Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Πώς θα λάβετε επιχορήγηση για ίδρυση τουριστικής επιχείρησης

Πώς θα λάβετε επιχορήγηση για ίδρυση τουριστικής επιχείρησης
Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». 
- Οι όροι και οι προϋποθέσεις. 
- Το ύψος του προϋπολογισμού και της επιδότησης. 
- Τα βήματα για την υποβολή της αίτησης.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, και αυτό το πρόγραμμα καταγράφει μεγάλο ενδιαφέρον και εκτιμάται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) ύψους 120 εκατ. ευρώ που έχει «δεσμευθεί» θα υπερκαλυφθεί, καθώς η δράση αφορά στην επιχορήγηση μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Υπό το πρίσμα αυτό, ενδέχεται να υπάρξει και αύξηση του προϋπολογισμού, όπως έχει γίνει και με τα προηγούμενα προγράμματα επιχειρηματικότητας.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή για περίπου 40 ημέρες (λήγει στις 28 Μαρτίου 2018). Για την καλύτερη προετοιμασία των δικαιούχων, το Euro2day.gr καταγράφει με τη μορφή 26 ερωταπαντήσεων τα κρισιμότερα σημεία της δράσης.
1. Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του Επενδυτικού Σχεδίου;
Ο επιχορηγούμενος Προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 25.000€ έως 400.000€. Σε περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο θα έχει προϋπολογισμό μικρότερο από 25.000€, τότε αυτό θα κρίνεται μη επιλέξιμο εξαρχής και δεν θα μπορεί να υποβληθεί.
Στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο θα έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 400.000€, το ποσό πέραν της Δημόσιας Χρηματοδότησης για την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού θα θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή για την υλοποίηση του σχεδίου. Στην περίπτωση αυτή, παρόλο που οι υπερβάλλουσες δαπάνες δεν επιχορηγούνται, αντικείμενο αξιολόγησης και παρακολούθησης - ελέγχου αποτελεί το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου και του υπερβάλλοντος κόστους.
2. Σε πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο;
Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 30 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.
Επισημαίνεται ότι:
• δαπάνες τουλάχιστον ίσες με το 25% του εκάστοτε εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της επένδυσης θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί και να έχουν αποτελέσει αντικείμενο αιτήματος επαλήθευσης στους πρώτους 16 μήνες υλοποίησης της επένδυσης, εφόσον η ημερομηνία ολοκλήρωσης της χρηματοδοτούμενης επένδυσης υπερβαίνει το ανωτέρω οριζόμενο χρονικό διάστημα των δεκαέξι 16 μηνών.
• οι απαιτούμενες άδειες για την υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου (π.χ. άδεια δόμησης) απαιτείται να έχουν εκδοθεί εντός των πρώτων δώδεκα 12 μηνών από την ημερομηνία ένταξης.
3. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της Δράσης;
Επιλέξιμες για την παρούσα Δράση είναι οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:
Κατηγορία Α. Επιχειρήσεις που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης και θα διαθέτουν τον ΚΑΔ της επένδυσης (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V 2 ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ), πριν την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης.
Κατηγορία Β. Επιχειρήσεις της υποενότητας 5.1 «Τουριστικά Καταλύματα» της Ενότητας 5 «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ» που έχουν συσταθεί και για τις οποίες μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης ισχύουν σωρευτικά:
1. Έχουν αποκτήσει έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ 55 του Παραρτήματος V ή/και τους ΚΑΔ: 41.20.20.01 ή 41.20.20.02
2. Το ΑΦΜ της επιχείρησης δεν έχει αναπτύξει καμία οικονομική δραστηριότητα από τη σύστασή του (μηδενικός κύκλος εργασιών).
3. Δεν έχει γνωστοποιηθεί ή εκδοθεί άδεια (σήμα) λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος.
4. Διαθέτουν άδεια δόμησης για το συγκεκριμένο τουριστικό κατάλυμα.
4. Ποιος είναι ο τρόπος υπολογισμού της απαιτούμενης Ιδιωτικής Συμμετοχής που τίθεται ως προϋπόθεση συμμετοχής στη Δράση; Πώς βαθμολογείται η Ιδιωτική Συμμετοχή;
Η Ιδιωτική Συμμετοχή που τίθεται ως προϋπόθεση συμμετοχής στη Δράση είναι εκείνη που αναλογεί στο 60% του αιτούμενου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού Σας παραθέτουμε το παρακάτω παράδειγμα: Αιτούμενος επιχορηγούμενος Π/Υ: 400.000€ 60% αυτού: 240.000€.
Απαιτούμενη αναλογούσα Ι/Σ: 120.000€ με ποσοστό επιχορήγησης 50%.
Απαιτούμενη αναλογούσα Ι/Σ: 132.000€ με ποσοστό επιχορήγησης 45% Προσκομισθέντα στοιχεία Ι/Σ σε ύψος μεγαλύτερο ή ίσο των ανωτέρω ορίων, βαθμολογούνται σύμφωνα με το Παράρτημα IV.
5. Μπορεί να υποβληθεί επενδυτικό σχέδιο στην ίδια περιφέρεια αλλά σε δύο διαφορετικούς τόπους υλοποίησης;
Η επένδυση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περισσότερους από έναν τόπους υλοποίησης αποκλειστικά σε μία Περιφέρεια.
6. Επιτρέπεται μια επιχείρηση να κατασκευάσει τρεις (3) τουριστικές κατοικίες σε τρεις (3) διαφορετικούς τόπους εγκατάστασης (μία σε κάθε τόπο) εντός της ιδίας περιφέρειας;
Όχι, δεν επιτρέπεται καθώς οι τρεις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες δεν ενσωματώνονται στο ίδιο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας.
7. Επιτρέπεται η υποβολή πρότασης για κατασκευή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε διαφορετικούς τόπους υλοποίησης εντός της ίδιας περιφέρειας, οι οποίες θα διαθέτουν διαφορετικό σήμα λειτουργίας;
Επιτρέπεται υπό τον όρο ότι στο κάθε σήμα λειτουργίας να αντιστοιχούν τρεις ή περισσότερες τουριστικές κατοικίες.
8. Είναι δυνατόν ένα φυσικό πρόσωπο να συμμετέχει σε πάνω από μία επενδυτική πρόταση και για τις δύο κατηγορίες Δικαιούχων;
Ναι, είναι δυνατόν. Επισημαίνεται ότι: Στην περίπτωση που η απαιτουμένη Ι/Σ των προτάσεων καλύπτεται με στοιχεία (τραπεζικά διαθέσιμα) του προσώπου αυτού σε οποιαδήποτε αναλογία, αυτά θα πρέπει να μην επικαλύπτονται στις υποβαλλόμενες προτάσεις. Π.χ. τραπεζικά διαθέσιμα ύψους 100.000€ επαρκούν για Ι/Σ 100.000€σε μία πρόταση, Ι/Σ 50.000€ ανά πρόταση σε δύο προτάσεις κοκ. Η μη τήρηση της ανωτέρω επισήμανσης οδηγεί σε απόρριψη του συνόλου των προτάσεων.
Επίσης, επισημαίνεται ότι πρέπει να τηρούνται οι απαιτήσεις περί σώρευσης του Κανόνα DEMINIMIS.
9. Μπορεί να υποβάλλει επενδυτικό σχέδιο δικαιούχος στην κατηγορία Α, ο οποίος έχει κάνει διακοπή του σήματος λειτουργίας της επιχείρησής του, με νέο εταιρικό σχήμα;
Μπορεί, εφόσον η πρόταση δεν αφορά στο ίδιο κατάλυμα, καθώς δεν είναι δυνατή η σύσταση νέας επιχείρησης (ΑΦΜ) με εταίρο την προηγούμενη επιχείρηση ή τους εταίρους/μέτοχους αυτής για την εκμετάλλευση του ιδίου καταλύματος (σήμα λειτουργίας). Επισημαίνεται ότι η διακοπή του σήματος θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τρεις μήνες πριν την ημερομηνία της προκήρυξης (7.11.2017).
10. Υφιστάμενη επιχείρηση (κατηγορία Β) δεν διαθέτει άδεια δόμησης μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης, αλλά θα διαθέτει κατά την ημερομηνία υποβολής; Είναι επιλέξιμη;
Όχι, για τις επιχειρήσεις της κατηγορίας Β θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά και οι 4 προϋποθέσεις που θέτει ο οδηγός μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης.
11. Για τα ξενοδοχειακά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων δεν υπάρχει ελάχιστος αριθμός κλινών; Για τους Ξενώνες φιλοξενίας νέων υπάρχει περιορισμός στον ελάχιστο αριθμό κλινών; Ισχύει το ίδιο και για τα καταλύματα εντός διατηρητέων κτισμάτων;
Δεν υπάρχει περιορισμός σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος.
12. Επιχορηγείται η πρόσληψη νέου προσωπικού από το πρόγραμμα;
Όχι, η πρόσληψη Νέου Προσωπικού δεν περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών της ΔΡΑΣΗΣ. Ωστόσο, εφόσον προσληφθεί Νέο Προσωπικό για τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, αυξάνεται η δημόσια επιχορήγηση κατά ποσοστό 5%, πάντοτε σύμφωνα και με τους λοιπούς όρους του Οδηγού της Δράσης
13. Ο δικαιούχος υποβάλλει μόνο την αίτηση του ηλεκτρονικά στο ΠΣΚΕhttp://ependyseis.gr/mis όπως ακριβώς συνέβαινε και σε προηγούμενα επιχειρησιακά προγράμματα;
Οι δυνητικοί δικαιούχοι οφείλουν με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης να υποβάλλουν ταυτοχρόνως στο ΠΣΚΕ και Ηλεκτρονικό Φάκελο Υποψηφιότητας. Ο φάκελος αυτός θα περιλαμβάνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ I ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΝΤΑΞΗΣ σε μη επεξεργάσιμη ηλεκτρονική μορφή αρχείου (πχ αρχείο τύπου pdf).
14. Μπορεί να πραγματοποιηθεί επένδυση στην ελληνική επικράτεια από κάτοικο εξωτερικού;
Ναι, μπορεί, αρκεί να ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις του οδηγού και να προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ένταξης.
15. H τεκμηρίωση της ίδιας συμμετοχής μπορεί να γίνει με υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών από τράπεζες του εξωτερικού;
Η τεκμηρίωση της ιδίας συμμετοχής από διαθέσιμα υπόλοιπα τράπεζας εξωτερικού είναι δυνατή, αρκεί η συγκεκριμένη τράπεζα να ανήκει στον κατάλογο.
16. Για την κάλυψη της Ίδιας συμμετοχής μπορούν να προσκομισθούν χρηματικά διαθέσιμα προσώπων που τηρούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς από κοινού με άλλους δικαιούχους (τραπεζικός λογ/σμος με συνδικαιούχους);
Η κάλυψη της ιδίας συμμετοχής μπορεί να γίνει μέσω τραπεζικών διαθέσιμων από λογαριασμό στον οποίο εκτός από τον δικαιούχο υπάρχουν και άλλοι συνδικαιούχοι.
17. Οι δικαιούχοι στην κατηγορία Α μέχρι πότε θα πρέπει να έχουν συστήσει την επιχείρησή τους;
Στην κατηγορία Α οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν συστήσει την επιχείρησή τους από την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης (7/11/2017) και πριν την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης.
18. Ατομική Επιχείρηση που έχει διακόψει τη λειτουργία της πριν την προκήρυξη της Δράσης μπορεί να θεωρηθεί νέα Επιχείρηση για τους σκοπούς του Προγράμματος με επανέναρξη την Ατομικής;
Μπορεί να υποβάλλει στην Κατηγορία Α σε επιλέξιμο ΚΑΔ του Παραρτήματος V, πάντοτε σύμφωνα με τους λοιπούς όρους και προϋποθέσεις του Οδηγού της Δράσης (πχ όροι για το ίδιο κατάλυμα).
19. Τα τραπεζικά διαθέσιμα μέχρι πότε θα πρέπει να βρίσκονται στην τράπεζα, έτσι ώστε να δικαιολογηθεί η ιδιωτική συμμετοχή;
Οι τραπεζικές βεβαιώσεις στις οποίες αναφέρονται τα διαθέσιμα υπόλοιπα των λογαριασμών των φυσικών προσώπων θα πρέπει να δικαιολογούν το ποσοστό της ιδιωτικής συμμετοχής την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα πριν την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
20. Από πότε είναι επιλέξιμες οι δαπάνες;
Οι δαπάνες είναι επιλέξιμες από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης (7/11/2017).
21. Μπορεί μία επιχείρηση να αγοράσει μεταχειρισμένο σκάφος εκτός προγράμματος και να επιδοτηθεί στο πρόγραμμα για εγκατάσταση νέου εξοπλισμού (π.χ. μηχανές, βυθόμετρα, GPS κ.λπ.);
Ναι, υπό τις εξής προϋποθέσεις: η πωλήτρια εταιρεία του μεταχειρισμένου σκάφους δεν θα πρέπει να είναι εταίρος/μέτοχος της νέας επιχείρησης (Δικαιούχο), ο εξοπλισμός να είναι καινούργιος και αμεταχείριστος Oι δαπάνες είναι επιλέξιμες στην κατηγορία 2.1. «Μηχανήματα - Εξοπλισμός».
22. Στο πρόγραμμα, η ίδρυση νέας επιχείρησης προϋποθέτει ή όχι την ύπαρξη μόνο επιλέξιμων ΚΑΔ;
Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός από τον οδηγό της Δράσης.
23. Υφιστάμενη επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε δύο δραστηριότητες, εκ των οποίων η μία είναι επιλέξιμη από τη Δράση και δεν έχει αναπτύξει καμία οικονομική δραστηριότητα σε αυτόν, μπορεί να υποβάλλει επενδυτικό σχέδιο;
Σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της Πρόσκλησης, η επιχείρηση ανήκει στην Κατηγορία Β και μπορεί να υποβάλει επενδυτικό σχέδιο, εφόσον πληροί τους όρους της κατηγορίας αυτής, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η απαίτηση μηδενικού Κύκλου Εργασιών συνολικά στο ΑΦΜ και όχι μόνον στην επιλέξιμη δραστηριότητα.
24. Υφιστάμενη επιχείρηση που δεν έχει τουριστική δραστηριότητα, μπορεί να υποβάλλει πρόταση στην κατηγορία Α με την προσθήκη επιλέξιμου ΚΑΔ;
Όχι, δεν μπορεί να υποβάλει πρόταση. Στην κατηγορία Α δεν επιτρέπεται η υποβολή πρότασης από υφιστάμενες επιχειρήσεις.
25. Οι μέτοχοι μιας επιχείρησης που ασκεί δραστηριότητα στον τομέα του τουρισμού μπορούν να ιδρύσουν νέα επιχείρηση που θα έχει τουριστική δραστηριότητα και να είναι επιλέξιμη στο πρόγραμμα;
Ναι, εφόσον ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει ο οδηγός του προγράμματος (π.χ. όροι για το ίδιο κατάλυμα) των αναγνωρισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων από την Τράπεζα της Ελλάδος.
26. Υφιστάμενη επιχείρηση μπορεί να υπαχθεί στη Δράση με τη δημιουργία υποκαταστήματος (επιλέξιμο ΚΑΔ) σε άλλη Περιφέρεια για την κατασκευή νέας τουριστικής μονάδας;
Η δημιουργία υποκαταστήματος από υφιστάμενη επιχείρηση δεν θεωρείται για τη Δράση ως ίδρυση επιχείρησης και, επομένως, τέτοιες επιχειρήσεις δεν είναι επιλέξιμες στην Κατηγορία Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: