Συναγερμός έχει σημάνει για τα τοξικά ψάρια που έχουν εμφανιστεί στο Αιγαίο καθώς μερικά είδη είναι τοξικά και δηλητηριώδη, ενώ κάποια διαταράσσουν το οικοσύστημα.
Από το 2005, ο επικίνδυνος λαγοκέφαλος έχει ήδη εξαπλωθεί ταχύτατα στο Αιγαίο, όπου μάλιστα τρέφεται με ψάρια αλιείας. Το ψάρι είναι εκλεκτό έδεσμα για τους Ιάπωνες αλλά αν δεν καθαριστεί όμως σωστά περιέχει τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πυρετό, δύσπνοια, ακόμα και θάνατο.
Το λεοντόψαρο εμφανίστηκε στις ελληνικές θάλασσες από το 2015 και έχει ομοιότητες με την σκορπίνα. Το είδος περιέχει τοξίνες που μπορεί να είναι βλαβερές.
Συναγερμός έχει σημάνει για τη διαφαινόμενη άφιξη του Plotosus lineatus, γνωστό ως γατόψαρο, είδος εξίσου δηλητηριώδες.
Το συγκεκριμένο ψάρι έχει κατακλύσει τις θάλασσες στο Ισραήλ και στην Τουρκία, αλλά εκτιμάται ότι είναι ζήτημα χρόνου να φτάσει και στο Αιγαίο.
Αιτία της μετανάστευσης των ξενικών αυτών ειδών και η κλιματική αλλαγή, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ στο οποίο μίλησε και η διευθύντρια του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) η οποία σημειώνει πως η άνοδος της θερμοκρασίας δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή και μετακίνηση των ψαριών αυτών σε θάλασσες που παλιότερα δεν αποτελούσαν καταφύγιό τους.
Βλέπε video εδώ :
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου