Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

«Ποτέ Λεπέν»: Το ηχηρό μήνυμα στο εξώφυλλο της L’ Humanite και τα πρωτοσέλιδα του τύπουΟ γαλλικός και ευρωπαϊκός Τύπος σχολιάζει τα αποτελέσματα του α΄γύρου των Γαλλικών προεδρικών εκλογών που στέλνουν στη μάχη της 7ης Μαΐου τον Μακρόν και τη Λεπέν.   

Η νίκη του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος θα πρέπει να μονομαχήσει με την υποψήφια της άκρας δεξιάς έγινε δεκτή με ανακούφιση, αλλά τα ψηλά ποσοστά της Λεπέν δεν αφήνουν περιθώριο για εφησυχασμό.   

Χαρακτηριστικό είναι πρωτοσέλιδο της παραδοσιακής εφημερίδας της αριστεράς «L' Humanite» το οποίο κυκλοφορεί με ένα σκοτεινό πορτρέτο της Λεπέν και γράφει «Jamais» δηλαδή «Ποτέ». 

Η «Liberation» έχει στο εξώφυλλο της τον Εμανουέλ Μακρόν, τον μεγάλο νικητή του α΄γύρου κάνοντας λογοπαίγνιο με το «Εn marche» που ήταν και το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας. 


Mακρόν εναντίον Λεπέν σημειώνει ο Guardian. H Daily Mail κάνει λόγο για «Νέα Γαλλική Επανάσταση» και υπογραμμίζει την ήττα που υπέστησαν τα παραδοσιακά κόμματα 

«Αίσθηση Μακρόν» αναφέρει η Le Parisien. Οι Financial Times βλέπουν ήδη την «στέψη» του Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο προειδοποιούν ότι ο 39χρονος θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματευτεί σκληρά για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί. 

Σε κύριο άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Le Soir θεωρεί ότι οι Γάλλοι «έκαναν την επανάστασή τους, απορρίπτοντας, α λα Τραμπ, τα παραδοσιακά κόμματα και πολιτικούς, της δεξιάς όπως και της αριστεράς, για να θέσουν αντιμέτωπες δύο προσωπικότητες εκτός συστήματος».   

Δεν υπάρχουν σχόλια: