Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

ΙΤΕΑ... Παρατηρήσεις από αναγνώστη.




Ερχόμενος από Αθήνα, φτάνοντας στο τέλος του οικισμού των Δελφών, συναντάς ένα θέαμα που σου κόβει την ανάσα. Τον ελαιόκαμπο της Άμφισσας και στο βάθος την θάλασσα να χαιδεύει την παραλιακή Ιτέα.

Νομίζω είναι από τις εντυπωσιακότερες τοπογραφίες, μετά την θέα από πλοίο του κόλπου της Σαντορίνης.
Επίσης εντυπωσιακή είναι η θέα της Ιτέας όταν κατεβαίνεις από της στροφές της Δεσφίνας.
Αυτόν τον ευλογημένο από την φύση τόπο, οφείλουμε να προστατέψουμε, να διατηρήσουμε την φυσική ομορφιά του με αισθητικές παρεμβάσεις, πολιτιστικές προσεγγύσεις, και σεβασμό στην φύση και την φιλική στον άνθρωπο οικιστική ανάπτυξη, δεδομένης της άριστης πολεοδομίας της, χωρίς τις τουριστικές κραυγές, την ηχορύπανση και τις κιτς παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε Ζάκυνθο, Ρόδο και αλλού...
Οι αποχετεύσεις, ο βιολογικός, οι αμυαντοσωλήνες νερού, είναι δομικές αδυναμίες που καταστρέφουν την υγεία και την φήμη του τόπου, που κανείς τόσες δεκαετίες δεν έλυσε, ακόμα και από τον καιρό των παχιών αγελάδων όταν τα λεφτά έρεαν άσκοπα. Και τα τρία είναι πρώτης προτεραιότητας για έναν σώφρονα Δήμο.
Είθε να συνεχιστεί η προσπάθεια που γίνεται τελευταία,  με αρχή τον υπέροχο αισθητικά και ποιοτικά παραλιακό πεζόδρομο, 
και το  ενδιαφέρον της καινούργιας λιμενικής αρχής  για γενική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου.  

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παλιά έλεγα πως η Ιτέα είναι η πόλη του Δημόσιου Υπαλλήλου .
Τώρα η Ιτέα είναι η πόλη του συνταξιούχου .

υ.γ. για κάνα μεταλλείο είμαστε καλοί !!

Ανώνυμος είπε...

Τι ωραία θα ήταν να γίνει χώρος για νέους πρωί-βράδυ το οικόπεδο πρώην κατασκήνωση στο τέλος της Κίρρας!

Ανώνυμος είπε...

Μια ιδέα βελτίωσης είναι η ενοποίηση των παραλιακών δρόμων Κίρρας και Ιτέας, με γέφυρα που θα εξυπηρετεί πεζούς και ποδηλάτες στο χείμαρρο στο εστιατόριο Ζέφυρος και πεζόδρομο/ποδηλατόδρομο στο Ναυσικά beach (πρώην Ξενία), ανάμεσα στο χαλίκι της παραλίας και στην πρασινάδα του ξενοδοχείου.
Τα ωφέλη πολλά, αν τα σκεφτεί κανείς:
- Η περιοχή αποκτά έναν από τους μεγαλύτερους πεζόδρομους/ποδηλατοδρόμους (και μάλιστα σε παραλιακό μέτωπο) και οι κάτοικοι απολαμβάνουν μεγαλύτερη ποιότητα ζωής.
- Ενισχύεται ο δεσμός της Κίρρας με την Ιτέα και αποκτά μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον η περιοχή, ιδιαίτερα και με την αξιοποίηση άλλων τμημάτων, όπως είναι το πρώην κάμπινγκ Λαγγουράνη, που αναφέρθηκε παραπάνω, αλλά και των νερών στον Αη-Γιάννη Κίρρας και των γαλλικών μολών στην Ιτέα.
Και σίγουρα ακόμα πολλά.

Για αρχή πάντως, μικρές παρεμβάσεις και με μικρό κόστος, μπορούν να γίνουν!

ΥΓ. Χαίρομαι να διαβάζω σχόλια βελτίωσης από αναγνώστες.
Αν έχεις ιδέες και αγνά αισθήματα για έναν τόπο, μπορείς να προτείνεις λύσεις επωφελείς για όλους.
Δυστυχώς, τα διαπλεκόμενα άτομα και τα συμφέροντά τους αλλά και η ανικανότητα διαχείρισης των θεμάτων από άτομα απλά ανίκανα για τις θέσεις στις οποίες διορίζονται, είναι αυτά που πηγαίνουν τους τόπους τους με την όπισθεν...

(Εκτός από σχόλιο εδώ, παρακαλώ αν επιθυμείτε, δημοσιεύστε το και σαν άποψη αναγνώστη από την περιοχή, που τυγχάνει τόσο πεζοπόρος, όσο και ποδηλάτης και που έχει διαπιστώσει το θέμα της ενοποίησης εδώ και πολλά χρόνια, παρατηρώντας εαυτόν αλλά και άλλους φίλους πεζοπόρους/ποδηλάτες που παρακάμπτουν μέσω του δημόσιου δρόμου το κομμάτι του πρώην Ξενία. Ευχαριστώ)