Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Στα σκαριά επενδυτικό μνημόνιο Ελλάδας-Κίνας

Τριετή συνεργασία σε όλους σχεδόν τους τομείς συζητούν οι δύο πλευρές, ενόψει της νέας επίσκεψης του Α. Τσίπρα στο Πεκίνο. «Είμαστε πρόθυμοι για συνεργασία παντού» δήλωσε χθες ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάγκ Λι.
Στα σκαριά επενδυτικό μνημόνιο Ελλάδας-Κίνας



Ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να υπογράψει νέο μνημόνιο σε τρεις εβδομάδες, αλλά όχι… από τα γνωστά. Οι πληροφορίες φέρουν την ελληνο-κινεζική συνεργασία να  σφραγίζεται με τριετές μνημόνιο μεταξύ των δύο πλευρών για την προσέλκυση επενδύσεων από την Κίνα στην Ελλάδα.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι υπογραφές θα μπουν στο Πεκίνο το διήμερο 14-15 Μαΐου, κατά την επίσημη επίσκεψη του κ. Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, προκειμένου να παρευρεθούν στη Διάσκεψη για τον Δρόμο του Μεταξιού “One Belt - One Road”, που αποτελεί τον βασικό εξωστρεφή στόχο της κινεζικής πολιτικής.

Η επίσκεψη, αν και είχε γίνει γνωστή τις προηγούμενες ημέρες, ανακοινώθηκε επισήμως χθες από τον κ. Κοτζιά, μετά τη συνάντηση που είχε στο ΥΠΕΞ με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Λι, επ' ευκαιρία του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών που διοργανώνεται σήμερα στο Ζάππειο. Σ' αυτό το Φόρουμ μάλιστα θα απευθύνει ομιλία ο πρωθυπουργός (στη 1 μ.μ. το μεσημέρι).

«Υπόδειγμα επιτυχίας» η Cosco

Τα επενδυτικά σχέδια του Πεκίνου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας φέρεται ότι «κλείδωσαν» μετά την ολοκλήρωση και την επιτυχία του «πειράματος» της Cosco στον Πειραιά.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Γουάνγκ, στις κοινές δηλώσεις που έκανε χθες με τον κ. Κοτζιά, μίλησε για «υπόδειγμα επιτυχίας της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας των δύο χωρών». Με την (ηχηρή) επισήμανση ότι αυτή η συνεργασία των δύο χωρών θα συμβάλει ώστε η η ελληνική οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματά της, διότι «υποδεικνύει τη δύναμη και την επιθυμία των κινεζικών επιχειρήσεων να ενισχύσουν τη φιλία και συνεργασία».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα πέρυσι το καλοκαίρι, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον ισχυρό άνδρα της Cosco κάπτεν Χου (στην έδρα της εταιρίας στη Σαγκάη) ένα έξτρα επενδυτικό πακέτο στον Πειραιά ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, πέραν των συζητήσεων που είχε  με κινεζικούς «κολοσσούς» που δραστηριοποιούνται στον χώρο των νέων τεχνολογιών, των τηλεπικοινωνιών, των κατασκευών, του εμπορίου και του τουρισμού, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας της Τράπεζας της Ελλάδος με την China Development. 

«Συνεργασία… παντού»

«Είμαστε πρόθυμοι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στους τομείς της ενέργειας, στη θάλασσα, στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στον αγροτικό τομέα, παντού», ήταν η χαρακτηριστική φράση χθες του Κινέζου ΥΠΕΞ.

Ο κ. Κοτζιάς δεν παρέλειψε να επισημάνει, εκ νέου, το γεγονός ότι η Ελλάδα δρα ως κράτος σταθερότητας  στην περιοχή.

Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως δε στον θαλάσσιο δρόμο του Μεταξιού και τη σημασία που δίνει, ως εκ τούτου,  η Κίνα στη ναυτιλία, στο εμπόριο και στον τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: