Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Πελίτι: 1η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων

Αφίσα
Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι εκδηλώσεις της 17ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι, που φέτος διοργανώθηκε παράλληλα με την 1η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων (19-22 Απριλίου) στο Μεσοχώρι του Παρανεστίου Δράμας.  
Η Ολυμπιακή Γιορτή των Σπόρων αποτελεί πρόταση της εναλλακτικής κοινότητας  Πελίτι που υιοθετήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στη Χάγη κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης των πολιτών, η οποία διοργανώθηκε από το διεθνές κίνημα προστασίας παραδοσιακών σπόρων Navdanya international  και το Παγκόσμιο Κίνημα για την Ελευθερία των Σπόρων Seed Freedom.
Η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων, όπως λένε οι διοργανωτές της, είναι μια έκκληση εκεχειρίας με τη Φύση, ένα κάλεσμα για να σταματήσει η χρήση δηλητηρίων, η μόλυνση του αέρα του νερού και του εδάφους. Στόχος της Ολυμπιάδας, που θα ταξιδεύει σε  διαφορετικά μέρη του κόσμου είναι «να μεταφέρει ένα μήνυμα για την ανάπτυξη των σπόρων και μαζί μια νέα κουλτούρα  που δεν διαχωρίζει το φυσικό περιβάλλον από τον άνθρωπο και βασίζεται στην αγάπη και στην συνεργασία για τη διατήρηση της γης και των σπόρων, ιδίως παραδοσιακών ποικιλιών που έχουν διατηρηθεί από τους αγρότες εδώ και χιλιάδες χρόνια».
Στη μεγάλη αυτή γιορτή των σπόρων μετείχαν κάπου 70 πολίτες 15 χωρών από την Αφρική, την Ευρώπη, την αμερικανική ήπειρο, μεταφέροντας ξεχωριστές εμπειρίες από τις πατρίδες τους. Ανάμεσά τους  ακτιβιστές του «15ου Κήπου», πλατφόρμας οργανώσεων από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή που στηρίζει αγρότες σε εμπόλεμες ζώνες, παρουσιάζοντας τους «Κήπους της Ελπίδας στον πόλεμο της Συρίας».
Εκπρόσωποι της Ένωσης Πολιτών για την Αγρο-οικολογία της Μπουρκίνα Φάσο, που μίλησαν για τις επιπτώσεις των Γ.Τ.Ο. (γενετικά τροποποιημένων οργανισμών) στους σπόρους και τη στρατηγική για την διατροφική κυριαρχία. Αμερικανικές οργανώσεις όπως η Baker Creek Heirloom Seed, που μάχονται για την διατήρηση σπάνιων αμερικανικών σπόρων. Κινήματα από την Βουλγαρία, την Τουρκία, την Κύπρο κι από άλλες χώρες που διοργανώνουν το 2017 Γιορτές Σπόρων σε συνεργασία με το Πελίτι. Αλλά και εμπειρογνώμονες γεωργικών θεμάτων και σύμβουλοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που μίλησαν για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η διατήρηση των σπόρων και η αειφόρος αναπαραγωγή και χρήση τους στην Ευρώπη.
Σημαντική τομή στην Πρώτη  Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και την 17η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ήταν η παρουσία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία όχι μόνο στήριξε τη διοργάνωση, αλλά και θα συνδιοργανώσει την πρώτη γιορτή σπόρων στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Τουρκία στις 24 και 25 Ιουνίου 2017. 
Στη διάρκεια της τριήμερης γιορτής, την οποία χαιρέτισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Τσιρώνης, έγιναν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις: ανταλλαγές σπόρων, χαριστικό παζάρι, εργαστήρια φύλαξης και φύτευσης σπόρων για ερασιτέχνες, υπαίθρια περιβαλλοντική εκπαίδευση σε μαθητές, μουσικές βραδιές, φωτογραφικές εκθέσεις και προβολές βίντεο. Και δόθηκε το επόμενο μαχητικό ραντεβού για τις 28-30 Απριλίου στη Διεθνή Συνάντηση Ενάντια στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς στη Βρετάνη της Γαλλίας. 
Συντάκτης: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: