Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Απάντηση Αντιδημάρχου κ Ν. Μίχου για τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Δήμου Δελφών (και για το Κολυμβητήριο Ιτέας)

Φωτογραφία του χρήστη Δήμος Δελφών.























«Ενημέρωση αρμοδίου αντιδημάρχου Δελφών, κ. Νεκτάριου Μίχου για την υφιστάμενη κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε συνέχεια δημοσιευμάτων σε τοπικά Μ.Μ.Ε. δημοσιεύματα της εφημερίδας η “Ώρα της Φωκίδας”»
Περιοδικά και όποτε συντρέχουν πραγματικοί λόγοι προβαίνουμε σε δημόσια ενημέρωση των συνδημοτών μας για θέματα αρμοδιότητάς μας. Μετά από μία σειρά δημοσιευμάτων όμως που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία και την καταλληλότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας και ειδικότερα του Κολυμβητηρίου Ιτέας, καθώς και δημόσια ερωτήματα που τέθηκαν μέσω φιλοξενούμενης συνέντευξης στην ημερήσια πολιτική εφημερίδα του νομού μας «Η Ώρα της Φωκίδας», θεωρούμε ότι δίνεται μία καλή ευκαιρία να παραθέσουμε σε όλους τους συνδημότες μας ορισμένα στοιχεία (και επί των γραφομένων αλλά και γενικότερα) ώστε να κρίνουν επαρκώς τις ενέργειές μας καθώς και τι ακόμα οφείλουμε να πράξουμε.
Η διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων και η διατήρησή τους στην βέλτιστη δυνατή κατάσταση αποτελεί καθήκον και καθημερινό αγώνα κάθε Δημοτικής Αρχής τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα γιατί αφορά και απευθύνεται κυρίως στο πιο ζωτικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, την νεολαία μας. Ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων μας και παρά την τραγική έλλειψη πόρων, εστιάσαμε στη ιεράρχηση των προβλημάτων των αθλητικών μας υποδομών και την μεθοδική και οριστική αποκατάσταση ή και προσθήκη εξοπλισμού ώστε αυτές εκτός από λειτουργικές να καταστούν και ασφαλείς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Παράλληλα με συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δήμου μας και ειδικά της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κατέστη δυνατή η σχεδίαση συστημάτων και μέσων και η ωρίμανση των απαραίτητων μελετών προκειμένου να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση των συγκεκριμένων υποδομών. Με τον ίδιο γνώμονα και πολύ περισσότερη επιμονή ενσκήψαμε στα προβλήματα του κολυμβητηρίου Ιτέας αφού είναι και η μοναδική εγκατάσταση αυτού του είδους που διαθέτει ο φορέας μας.
Σας παραθέτουμε τα αντικειμενικά στοιχεία και τα ακριβή κόστη των συγκεκριμένων παρεμβάσεών μας (στοιχεία που άλλωστε είναι δημόσια):

Α. Κολυμβητήριο Ιτέας:
1. Πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης στα αποδυτήρια (βάψιμο, καθαριότητα κλπ), αλλαγή κολεκτέρ και μέρους των φίλτρων της εγκατάστασης (ύστερα από πολύχρονη χρήση τους), αντικαταστάθηκαν οι υποβρύχιες αντλίες, επισκευάστηκε το μοτέρ, καθαρίστηκε η πισίνα. Μετά τις συνεχείς βλάβες στο λεβητοστάσιο της εγκατάστασης έγινε αλλαγή του καυστήρα με τις αντίστοιχες προμήθειες κυκλοφορητή, πίνακα ηλεκτρολογικού ελέγχου και σωληνώσεων. Οι παραπάνω εργασίες και προμήθειες ανήλθαν στο συνολικό ύψος των 8.172,84 ευρώ. Επίσης αποκαταστάθηκε το σύστημα πυρασφάλειας και συναγερμού.
2. H προμήθεια πετρελαίου για πέντε μήνες (από Νοέμβριο έως και Μάρτιο), ενδεικτικά, έφτασε το ύψος των 73.133,42 ευρώ. Ο καθένας αντιλαμβάνεται το μέγεθος της δαπάνης χωρίς την οποία, η λειτουργία του κολυμβητηρίου θα ήταν αδύνατη.
3. Η δεξαμενή χλωρίωσης της πισίνας του κολυμβητηρίου βρίσκεται στο μηχανοστάσιο της υποδομής, πρόβλημα που υφίσταται εξαρχής παρά το γεγονός ότι δεν διατάρασσε στο παρελθόν την ομαλή αδειοδότηση της εγκατάστασης. Έχοντας διαπιστώσει τόσο εμείς όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες την επικινδυνότητα που ελλοχεύει η συγκεκριμένη χωροθέτηση έχουμε προγραμματίσει μία σειρά από εργασίες για την επανατοποθέτηση σε κατάλληλο, ασφαλές και λειτουργικό σημείο.
4. Διαπιστώσαμε και αντιμετωπίσαμε μερικώς την μικρή διαρροή της δεξαμενής πετρελαίου της εγκατάστασης ενώ παρακολουθήσαμε καθημερινά και καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα το συγκεκριμένο πρόβλημα που προφανώς δεν θέτει σε κίνδυνο την ζωή κανενός, ώστε να μην τεθεί γενικότερο θέμα λειτουργίας της εγκατάστασης. Πρόκειται να προβούμε το αμέσως επόμενο διάστημα στην αντικατάσταση της δεξαμενής ώστε να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε συντηρητικά αφού σε διαφορετική περίπτωση θα διακόπταμε το απαιτητικό αθλητικό πρόγραμμα προπονήσεων και αγώνων του κολυμβητηρίου και τον συνεχή ανεφοδιασμό αυτής με πετρέλαιο προκειμένου να μη χαθεί καμία ώρα από τις προπονήσεις και τους αγώνες.
5. Άμεση προτεραιότητά μας και διαρκή επιδίωξη τόσο της δικής μας όσο και των προηγούμενων δημοτικών αρχών είναι η «ενεργειακή αναβάθμιση» της εγκατάστασης που δώσει τέλος ειδικά στην υπέρογκη δαπάνη για την προμήθεια καυσίμων. Όλες οι μελέτες και οι αδειδοτήσεις είναι έτοιμες και άμα την προκήρυξη χρηματοδοτικού μέτρου θα υποβληθεί σχετική πρόταση χρηματοδότησης.
Β. Δημοτικό Γήπεδο Άμφισσας και Ιτέας (φυσικοί χλοοτάπητες).
Ολοκληρώθηκε η προμήθεια των σπόρων για σπορά στα γήπεδα ποδοσφαίρου Άμφισσας & Ιτέας συνολικής αξίας 7.773,14 ευρώ. Ειδικά για το γήπεδο της Ιτέας η σπορά θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του επόμενου μήνα (Μαΐου) καθώς έτσι ορίζεται από τις τεχνικές προδιαγραφές του προϊόντος και τις οδηγίες του συντηρητή. Προφανώς, αν γινόταν νωρίτερα υπήρχε κίνδυνος να μην αποδώσει και να μην πετυχαίναμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Γ. Δημοτικό Γήπεδο Ιτέας (πλαστικός χλοοτάπητας).
Έχει γίνει κοστολόγηση της εργασίας του απαιτούμενου ηλεκτροφωτισμού της εγκατάστασης και γίνονται προσπάθειες εύρεσης πόρων ή και άλλων τρόπων ηλεκτροφωτισμού, εξαιτίας του υψηλού κόστους της παρέμβασης.
Δ. Κλειστό Γυμναστήριο Ιτέας
Πραγματοποιήθηκε η προμήθεια και τοποθέτηση Ηλεκτρονικού Πίνακα ύψους 2.988,90 ευρώ και Ξύλινου Δαπέδου ύψους 31.053,04 ευρώ, απαραίτητα και καίριας σημασίας για τη λειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου. Το πρόβλημα με το «Μπαλόνι» του Κλειστού Γυμναστηρίου είναι γνωστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Γίνονται προσπάθειες για να ενταχθεί σε επιχορηγούμενο πρόγραμμα ή συγχρηματοδοτούμενο.

Αγαπητοί συμπολίτες,
Γνωρίζουμε ότι οι ελλείψεις είναι αρκετές. Δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε γιατί πρώτοι εμείς θέλουμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τις εγκαταστάσεις αυτές σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Δαπάνες όπως η προμήθεια του πετρελαίου για το κολυμβητήριο της Ιτέας, που είναι εξαιρετικά κοστοβόρα για το Δήμο μας, πραγματοποιείται σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ανελλιπώς τα τελευταία δύο χρόνια. Άλλοι Δήμοι της χώρας μας έχουν σταματήσει τη λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος λειτουργίας τους. Εκτιμούμε, ότι έστω και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε έχουμε συμβάλλει όπως έχουμε υποχρέωση στις επιτυχίες που σημειώνονται από τους αθλητικούς συλλόγους της περιοχή μας, που είναι και οι πραγματικοί στυλοβάτες του αθλητισμού στον τόπο μας. Με την ευκαιρία θα θέλαμε να συγχαρούμε τις διοικήσεις και τους αθλητές των αθλητικών συλλόγων της περιοχής μας για τις προαναφερόμενες επιτυχίες τους αλλά και να τους ευχαριστήσουμε για την καθοριστική συμβολή τους στην διατήρηση των αθλητικών μας υποδομών σε αποδεκτό επίπεδο με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν και όποτε τους έχει ζητηθεί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ναυτικού Ομίλου Ιτέας που έχει βοηθήσει καίρια και σε κρίσιμα θέματα ώστε να διατηρηθεί η εγκατάσταση του κολυμβητηρίου σε αυτό το επίπεδο, προκειμένου να μη σταματήσουν οι προπονήσεις και οι αγώνες.
Όσοι επιθυμούν λοιπόν να επιστήσουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων του φορέα μας να γνωρίζουν ότι από πλευράς Δήμου, κρούουν «ανοιχτές θύρες», αφού όπως περιληπτικά σας παραθέσαμε και τα προβλήματα γνωρίζουμε και το καθήκον μας πράττουμε και θα συνεχίζουμε να πράττουμε, αφού πρόθεσή μας είναι οι πράξεις και όχι η δημιουργία εντυπώσεων. «Έκαστος εφ' ω ετάχθη».
Η προσπάθεια που καταβάλλεται από όλες τις πλευρές είναι πολύ μεγάλη και ας μη λησμονούμε ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές τα κονδύλια που διατίθενται δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Άλλωστε σύμφωνα με την ΚΥΑ ΥΠΠΟΑ /ΓΔΥΑ/ΔΤΥ/ΤΠΑΑΕ/329823/22861/1694/307/07.10.2016 (ΦΕΚ 3233/τΒ’/07.10.2016) τροποποίηση της υπ’ αρίθμ. 46596/22-11-2004 (ΦΕΚ 1793/6-12-2004) κοινής υπουργικής απόφασης περί καθορισμού λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 56Α του Ν 2725/1999 (ΦΕΚ 121/Α’) «Ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει, όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν πάρει παράταση για την άδεια λειτουργία και καταλληλότητας τους μέχρι τις 08.10.2017. Ευελπιστούμε και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να είμαστε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις μας σύμφωνα με τις υποδείξεις της Έκθεσης Αυτοψίας της Επιτροπής Ελέγχου Αθλητικών Εγκαταστάσεων Ν. Φωκίδας, έτσι όπως συντάχθηκε (υπ’ αρίθμ. 04/12-4-2017).
Eυχαριστούμε για την φιλοξενία, Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Αρμόδιος Αθ. Αντιδήμαρχος
Δήμου Δελφών
Νεκτάριος Μίχος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΑΤΕ ΤΗΝ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΤΟ..ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ !!!!
ΝΕΚΤΑΡΙΕ ΘΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΣ ΑΥΤΑ Ή ΣΟΥ ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ ?????

Ανώνυμος είπε...

Η κατάσταση των αθλητικών υποδομών είναι άθλια σε ολόκληρο το Δήμο Δελφών. Ποτέ στα χρονικά δεν ήταν σε χειρότερη κατάσταση τα γήπεδα ποδοσφαίρου και το κολυμβητήριο Ιτέας. Ο Ο Δήμος αυτην τετραετία έχασε οριστικά-επιδεικνύοντας τεράστια ανικανότητα- έργα που είχαν ενταχθεί την περασμένη τετραετία.Τέτοια ήταν η αναβάθμιση του κολυμβητηρίου Ιτέας και τα γήπεδα Αμφισσας και Γαλαξειδίου. Τα γήπεδα της Αμφισσας και της Ιτέας είναι χωράφια εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Είναι ανίκανοι όχι μόνο να φτιάξουν κάτι καινούργιο μόνοι τους, αλλά και να τρέξουν έργα που παρέλαβαν έτοιμα και να συντηρήσουν στοιχειωδώς αυτά που υπάρχουν. Το μόνο που ξέρουν είναι οι χοροί και τα πανηγύρια. Και να βγάζουν κενές περιεχομένου ανακοινώσεις για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.