Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Εκδόθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα για τις Μαρίνες Αλίμου και Χίου

Ως σημαντική εξέλιξη για τη χωροθέτηση, αδειοδότηση και ανάπτυξη μαρινών στην Ελλάδα, χαρακτηρίζουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων έγκρισης χωροθέτησης των μαρινών Αλίμου και Χίου.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, με επισπεύδον το υπουργείο Τουρισμού, για την έκδοση των Π.Δ. για τις μαρίνες Αλίμου και Χίου, αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου έγκρισης χωροθέτησης μαρινών, πέντε χρόνια μετά από την τροποποίηση του Ν.2160/93 περί τουριστικών λιμένων, και θα αποτελέσει υπόδειγμα για τη χωροθέτηση με Π.Δ. μιας σειράς μαρινών, η αδειοδότηση των οποίων είναι υπό εξέλιξη.
Σημειώνεται ότι τα δύο Π.Δ. έγκρισης χωροθέτησης των μαρινών Αλίμου και Χίου είναι τα πρώτα που εκδίδονται, σηματοδοτώντας έτσι την ολοκληρωμένη (τεχνικά και νομικά) διαδικασία χωροθέτησης μαρινών στην Ελλάδα και ειδικότερα για δύο μαρίνες, οι διαγωνισμοί αξιοποίησης των οποίων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Όπως επεσήμαναν οι παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ, η επιτυχής εφαρμογή για πρώτη φορά της νέας διαδικασίας χωροθέτησης εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τομέα του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα. Προσέθεταν δε, ότι η έκδοση των εν λόγω δύο Π.Δ. θα λειτουργήσει ουσιαστικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης ενδιαφερόμενων επενδυτών αναφορικά με τις διαδικασίες ανάπτυξης και αξιοποίησης μαρινών στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: