Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Στο επίκεντρο τραπεζών και επενδυτών μπαίνουν οι πωλήσεις "κόκκινων" δανείων



της Νένας Μαλλιάρα
Στο επίκεντρο τραπεζών και επενδυτών μπαίνουν από τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις "κόκκινων" δανείων.
Η προοπτική των πωλήσεων, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ στο διάστημα που απομένει μέχρι τα τέλη του έτους, (ανεβάζοντας άνω των 20 δισ. ευρώ τα ποσά μη εξυπηρετούμενων δανείων συν τους τόκους που θα έχουν πουλήσει οι τράπεζες εντός του 2018), θα αποτελέσει κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος από τους αναλυτές των ξένων οίκων κατά τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου των τραπεζών αύριο και μεθαύριο.
Το αμέσως επόμενο προς πώληση χαρτοφυλάκιο, το χαρτοφυλάκιο εξασφαλισμένων NPLs της Alpha Bank με την επωνυμία Jupiter και σύμβουλο πώλησης την Citigroup, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, κατόπιν αιτήματος ενδιαφερόμενων bidders, δόθηκε παράταση για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών που αναμένονται πλέον στις αρχές Οκτωβρίου. To χαρτοφυλάκιο Jupiter, ονομαστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει 500 μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σε 1.700 ακίνητα. Στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών είχαν φτάσει δέκα funds, μεταξύ των οποίων τα LoneStar και Apollo Centerbridge.
Με σύμβουλο την KPMG, η Alpha Bank έχει δρομολογήσει και την πώληση, του δεύτερου μετά το Venus, χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Mercury, ύψους 1,9 δισ. ευρώ (εντός ισολογισμού τραπέζης το 1 δισ.) που περιλαμβάνει 127.000 δάνεια με μέσο όρο καθυστέρησης τα 4,5 χρόνια. Το data room έχει ανοίξει για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, ενώ Οκτώβριο – Νοέμβριο η διαδικασία θα μπει στη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών και το deal θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του έτους.
Στις 15 – 20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Zenith της Eurobank. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο μη εξασφαλισμένων NPLs της τράπεζας, ονομαστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ, που  περιλαμβάνει 181.000 μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, με μέσο όρο καθυστέρησης άνω της οκταετίας.
Τα δάνεια χορηγήθηκαν την περίοδο 2011 – 2015 και έχουν μέσο ύψος οφειλής τα 6.000 ευρώ. Intrum, Carval και B2Kapital φέρονται ως ισχυροί διεκδικητές για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου.
Το προσεχές διάστημα, η Eurobank αναμένεται να βγάλει προς πώληση και χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ενέχυρα σε ακίνητα. 
Χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις σχεδιάζει να βγάλει προς πώληση και η Εθνική Τράπεζα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το χαρτοφυλάκιο θα είναι ύψους 600 εκατ. ευρώ (δάνεια εντός ισολογισμού). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: