Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Ποινή φυλάκισης 20 μηνών σε εν ενεργεία Δήμαρχο της Φθιώτιδας

Ποινή φυλάκισης 20 μηνών σε εν ενεργεία Δήμαρχο της Φθιώτιδας
"Καμπάνες" επίσης σε υπάλληλο του Δήμου και σε εργολάβο που φέρεται να πληρώθηκε για έργο που δεν έγινε.

Σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας ο Δήμαρχος Μακρακώμης Θύμιος Παπαευθυμίου για υπόθεση που αφορούσε ανάθεση έργου το 2012.
Σύμφωνα με την ετυμηγορία του Δικαστηρίου τα λεφτά πληρώθηκαν (ποσό στα 10.000 ευρώ με το ΦΠΑ) αλλά αντλιοστάσιο στα Καμπιά Σπερχειάδας δεν έγινε.
Σύμφωνα με την πλευρά του Δημάρχου το έργο έγινε σε άλλο χωριό, ζητώντας να λογισθεί ως λάθος χωρίς να υπάρχει οικονομική επιβάρυνση του Δήμου που θα έσβηνε και την κατηγορία της απιστίας. Το Δικαστήριο όμως έκρινε ότι δεν έγινε κάτι από λάθος και καταδίκασε τον Δήμαρχο που πλέον έχει σοβαρό πρόβλημα όχι απλά για την εκτέλεση της ποινής αλλά για τη διατήρηση του αξιώματός του. Επίσης την ίδια "καμπάνα" το δικαστήριο έριξε και στον Ηλεκτρολόγο του Δήμου στον οποίο στέρησε και τα πολιτικά του δικαιώματα για ένα χρόνο και στον εργολάβο του έργου (που έγινε και δεν έγινε). Δε δικάστηκαν λόγω παραγραφής (πέρασε η 5ετια) δύο ακόμη υπάλληλοι του Δήμου, ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος που ως επικεφαλής της Επιτροπής παρέλαβε το επίμαχο έργο (που έγινε και δεν έγινε) απηλλάγη λόγω αμφιβολιών.
Σύμφωνα επίσης με την έδρα στο ποινικό μητρώο του κ. Παπαευθυμίου υπάρχει άλλη μία καταδίκη με ποινή φυλάκισης 12 μηνών, κάτι που σημαίνει ότι όποια από τις δύο τελεσιδικήσει πρώτη, θα πρέπει να εκτελεστεί. Εννοείται ότι ο Δήμαρχος Μακρακώμης έχει ασκήσει έφεση κατά και των δύο αποφάσεων και θα κριθεί σε δεύτερο βαθμό για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.
Ωστόσο στον ορίζοντα υπάρχει και τρίτο δικαστήριο το οποίο αναβλήθηκε σήμερα (20/2) αφού δεν έφτασε ο χρόνος και μεταφέρθηκε για τον προσεχή Ιούνιο. Αφορά κι αυτό έργο που σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν έγινε, σχετικά με αμμοχαλικοστρώσεις σε Μάκρη, Τσούκα και Τρίλοφο.
Σύμφωνα με την πρόσφατη καταγγελία των 11 δημοτικών συμβούλων που απαίτησαν διαχειριστικό έλεγχο, υπάρχουν αρκετές ακόμη ανάλογες περιπτώσεις με έργα που πληρώθηκαν και δεν έγιναν ποτέ. Από την άλλη ο ίδιος ο Δήμαρχος στην απάντηση που έδωσε απαξίωνε τη σοβαρότητα των καταγγελιών που αφορούσαν την προηγούμενη θητεία του, παραπέμποντας στην «ετυμηγορία» του λαού της Δυτικής Φθιώτιδας που τον επανεξέλεξε στο συγκεκριμένο αξίωμα. Τώρα όμως φαίνεται ότι έστω και σε πρώτο βαθμό υπάρχουν αποφάσεις που κρίνουν το αντίθετο και θα πρέπει να είναι περισσότερο σαφής απέναντι πρωτίστως στους δημότες που τον εμπιστεύονται.
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι υπάρχει ακόμη σε εκκρεμότητα η υπόθεση της περίεργης κλοπής των αρχείων του Δήμου τον Δεκέμβριο του 2016. Ποιος και γιατί να θέλει να κλέψει χαρτιά χωρίς καμιά αξία; Ποιος και γιατί δεν ήθελε να υπάρχουν τα συγκεκριμένα αρχεία στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών;
Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι στις 6 Μαρτίου 2018 εκδικάζεται κι άλλη υπόθεση του Δήμου Μακρακώμης, που αφορά όμως πρώην Αντιδήμαρχο του κ. Παπαευθυμίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: