Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Διεθνής Έκθεση Διαφάνειας: Δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα

Η χώρα υποχώρησε 8 θέσεις στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς παγκοσμίως, μέσα σε έναν μόλις χρόνο 



Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International). Στον αντίποδα, η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι μερικά από τα κράτη με τον πλέον αδιάφθορο δημόσιο τομέα σε ολόκληρο τον κόσμο.    

Σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό Δημόσιο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς η χώρα υποχώρησε 8 θέσεις στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς παγκοσμίως, μέσα σε έναν μόλις χρόνο.   

Ο δείκτης κατατάσσει 180 κράτη και περιοχές με βάση τα επίπεδα διαφθοράς στον δημόσιο τομέα τους, σύμφωνα με ειδικούς και επιχειρηματίες σε κάθε χώρα, χρησιμοποιώντας μία κλίμακα βαθμονόμησης από το 0 έως το 100.   

Με το μηδέν να αντιστοιχεί σε συνθήκες πλήρους διαφθοράς και το 100 σε απόλυτη διαφάνεια, τα δύο τρίτα των χωρών συγκεντρώνουν βαθμολογία «κάτω από τη βάση» του 50, με τον παγκόσμιο μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 43.        

Επιδείνωση στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα «κατηφόρισε» από την 59η θέση το 2017 στην 67η το 2018, κάτω από την Κούβα, τη Μαλαισία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε και το Βανουάτου. Από τους 48 βαθμούς «διαφάνειας» που συγκέντρωνε το 2017, η χώρα υποχώρησε στους 45, με τους αναλυτές να τοποθετούν την Ελλάδα στη λίστα με τα κράτη που πρέπει να γίνουν αντικείμενο πιο στενής παρακολούθησης.   

«Παρά τις όποιες βελτιώσεις σε επίπεδο δομών» οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η πρόοδος στην αντιμετώπιση της διαφθοράς έχει σταματήσει στην Ελλάδα και η βαριά γραφειοκρατεία δημιουργεί προβλήματα στη χώρα.     Ασχολίαστος δεν έμεινε ούτε ο διορισμός της Βασιλικής Θάνου στον προεδρικό θώκο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο διορισμός μιας «κοντινής συμβούλου του πρωθυπουργού» εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων στην Ελλάδα και τελικά θέτει σε δοκιμασία την ανεξαρτησία του θεσμού.    

«Το 2018, μία σειρά σκανδάλων υπονόμευσαν τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς» τονίζουν οι αναλυτές που κάνουν σαφή αναφορά και στην υπόθεση της Novartis. Όπως λένε, μία από τις υποθέσεις που πήγαν πίσω τη μάχη κατά της διαφθοράς ήταν αυτή της ακατάλληλης προμήθειας φαρμάκων από το ελληνικό κράτος, «με πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς να κατηγορούνται για παραβιάσεις».   

Παρά την πτώση στην κατάταξη ωστόσο, οι συγγραφείς της ανάλυσης τονίζουν ότι η εικόνα της χώρας παραμένει καλύτερη από το 2012 και εκτιμούν πως αυτό οφείλεται στις δομικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε η χώρα, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008, σε μία προσπάθεια να εξισορροπήσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας.   Παγκόσμια κατάταξη   

Στην κορυφή της λίστας, με 88 βαθμούς, φιγουράρει η Δανία και η Νέα Ζηλανδία με 87, ενώ με 85/100 στη διαφάνεια ακολουθούν η Φινλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία και η Ελβετία. 
Αντίθετα, το κράτος με τον πιο διεφθαρμένο δημόσιο τομέα θεωρείται η Σομαλία ενώ ακολουθούν η Συρία, το Νότιο Σουδάν, η Υεμένη και η Βόρεια Κορέα.        



Η έρευνα αποκαλύπτει την συνεχιζόμενη αδυναμία των περισσότερων κρατών να ελέγξουν τα φαινόμενα διαφθοράς που υποδαυλίζουν την κρίση των δημοκρατικών χωρών παγκοσμίως. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά: «αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, τα δεδομένα δείχνουν ότι παρά την πρόοδο, οι περισσότερες χώρες αποτυγχάνουν να κάνουν σοβαρή πρόοδο κατά της διαφθοράς».  

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: