Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι -Εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο



Φωτογραφίες: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Φωτογραφίες: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Ενα έθιμο ξεχωριστό και μοναδικό -το οποίο κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια πότε πρωτοεμφανίστηκε - αναβίωσε και φέτος στο Γαλαξίδι.
Το αλευρομουτζούρωμα κάθε Καθαρή Δευτέρα συνεπαίρνει ντόπιους αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες.
Οι αλευρομουτζουράδες, ντυμένοι με μάσκες, ολόσωμες φόρμες και παλιά ρούχα και εφοδιασμένοι με πολύχρωμη σκόνη αλευριού, ξεκίνησαν από όπως συνήθως, από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού με αυτοκίνητα και πεζή. Μέσα από τα γραφικά σοκάκια του Γαλαξιδιού, έφτασαν μέχρι το λιμάνι όπου έλαβε χώρα μια επική μάχη.
Υπάρχουν αναφορές από το 1801 για το έθιμο. Ο Ιρλανδός περιηγητής Έντουαρντ Ντόντουελ περιγράφει ότι οι Γαλαξιδιώτες, παρά τη σκλαβιά τους, έδειχναν μεγάλο ζήλο στην προετοιμασία του. Ο Ευθύμιος Γουργουρής στο βιβλίο του «Το Γαλαξείδι στον καιρό των καραβιών» αναφέρει ότι τα αλευρομουτζουρώματα είναι πολύ παλιότερα «από την εποχή των καραβιών». Η παράδοση υποστηρίζει ότι οι Γαλαξιδιώτες θαλασσοπόροι είδαν σε πόλη της Σικελίας παρόμοιες ομαδικές λαϊκές γιορτές, ενώ κατ’ άλλους οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στο Βυζάντιο, στους γελωτοποιούς του Ιπποδρόμου που ζωγράφιζαν τα πρόσωπά τους.














Δεν υπάρχουν σχόλια: