Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Λύτρας Νικηφόρος 1832 - 1904 - Ο "πατριάρχης" της Ελληνικής Ζωγραφικής

Ο Νικηφόρος Λύτρας ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους και πρωτοπόρος δάσκαλος της ζωγραφικής στην Ελλάδα. 


Γεννήθηκε το 1832 στο χωριό Πύργος της Τήνου, ο πατέρας του ήταν μαρμαρογλύπτης και του μετέδωσε την αγάπη για την τέχνη. 
Ο Νικηφόρος επέδειξε ένα έμφυτο ταλέντο στο σχέδιο και ο πατέρας του τον πήγε το 1850 στην Αθήνα και τον έγραψε στο Σχολείο των Τεχνών (η μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών). 

Οι επιτυχίες του σε εκθέσεις και διαγωνισμούς τον βοήθησαν να κερδίσει μια υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Μόναχο. 

Ο Λύτρας βρέθηκε στην καρδιά της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής ζωής σπουδάζοντας στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Το 1862, με την έξωση του βασιλιά Όθωνα, το ελληνικό κράτος διέκοψε την υποτροφία που του χορηγούσε, ωστόσο τα έξοδα των σπουδών του ανέλαβε πρέσβης της Ελλάδας στην Βιέννη βαρόνος Σιμών Σίνας, 

Επιστρέφοντας στην Αθήνα το 1865, ο Λύτρας διορίστηκε καθηγητής στο Σχολείο Καλών Τεχνών, στην έδρα της Ανωτάτης Ζωγραφικής, έμεινε σε αυτή τη θέση για 38 χρόνια μέχρι τον θάνατό του, επηρεάζοντας μια ολόκληρη γενιά ζωγράφων.. :
Οι Ιακωβίδης, Πανταζής, Ροϊλός, Βώκος όπως και δεκάδες άλλοι υπήρξαν μαθητές του. 

Το 1879 παντρεύτηκε και τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει 6 παιδιά 

Ο Λύτρας ζωγράφιζε ηθογραφίες και προσωπογραφίες, η ζωγραφική του έχει χαρακτηριστεί ως ιστορική ζωγραφική. 

Είχε καταξιωθεί από τα πρώτα κιόλας χρόνια της επιστροφής του στην Αθήνα και αποτελούσε ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα στους αθηναϊκούς καλλιτεχνικούς κύκλους της εποχής. 

Συμμετείχε και τιμήθηκε σε πάμπολλες εκθέσεις. Πέθανε σε ηλικία 72 ετών το καλοκαίρι του 1904, μετά από σύντομη ασθένεια. Λίγους μήνες αργότερα, την έδρα του στο Σχολείο Καλών Τεχνών κατέλαβε ο παλαιός μαθητής του Γεώργιος Ιακωβίδης. 

ΕΡΓΑ ΤΟΥ :

Δεν υπάρχουν σχόλια: