Πέντε πόλεις στην Ελλάδα μετεξελίσσονται σταδιακά ή πρόκειται να γίνουν στο άμεσο μέλλον, «έξυπνες». Πρόκειται για την Αθήνα, το Ηράκλειο, τα Τρίκαλα, την Χαλκίδα αλλά και την Πάτρα. Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, τα Τρίκαλα μαζί με την Πάτρα αναμένεται, να είναι οι πόλεις-πιλότοι για την ανάπτυξη δικτύων 5G στην Ελλάδα.
Αθήνα: Πρόσω ολοταχώς για smart city
Με αφετηρία την πρόσφατη παρουσίαση του οδικού ψηφιακού χάρτη της Αθήνας για το 2018, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, δήλωσε ότι έχει όραμα να μετατρέψει την ελληνική πρωτεύουσα σε μια ψηφιακή πόλη, προσφέροντας τα απαραίτητα εφόδια στους πολίτες της ώστε να αποκτήσουν ηλεκτρονική πρόσβαση στη διοίκηση και στα δεδομένα της πόλης αλλά και ευκαιρίες για μάθηση και εργασία. «Ο ψηφιακός οδηγός της Αθήνας αφορά στο τρίπτυχο υπηρεσίες-πολίτης-επιχειρήσεις ενώ ο δήμος Αθηναίων προχωράει σε διοικητικό εκσυγχρονισμό για να γίνει μία σύγχρονη ψηφιακή πόλη. Πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικοί φορείς και επιχειρήσεις της Αθήνας αποτελούν τη βάση για τη γέννηση νέων ιδεών που διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της ψηφιακής ολοκλήρωσης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καμίνης.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη στο δήμο Αθηναίων εφαρμόζεται η ηλεκτρονική υπογραφή σε όλη την αλυσίδα της δημοτικής διοίκησης και σχεδόν το 80% των εγγράφων διακινείται ηλεκτρονικά. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές (www.cityofathens.gr/khe/pliromes) δίνουν τη δυνατότητα στους δημότες να πληρώνουν με ένα κλικ όλες τις υποχρεώσεις τους. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι σε ένα χρόνο το 60% των πληρωμών να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σήμερα μόλις το 20% των πληρωμών πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. Ηλεκτρονικές εγγραφές, (www.cityofathens.gr/khe/aitiseis/idiotes) πραγματοποιούνται και στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, εξυπηρετώντας περισσότερους από 6.000 πολίτες, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων. Επιπλέον με την πλατφόρμα «Νοιάζομαι» διασυνδέονται όλες οι ιατρικές και κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων, προσφέροντας ενοποιημένες υπηρεσίες στους δικαιούχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, μέσω της πλατφόρμας έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 70.000 πολίτες για 20 διαφορετικές υπηρεσίες. Παράλληλα ήδη λειτουργεί σύστημα ηλεκτρονικής στάθμευσης (http://mycitypass.gr/), το οποίο επιτρέπει στους χρήστες του να εντοπίζουν τη θέση του αυτοκινήτου τους, εφόσον έχουν παρκάρει σε χώρο ελεγχόμενης στάθμευσης και να αγοράζουν ηλεκτρονικά χρόνο στάθμευσης.
Μάλιστα, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της πρωτεύουσας, ενθαρρύνονται οι επενδύσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της ενσύρματης και ασύρματης ευρυζωνικότητας, με στόχο τουλάχιστον το 30% των κατοίκων της Αθήνας να μπορεί να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες έως 50Mbps μέχρι το τέλος του 2018. Στο προσεχές διάστημα, οι υπηρεσίες του δήμου θα αποκτήσουν επαρκές εύρος ζώνης για την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών αναγκών, μειώνοντας παράλληλα τα λειτουργικά κόστη τους. Πάνω από το 50% των υπαλλήλων του δήμου θα αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ταχύτητες gigabit, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους πολίτες σε δημόσια κτίρια ή ανοιχτούς δημόσιους χώρους σε υψηλές ταχύτητες για πολύ μεγάλο αριθμό χρηστών.
Ηράκλειο: Data Center και ψηφιακή περιήγηση στην πόλη
Εκτός της Αθήνας, τρεις πόλεις της περιφέρειας, το Ηράκλειο, τα Τρίκαλα και η Χαλκίδα, διαθέτουν ήδη ψηφιακό σχεδιασμό και έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσουν υποδομές και υπηρεσίες. Στο Ηράκλειο, οι πολίτες μπορούν να συνδεθούν δωρεάν στο Δημοτικό Ασύρματο δίκτυο σε 140 σημεία. Ο δήμος διαθέτει Data Center, με τη διαδικτυακή πύλη του να παρέχει 163 ηλεκτρονικές υπηρεσίες όλων των τύπων και να έχει 6.000 χρήστες. Ο επισκέπτης της πόλης έχει τη δυνατότητα να δανεισθεί από το info point του δήμου tablet, να περπατήσει στο κέντρο της πόλης και να στρέψει τη συσκευή προς οποιαδήποτε κατεύθυνση παρατηρώντας με αυτό τον εικονικό τρόπο πως ήταν η πόλη την εποχή της Ενετοκρατίας. Το ίδιο μπορεί να επιτύχει με την χρήση της εφαρμογής για κινητές συσκευές Περιήγηση στην Ενετική Κάντια. Μπορεί, επίσης, να περιηγηθεί στην πόλη με τη χρήση του ηλεκτρονικού οδηγού για κινητές συσκευές Περιήγηση στο Ηράκλειο. Με την χρήση του GPS της συσκευής εντοπίζεται το σημείο παρουσίας και προτείνεται πολυμεσικό υλικό ξενάγησης στα πλησιέστερα μνημεία. Η τουριστική αγορά είναι απαιτητική και ο σύγχρονος επισκέπτης θέλει να μπορεί να διαχειρίζεται τα πάντα μέσω του έξυπνου κινητού του από πληρωμές και εισιτήρια μέχρι premium content. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα βήματα του Ηρακλείου πρέπει να ακολουθήσουν όσες πόλεις θέλουν να εξελιχθούν σε διεθνή τουριστικό προορισμό και να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας.
Χαλκίδα: Πιλοτικά προγράμματα Smart Parking και Smart Lighting
Η Χαλκίδα έχει εγκαταστήσει μια ενιαία πλατφόρμα, η οποία διαχειρίζεται τα έξυπνα συστήματα στάθμευσης (Smart Parking), φωτισμού (Smart Lighting) και μέτρησης περιβαλλοντικών παραμέτρων (Air Quality Monitoring) που λειτουργούν πιλοτικά. Η λύση έξυπνης στάθμευσης, σε συνδυασμό με το mobile application που είναι διαθέσιμο για συσκευές Android και iOS, δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να ενημερώνονται για τα σημεία όπου υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης και πώς θα φτάσουν σε αυτές, αλλά και να καθοδηγηθούν σε άλλη θέση σε περίπτωση που η αρχική καταληφθεί. Η εφαρμογή αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του χρόνου εύρεσης θέσης στάθμευσης και κατ’ επέκταση στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και την εκπομπή ρύπων. Παράλληλα, επιτρέπει στη Δημοτική Αρχή να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα τις θέσεις στάθμευσης, έχοντας εικόνα τόσο για το χρόνο στάθμευσης κάθε οχήματος, όσο και για κάθε στάθμευση που παραβιάζει τον Κ.Ο.Κ. Τα συστήματα «έξυπνου» φωτισμού τεχνολογίας SSL/LED αντικατέστησαν τα φωτιστικά συστήματα συμβατικής τεχνολογίας και έχουν ήδη συμβάλλει σε εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 60%, ενώ παρέχουν τη δυνατότητα ασύρματης παρακολούθησης και προγραμματισμού της λειτουργίας και συντήρησής τους από απόσταση, καθώς και της δυναμικής προσαρμογής του φωτισμού.
Τρίκαλα και Πάτρα πιλότοι για την ανάπτυξη 5G
Στα Τρίκαλα ένα έργο, με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών είναι το Σύστημα Ευφυών Μεταφορών, το οποίο διαχειρίζεται τα κυκλοφοριακά δεδομένα, παρακολουθεί το δίκτυο των αστικών λεωφορείων και παρέχει στους πολίτες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κίνηση στην πόλη. Οι έξυπνες στάσεις των λεωφορείων προσφέρουν πληροφόρηση με ακρίβεια δευτερολέπτου. Ειδικότερα το σύστημα που έχει εγκατασταθεί περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διαρκή ενημέρωση για θέσεις στάθμευσης, παρακολούθηση του δημοτικού στόλου των οχημάτων, σύγχρονους επαγωγικούς βρόχους για τη μελέτη των κυκλοφοριακών δεδομένων της πόλης, πληροφόρηση των πολιτών μέσω διαδικτύου σε συνδυασμό με συστήματα G.I.S. Μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, τα Τρίκαλα μαζί με την Πάτρα αναμένεται, να είναι οι πόλεις-πιλότοι για την ανάπτυξη δικτύων 5G στην Ελλάδα.
«Έξυπνες πόλεις»: Ελκυστική πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση
Είναι προφανές ότι οι «έξυπνες πόλεις» αποτελούν μια εξαιρετικά ελκυστική πρόκληση για τις τοπικές αρχές, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, εντούτοις, στην Ελλάδα, δεν φαίνεται η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει αντιληφθεί πλήρως τη σημασία της υιοθέτησης ψηφιακών λύσεων, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις δήμων. Η εξασφάλιση ισορροπίας μεταξύ ανάπτυξης, ποιότητας ζωής και προστασίας του περιβάλλοντος, η προσέλκυση επενδύσεων και νέων επιχειρήσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και παράλληλα η κάλυψη των αναγκών των πολιτών σε ένα οικονομικά βιώσιμο πλαίσιο αποτελούν τα ζητούμενα της σύγχρονης πόλης. Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται να διαμορφώσει τη δική της στρατηγική για την υλοποίηση πολιτικών για «έξυπνες πόλεις», καθώς αποτελεί ίσως τη μοναδική λύση για βιώσιμη τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη που προωθεί και η ΕΕ μέσω τηςΨηφιακής Ενιαίας Αγοράς με πλήθος αναπτυξιακών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου