Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Το ποδήλατο μακραίνει τη ζωή

Θέλετε να ζήσετε υγιείς και για πολλά χρόνια; Τότε φροντίστε να πηγαίνετε στη δουλειά σας με ποδήλατο, λένε σκοτσέζοι ερευνητές.
Πενταετής έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης σε 250.000 άτομα, εξάρει τα ευεργετικά οφέλη που έχει η ποδηλασία στην υγεία μας.

 Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η τακτική άσκηση με το ποδήλατο περιορίζει κατά 46% τον κίνδυνο να εμφανίσουμε καρδιακές παθήσεις, κατά 45% την πιθανότητα να νοσήσουμε από κάποιο είδος καρκίνου και κατά 41% τον κίνδυνο να πεθάνουμε πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο πιο πολύ κάνουμε ποδήλατο τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος που αποκομίζουμε, αλλά επισημαίνεται ότι θα πρέπει να διανύουμε περίπου 10 χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα για να θωρακίσουμε την υγεία μας.

«Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι που είναι σωματικά δραστήριοι και που επιλέγουν για τις καθημερινές μετακινήσεις τους το ποδήλατο διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τις υποδομές για να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις με το ποδήλατο. Για παράδειγμα, χρειάζονται λεωφορεία για τα ποδήλατα, ενώ πρέπει να βρεθούν ειδικές θέσεις στα τρένα», δήλωσε ο Δρ. Jason Gill από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.


Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal.

Δεν υπάρχουν σχόλια: