Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Μετά την ΔΕΘ καταφθάνουν οι δανειστές για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο - Προυπολογισμό με κομμένες συντάξεις συντάσσει η κυβέρνηση



Στις 10 Σεπτεμβρίου αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διαδικασίας μεταμνημονιακής παρακολούθησης, η οποία ισχύει για τα κράτη που πέρασαν από πρόγραμμα, αλλά και του μηχανισμού ενισχυμένης εποπτείας, στον οποίο θα βρίσκεται η χώρα για τα επόμενα 4 χρόνια.

Λίγες ημέρες αργότερα θα ακολουθήσει και η προγραμματισμένη κάθοδος των επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι θα ελέγξουν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για την μεταμνημονιακή εποχή.
Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων, θα βρεθούν: η περικοπή ή μη των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, η αύξηση ή μη του κατώτατου μισθού και η πορεία υλοποίησης μιας σειράς εκκρεμών μνημονιακών υποχρεώσεων όπως η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και η πορεία των αποκρατικοποιήσεων.
Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η δημοσιονομική επίπτωση από την προβλεπόμενη στο Μεσοπρόθεσμο περικοπή των συντάξεων θα περιληφθεί κανονικά στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, ώστε να μην υπάρξει αρνητικό σήμα στις αγορές.
Στη συνέχεια, όταν θα υπάρξει καλύτερη εικόνα για την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και το 2019, με την κατάθεση του προϋπολογισμού του επομένου έτους τον Νοέμβριο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στην οποία ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής στην μεταμνημονιακή εποχή, το οποίο και θα αξιολογηθεί από τους δανειστές και τις αγορές.
Τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει  το Eurogroup, ενώ θα προηγηθεί στα τέλη Αυγούστου η συνεδρίαση του Euroworking group, όπου θα γίνει ένας πρώτος απολογισμός μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. 
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα την μεταμνημονιακή εποχή, μπορεί να μην οδηγήσει σε επίσημη έκθεση για την Ελλάδα. Αυτό σχεδιάζεται να συμβεί στη δεύτερη αποστολή του 2018 η οποία - προς το παρόν - σχεδιάζεται για το Δεκέμβριο. 
Σε αυτή θα γίνει ο πρώτος μεγάλος απολογισμός, μαζί με την αποτίμηση του αν πρέπει η Ελλάδα να λάβει τις παρεμβάσεις στο χρέος που συνδέονται με προαπαιτούμενα. Με βάση αυτή, αναμένεται στις αρχές του επόμενου χρόνου να ενεργοποιηθούν  οι παρεμβάσεις στο χρέος που συνδέονται με επιστροφές των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων.
Η εποπτεία θα ασκείται από 5 τουλάχιστον πλευρές εκ των οποίων οι τρεις είναι θεσμοθετημένες και έχουν στο επίκεντρό τους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ενισχυμένη Εποπτεία, Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, Μεταμνημονιακή Παρακολούθηση) και οι άλλες δύο συνίστανται από τις αξιολογήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (που έχουν ισχυρό αντίκρυσμα στις αγορές), αλλά και από τις πολιτικές αποφάσεις που θα λαμβάνει το Eurogroup και τα κράτη μέλη. 
Επιπλέον, ο ESM θα παρακολουθεί την Ελλάδα έως ότου αποπληρώσει πλήρως τα δάνεια μέσα από τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης.  
Μέσα στο Σεπτέμβρη αναμένεται και η επίσημη έγκριση των μέτρων για το χρέος, που ακόμη δεν έχει γίνει.

 

ΜΑΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: