Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

«Δεν επιστρέφουμε, ούτε δανείζουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα» δηλώνει ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Ξεκάθαρος για το θέμα ο Χάρτβιχ Φίσερ 




Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβικ Φίσερ εμφανίζεται κατηγορηματικός όσον αφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.   

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν συνομιλίες σε εξέλιξη για επιστροφή η περίπτωση δανείου επ' αόριστον των γλυπτών.   

«Μπορώ να καταλάβω ότι οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη και παθιασμένη σχέση με αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και θέλουν να δουν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα», λέει ο Φίσερ, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου και διακεκριμένος ιστορικός τέχνης.   

«Εμείς εκθέτουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα μέσα σε ένα πλαίσιο παγκόσμιου πολιτισμού προβάλλοντας επιτεύγματα από όλο τον κόσμο κάτω από την ίδια στέγη», σημείωσε.   

«Έχουμε άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους μας στο Μουσείο Ακρόπολης» είπε και τόνισε ότι το Μουσείο δανείζει κάθε χρόνο χιλιάδες αντικείμενα και δανείζει και στο μουσείο Ακρόπολης.   

Σχετικά με την άποψη ότι η Ελλάδα είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των γλυπτών ο  Φίσερ τόνισε, «Δε θα το αποδεχόμουν. Τα αντικείμενα της συλλογής του Βρετανικού μουσείου βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου» και σημείωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση επ' αόριστον δανείου των γλυπτών.   

Παράλληλα ανέφερε ότι το Βρετανικό Μουσείο όταν δανείζει, το κάνει σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία των αντικειμένων. 



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΝ ΞΕΦΤΙΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΌΦΑΣΗ ΝΑ ΓΊΝΟΥΝ ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ. ΜΕΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΠΙΣΩ ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΑΣ ΦΤΥΝΕΙ ΚΙΟΛΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΙΚΙΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΚΑΙ ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΤΟ ΜΑΘΕΙ.