Στα χέρια της εφορίας βρίσκονται ήδη δέκα φάκελοι που περιέχουν στοιχεία χιλιάδων Ελλήνων φορολογουμένων οι οποίοι διαθέτουν ακίνητα, καταθετικούς λογαριασμούς και χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Οι φάκελοι έχουν σταλεί από χώρες της ΕΕ στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο απόκρυψης φορολογητέας ύλης ή ανακρίβειες σε φορολογικές δηλώσεις.
Συνολικά έχουν παραληφθεί στοιχεία για περίπου 100.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει η «Καθημερινή» μεταξύ των χωρών που έχουν διαβιβάσει στοιχεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, είναι η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία. Σ Τις επόμενες μέρες θα παραληφθούν στοιχεία από δέκα ακόμα χώρες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ.
Εντός του 2018 η εφορία θα έχει στα χέρια στοιχεία από 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελβετία και οι φορολογικές αρχές θα ενημερωθούν αναλυτικά για κάθε λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Ελληνες πολίτες σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων τα Νησιά Κέιμαν, η Σιγκαπούρη, το Μονακό, ο Παναμάς, το Χονγκ Κονγκ και ο Λίβανος.
Οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται για κάθε λογαριασμό αφορούν: • Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.
• Τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού).
• Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.
• Σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής:
• Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό.
• Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό.
• Σε περίπτωση καταθετικού λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.
Οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας υποχρεούνται να δηλώσουν μέσω της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος το παγκόσμιο εισόδημά τους. Επίσης υποχρεούνται ακόμη αν δεν παράγεται εισόδημα αλλά υφίστανται περιουσιακά στοιχεία στην αλλοδαπή, αυτά να δηλωθούν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και συγκεκριμένα στον πίνακα 2 (πληροφοριακά στοιχεία).
Σε όσους αμελήσουν και δεν συμπληρώσουν τον πίνακα 2, ακόμα και για ακίνητο το οποίο διαθέτουν στο εξωτερικό και το οποίο δεν μισθώνουν, θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ για ανακρίβεια δήλωσης.
Στην περίπτωση δηλαδή που κάποιος διαθέτει ακίνητο και λαμβάνει ετησίως κάποιο εισόδημα θα πρέπει να δηλώνεται στη φορολογική δήλωση και να φορολογείται με βάση τη νομοθεσία που ισχύει και στις δύο χώρες. Εφόσον εντοπιστεί από τις ελεγκτικές αρχές, αφού επανυπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος θα επιβληθούν τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία καθώς και οι αναλογούντες τόκοι και προσαυξήσεις.
Ωστόσο το να διατηρεί κάποιος λογαριασμούς στο εξωτερικό ή γενικότερα να διαθέτει κινητή ή ακίνητη περιουσία δεν είναι παράνομο, καθώς η κίνηση κεφαλαίων είναι ελεύθερη (εκτός από το διάστημα που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί των capital controls). Προφανώς τα στοιχεία των 100.000 Ελλήνων που έφθασαν στην Ελλάδα δεν αποτελούν τεκμήριο φοροδιαφυγής, αλλά διερεύνησης εάν έχει αποκρυβεί φορολογητέα ύλη.
Πηγή: www.lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου