Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Tα cyborgs (ανδροειδή) είναι πλέον εδώ!

 Πρωτοπρεσβύτερος 
Δημήτριος Θεοφίλου M.DStudent Ph.D Ε.Κ.Π.Α
 
Μπορεί πριν λίγα χρόνια οι βιονικοί άνθρωποι ή cyborgs να έμοιαζαν χαρακτήρες από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο πρόσφατα, ένας Γερμανός χάκερ κατάφερε να δημιουργήσει ένα τσιπ, που ελέγχει τον οργανισμό του μέσω μίας συσκευής με λογισμικό Android. Η ιδέα ανήκει στον Τιμ Κάνον, από το Εσσεν της Γερμανίας, ο οποίος κατάφερε με τη βοήθεια ειδικών στην σωματική τροποποίηση να εισάγει στο χέρι του ένα βιοτσίπ το οποίο μετράει τις λειτουργίες του οργανισμού του και τις περνάει αυτόματα στην Android συσκευή του. Το βιοτσίπ που ονομάζεται Circadia 1.0, κατασκευάστηκε στην εταιρεία του Κάνον, Grindhouse Wetware, η οποία αποτελείται από αυτοδίδακτους χάκερ και καλλιτέχνες που στοχεύουν στην ένωση των ανθρώπων και των μηχανών. Όπως εξηγεί ο Κάνον, επιτρέπει στον χρήστη να καταγράφει δεδομένα, όπως την θερμοκρασία του σώματος και να τα μεταφέρει μέσω Bluetooth στη συσκευή Android και φορτίζει με ασύρματο φορτιστή. Ωστόσο το ανατριχιαστικό μέρος της υπόθεσης ήταν το γεγονός ότι για να εισάγει το τσιπ στο χέρι του, η επέμβαση δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί από κάποιον κανονικό χειρουργό αφού η διαδικασία δεν έχει εγκριθεί από τις ιατρικές αρχές κι έτσι την ανέλαβε ο βιοχάκερ Στιβ Χάγουορθ. Ο στόχος αυτής της πρωτότυπης δημιουργίας πάει αρκετά μακριά, αφού όπως εξηγεί ο Κάνον, στόχος του είναι να καταφέρει να κάνει το περιβάλλον που ζούμε να προσαρμόζεται στις ανάγκες του σώματος: «Αν έχω μια κουραστική μέρα το Circadia θα επικοινωνήσει με το σπίτι μου και θα ετοιμάσει μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα, θα χαμηλώσει τα φώτα και θα ετοιμάσει ένα ζεστό μπάνιο»1.
 Επανερχόμαστε και πάλι στη βιοτεχνολογία που εξελίσσεται σε εφιάλτης της ανθρώπινης ζωής τουλάχιστον όπως την ξέραμε ως σήμερα, με αφύσικες και μη ομαλές εφαρμογές στον ανθρώπινο οργανισμό, με προεκτάσεις στη κοινωνία και την οικονομία.
 Ένα εμφαντικό παράδειγμα μαζικού τρανσουμανισμού (μετανθρωπισμού), αποτελεί η εξάρτηση μας από τα  iPhone μας έχει κάνει όλους Cyborg.
 Η εξάρτηση μας από συσκευές όπως το iPhone μας έχει μετατρέψει σε πολύ αργά Cyborg που όμως ο Elon Musk θέλει να μας κάνει πολύ γρηγορότερα με διεπαφές μηχανικής εγκεφάλου….
Αν είστε οπαδός της Tesla και της Space X τότε σίγουρα θα έχετε ακούσει για τον ιδρυτή τους Elon Musk και τα πάντα φιλόδοξα σχέδια που κάνει. Μια μοναδική φιγούρα της Silicon Valley που μάλιστα είναι τόσο ιδιαίτερη που πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει και ως τον νέο Steve Jobs.
Ένα άλλο επίσης ανάγνωσμα που αξίζει είναι το Wait But Why; του Tim Urban. O Urban εστιάζει στην επιστημονική ανθρωπιστική ιστορία του τι γίνεται, πως φτάσαμε ως εκεί και που πάμε με έναν μοναδικό τρόπο.
Μάλιστα τα άρθρα του περιλαμβάνουν και μια σειρά από μοναδικά σκίτσα και γραφήματα έτσι ώστε και ο απλός αναγνώστης να μπορέσει να καταλάβει πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σημάνει το τέλος ή την σωτηρία της ανθρωπότητας.
rock-1
Το τελευταίο άρθρο του Wait But Why ασχολείται με την νέα ιδέα του Elon Musk που ακούει στο όνομα Neuralink. Το Neuralink έχει ως στόχο την δημιουργία μηχανικών διεπαφών με βάση τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Ας δούμε τι λέει ο Musk για αυτό το νέο του εγχείρημα:
“Έχουμε ήδη ένα ψηφιακό τριτογενές επίπεδο με την έννοια ότι έχουμε τους υπολογιστές, το τηλέφωνο και τις εφαρμογές. Μπορείς να κάνεις μια ερώτηση στη Google και να πάρεις άμεσα μια απάντηση. Μπορείς να έχεις πρόσβαση σε όποιο βιβλίο θέλεις ή μουσική πάρα πολύ εύκολα. Με ένα αρχείο excel μπορείς πλέον να κάνεις απίστευτους υπολογισμούς. Αν είχε το Empire State κτίριο γεμάτο με ανθρώπους και ακόμη και αν αυτοί είχαν μια αριθμομηχανή ή ακόμη χειρότερα ένα χαρτί και ένα μολύβι ένα μόλις άτομο με ένα laptop θα μπορούσε με πολύ άνεση να κάνει τους υπολογισμούς όλων αυτών. Μπορείς να κάνει βίντεο chat με κάποιον στην άλλη άκρη της γης δωρεάν. Αυτό σε άλλες εποχές θα σου στοίχιζε την ζωή γιατί θα θεωρούνταν μαγεία. Μπορείς να κοινοποιήσεις διάφορα πράγματα μέσω των κοινωνικών δικτύων σε εκατομμύρια ανθρώπους ταυτόχρονα και δωρεάν.
Αυτό που άνθρωποι νομίζω δεν εκτιμούν αυτή την στιγμή είναι πως ήδη είναι cyborg. Είμαστε ήδη διαφορετικά πλάσματα από ότι ήμασταν πριν 20 χρόνια ή 100 χρόνια. Είσαι ένα διαφορετικό πλάσμα και αυτό είναι γεγονός. Μπορεί κάποιος να το καταλάβει αυτό όταν γίνονται έρευνες με ερωτήσεις του στιλ “για πόση ώρα μπορείς να αποχωριστείς το smartphone σου” – πλέον αν αφήσεις μια τέτοια συσκευή πίσω νιώθεις σαν να σου λείπει ένα μέλος του σώματος σου. Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν ενωθεί πλέον με τα smartphones, τα laptops και τις εφαρμογές.”
 Με βάση τα παραπάνω λοιπόν βλέπουμε πως τα iPhone και τα Android smartphones είναι ήδη μέρος του νευρωτικού συστήματος μας – απλά η διεπαφή τους σε αυτό το επίπεδο δεν είναι τόσο εύκολη και άμεση ακόμη – σε ότι έχει να κάνει πάντα απευθείας με μια διεπαφή σε μέρη του εγκεφάλου μας.
 Η παραπάνω άποψη του Musk εξηγεί την χαρά μας και το πως κινούμαστε προς νέες τεχνολογίες όπως αυτές των wearable συσκευών, ψηφιακών βοηθών και επαυξημένης πραγματικότητας.
 Όσο ευκολότερη γίνει η διεπαφή του εγκεφάλου μας με το Internet τόσο γρηγορότερα θα μπορούμε πλέον να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε.
 Δεν είναι υπερβολή λοιπόν να πει κάποιος πως είμαστε η πρώτη γενιά cyborg. “Είμαστε ήδη όντα με ψηφιακές υπερδυνάμεις. Αυτό που θα αλλάξει είναι η διεπαφή για τις μελλοντικές επικοινωνίες. Αυτή την στιγμή και στον ψηφιακό κόσμο είμαστε σαν πρωτόγονοι που απλά τρυπάμε το κρέας με μυτερά αντικείμενα και χρησιμοποιούμε απλές λέξεις για να συνεννοηθούμε. Αυτό όμως θα αλλάξει σύντομα με μια σειρά νέων νευρωτικών διεπαφών που θα δημιουργηθούν αργά η γρήγορα.” Όλα τα παραπάνω σίγουρα αν κάποιος καθίσει και τα σκεφτεί με ησυχία μπορεί να του προκαλέσουν ακόμη και τρόμο. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσετε και προσφέρει τρόπους που μας κάνει να συνδεθούμε ακόμη πιο γρήγορα τόσο με την πληροφορία όσο και μεταξύ μας, ξαφνικά ανοίγονται μια σειρά από τρομακτικά σενάρια. Θα φτάσουμε στο σημείο να επικοινωνούμε χωρίς να μιλάμε με την ίδια άνεση; Θα ορίσουμε ένα επίπεδο τηλεπάθειας; Πως θα ορίζεται η γλώσσα στο μέλλον; Θα έχουμε μια παγκόσμια επικοινωνία που μπορεί να είναι συλλογική και σε όλα τα επίπεδα; To σίγουρο είναι πάντως πως δεν είναι υπερβολή να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας πλέον cyborg… όσο και αν για κάποιους αυτός ο όρος ακούγεται κάτι ξένο και τρομακτικό2.
 Η τεχνολογία διεκδικεί απερίφραστα πλέον, μέρος των ανθρώπινων ιστών, κυττάρων, οργάνων, νοημοσύνης.
 Για αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει βιοηθικός κώδικας, ορίων, αφού όπου δεν υπάρχουν όρια, εκεί βασιλεύει είτε το χάος είτε η διαστροφή.
 Οι μηχανές καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στην ανθρώπινη κοινωνία και ο άνθρωπος χάσκει εκστασιασμένος από τις δυνατότητές τους, ανίκανος να τις ελέγξει και αδύναμος να αντιπαραταχθεί απέναντί τους, οριοθετώντας τες.
 «Το πρώτο ανθρωποειδές πλήρως κατασκευασμένο από προσθετικά μέλη συναρμολόγησε η λονδρέζικη εταιρεία Shadow Robot Co σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Ο «βιονικός άνθρωπος», γνωστός και ως Φρανκ, «γεννήθηκε» με σκοπό να παρουσιάσει τις καινοτομίες από τον χώρο των ρομποτικών προσθετικών μελών και των τεχνητών οργάνων. «Δεν είναι φάρσα, πρόκειται για μια πραγματική επιστημονική εξέλιξη» αναφέρει ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Αεροναυπηγικής και Διαστήματος Σμιθσόνιαν, όπου και φιλοξενείται ο «βιονικός άνθρωπος». Το «ζωντανό» ρομπότ ύψους 1,83μ. και βάρους 77 κιλών, πρωταγωνιστεί σε ντοκιμαντέρ του καναλιού του Σμιθσόνιαν, αφιερωμένο στην εξέλιξη των βιονικών μελών και την ανάπτυξη βιονικών ρομπότ. Η κατασκευή του στοίχισε περί το ένα εκατομμύριο δολάρια (δηλαδή περίπου 700.000 ευρώ) και αποτελείται από 28 τεχνητά μέρη – τεχνητό πάγκρεας, πνεύμονες, σπλήνα, κυκλοφορικό σύστημα κ.ά. -, τα οποία δόθηκαν στο πλαίσιο δωρεάς από εταιρείες βιοϊατρικής. «Η ιδέα βασιζόταν στη συγκέντρωση όλων των υπαρχόντων τεχνητών μελών και οργάνων – όσων βρίσκονται ήδη στην αγορά ή σε επίπεδο προτύπου -, σε ένα σώμα. Αν το κάναμε πώς θα έμοιαζε αυτό;» περιγράφει από την πλευρά του ο δρ Μπερτόλ Μάγιερ, κοινωνικός ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ. Το πρόσωπο του ρομπότ, ανήκει στον δρα Μάγιερ, ο οποίος γεννήθηκε χωρίς χέρι και διαθέτει ρομποτικό μέλος. Η τεχνητή του νοημοσύνη περιορίζεται σε επίπεδο chatbox – κάτι αντίστοιχο με την εφαρμογή της Siri για το iPhone της Apple. «Οι δημιουργοί του 'βιονικού ανθρώπου' αποφάσισαν να του χαρίσουν την προσωπικότητα ενός 13χρονου αγοριού από την Ουκρανία, οπότε δεν είναι και το πιο ευγενικό “πλάσμα” για συζήτηση» αναφέρει γελώντας ο μηχανικός σχεδίασης της Shadow Robot, Ρόμπερτ Γουαρμπάροντ 3. Η τεχνολογία Frankenstein, είναι αυτή που σχετίζεται με τον transhumanism (τρανσουμανισμός4 = μετανθρωπισμός), μιας «επιστημονικής» εφαρμογής με χαρακτηριστικά new religion (νέας θρησκείας).
 Ο άνθρωπος δίχως όρια και ηθικές αναστολές, ο μετανεωτερικός ματεριαλιστικός άνθρωπος, δρομολογεί την εξαφάνισή του, παραχωρώντας στις μηχανές δικαιοδοσίες, τεχνητής νοημοσύνης, βούλησης και ανεξάρτητης δράσης. Ο ματαιόδοξος και επιλήσμων άνθρωπος μέσα στη φενάκη της εικαζόμενης από τον ίδιο παντοδυναμίας του, περιθωριοποιεί ιστορικά τον Θεό, τον οποίο νομίζει πως δεν έχει πλέον ανάγκη και ταυτόχρονα διαβαίνει το κατώφλι, της μεταϊστορίας  με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του ως υπαρξιακή ψυχοσωματική οντότητα. Η παραβίαση των ορίων και η διαστροφή του ήθους, έχουν πάντα τραγικές αυτοκαταστροφικές συνέπειες, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον περιβάλλοντά κόσμο του.
 Είναι γνωστό μέσα στην ιστορία του ανθρώπου, πως η ύβρις έλκει σαν τον μαγνήτη την νέμεση, έτσι και στη παρούσα συγχρονία, δεν θα χαριστεί σε κανέναν για να υπάρξει τελολογική εξαίρεση αυτού του κανόνα. Η αλλαγή νου (μετάνοια) είναι επιβεβλημένη τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, αφού έχει να κάνει με αυτή την ίδια, την επιβίωση του ανθρωπίνου είδους, σε επίπεδο ψυχοσωματικής ύπαρξης και προοπτική διάσωσης προσώπου.
 Η ακόρεστη δίψα του ανθρώπου για χρήμα, δόξα, ευζωία και μακροζωία, παλεύονται μόνο με αξιακά αντισώματα, όχι χωμάτινης υφής αλλά ουράνιας ευωδίας.
___________________________________________________________________
1Ιστοσελίδα http://motherboard.vice.com/blog/the-diy-cyborg (15/12/2013)
3ΒΕΝΙΟΥ, Ε. «Ο πρώτος βιονικός άνθρωπος» εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» (21/10/3013)
4ΘΕΟΦΙΛΟΥ, Δ. (Πρωτ), ιστοσελίδα  http://www.amen.gr/article4130 (10/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια: