα μαγαζί που έφαγαν, βρέθηκαν ξαφνικά με προεκλογικά έντυπα πολυτελείας, έπνιξαν τους ανυποψίαστους ντόπιους με τις φωτογραφίες τους και με προγράμματα για τα αυτονόητα που έχει ανάγκη ο τόπος, βγήκαν στην αυτοδιοίκηση ή βουλευτές και μετά,,,,,,,, αφού εξελέγησαν ξέχασαν τα πάντα και δούλεψαν στην πρώτη θητεία τους αποκλειστικά και μόνο για να φτιάξουν τον δικό τους μικρό στρατό από ανθρωπάκια που υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες και αυτός ο παρασιτικός ρόλος είναι το μόνο που ξέρουν να κάνουν; Πόσοι τέτοιοι θρονιάστηκαν στο κεφάλι μας βασισμένοι στον μικρό στρατό των παρασίτων τους και μας έχουν γίνει μόνιμα καρκινώματα που σέρνουν κάθε τόσο και νέα παράσιτα καρκινώματα στην τοπική πολιτική ζωή με την ίδια πάντα συνταγή; Μήπως όλα αυτά τα καρκινώματα που εσύ δείχνεις πολύ σωστά, χωρίς ούτε μία εξαίρεση, είναι φανατικοί υποστηρικτές της εξόρυξης παντού και των αιολικών παντού και των ιχθυοκαλλιεργειών παντού; Μα ούτε ένας να μην λέει με σθένος όχι στο Δελφικό Τοπίο, όχι στις κορυφές πάνω απο την παραλία, όχι έξω έξω στον ένα όρμο μετά τον άλλο. Ούτε ένας απο δημοτικός σύμβουλος και πάνω εκτός απο κάτι παράσιτα τοπικού επιπέδου που δεν ξέρουν ούτε να γράφουν και μιλάνε μόνο απο μιμητισμό;.Αυτό το έχεις αντιληφθεί; Για μέτρα στις επόμενες εκλογές πόσοι συνδυασμοί θα κατέβουν με απ' αρχής γνωστό ότι είναι πιστοί υπηρέτες της εξόρυξης βωξίτη παντού. Αν τώρα δεν το φωνάζουν κιόλας, έξυπνος φαίνεσαι, ψάξε και λίγο. Συμφωνείς ότι έστω εάν υποθετικά ήταν έτσι τα πράγματα , δεν θα το φώναζαν κιόλας. Γιά ψάξε να βρεις τί άμεση οικονομική σχέση έχουν πρώην και νύν εκλεγμένοι σε όλες τις θέσεις με την εξόρυξη βωξίτη ή τα αιολικά πάρκα που χρησιμοποιήθηκαν σημαντικά στο να υποβαθμιστεί ο τόπος μας εκεί που δεν τολμούσαν αρχικά να μιλήσουν για βωξίτη. Όταν κάποιος βγάζει καρβέλια καταστρέφοντας τον τόπο και τα ψίχουλα που περισσεύουν φτάνουν για να φυτεύει το ένα μετά το άλλο τα καρκινώματα που λές τα οποία θα του επιτρέψουν να βγάλει ακόμα περισσότερα καρβέλια, εσύ τί λές που τα έχεις καταλάβει όλα σε βάθος, δεν θα το κάνει; Δεν το κάνει εδώ και πολλά πολλά χρόνια; Ή μήπως θα μας πείς και εσύ για το υψηλό ήθος των εταιριών βωξίτη των ιχθυοκαλλιεργειών και των αιολικών πάρκων που κατά περίεργο τρόπο, όποιος υποστηρίζει το ένα υποστηρίζει λίγος εως πολύ όλα. Μα ούτε ένας ούτε σε μία περίπτωση να μην έχει βρεί κάτι στραβό; Τους φτύνουν τους βρίζουν τους καταγγέλλουν και επειδή όλα τα κάνουν καλά δεν έχουν τί να απαντήσουν σε αυτούς τους αλήτες που τους κακολογούν; Αν δεν κατάλαβες ακόμα δεν μπορώ να πώ κάτι άλλο. Αν θες πράγματι όμως να ξεριζώσεις τον καρκίνο, ξεριζώνεις τον λόγο που προκλήθηκε αλλιώς ένα όγκο θα αφαιρείς δύο θα σου φυτεύουν. Κάτι σαν και αυτό που γίνεται εδώ και χρόνια και οι καρκίνοι γίνοτναι όλο και περισσότεροι.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΧΟΙΝΑΣ είπε...

Ζητώ συγγνώμη για το σχόλιο 7.07 π.μ. επειδή από λάθος πάτησα «Ανώνυμος», χωρίς δυνατότητα να το διορθώσω. Το σχόλιο το έκανα εγώ (ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΧΟΙΝΑΣ)