Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Εδώ φτιάχτηκε ένα διάσημο ελληνικό κονιάκ και έπεσαν οι περισσότερες κινηματογραφικές μούτζες. Δείτε από ψηλά το κτήμα όπου γυρίστηκαν οι περιπέτειες του υπουργού Μαυρογιαλούρου (βίντεο drone)



Μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου είναι το «Υπάρχει και φιλότιμο», του Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, στον ρόλο του υπουργού Μαυρογιαλούρου. 
Για πολλά χρόνια το μέρος όπου πραγματοποιήθηκαν τα υπαίθρια γυρίσματα αποτελούσε μυστικό. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι στις σκηνές πρωταγωνιστούσε κάποιο χωριό μακριά από την Αθήνα. Όπως θα δείτε η απάντηση βρισκόταν αρκετά κοντά στην πρωτεύουσα. Και μάλιστα μέσα σε ένα διάσημο οινοποιείο!
Η ταινία βασίζεται στο θεατρικό έργο των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου «Ανώμαλη Προσγείωση». Ο Κωνσταντάρας πρωταγωνιστούσε για δυο συνεχόμενες χρονιές στην παράσταση και όταν μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη κράτησε τον ρόλο του.
Μία από τις χαρακτηριστικές σκηνές είναι αυτή του ατυχήματος, όταν η κακομαθημένη κόρη του, που υποδυόταν η Νίκη Λινάρδου, επέμενε να οδηγήσει το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να το ρίξει έξω από το δρόμο πάνω σε μια ελιά! Οι χωριανοί, έντρομοι προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες. Όταν τα κατάφεραν ο Μαυρογιαλούρος έγινε έξαλλος με την κόρη και τον σοφέρ.


«Και στο ΄πα, να πεις ότι δεν στο ‘πα στραβούλιακα…άσε τον σοφέρ να οδηγήσει», έλεγε έξαλλος ο Μαυρογιαλούρος στην κόρη του
Μια άγνωστη λεπτομέρεια είναι το σημείο όπου γυρίστηκε η συγκεκριμένη ταινία. Πρόκειται για την περιοχή της Παλλήνης. Συγκεκριμένα, τα γυρισμάτα πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα από τα πρώτα οινοποιία της Ελλάδας. Του Ανδρέα Καμπά.

Η σκηνή όπου πιάνει από το σβέρκο την κόρη του ο Μαυρογιαλούρος, είναι γυρισμένη στην είσοδο του οινοποιείου

Ο Ανδρέας Καμπάς, ο οποίος πολέμησε στην Κρητική επανάσταση και το 1878 αγόρασε από την Πουλχερία Αργυροπούλου μια έκταση 5.000 στρεμμάτων στα Μεσόγεια.
Μέχρι τότε, τα κτήματα χρησίμευαν ως βοσκοτόπια. Καλλιέργησε αμπέλια, και παρήγαγε κρασί και το περίφημο «κονιάκ-Καμπά», το οποίο εξήγαγε σε χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής.
Στο κτήμα Καμπά έπεσαν οι περισσότερες κινηματογραφικες μούτζες. Ο οινοποιός όμως ήταν πρωτοπόρος και άξιος επαίνων. Ήταν ο πρώτος που αγόρασε μηχάνημα απόσταξης οίνων από το Μπορντό της Γαλλίας και προμήθευε με τα κρασιά του τη βασιλική οικογένεια και το Ελληνικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Την επιχείρηση ανέλαβαν οι γιοι του και μια δεκαετία αργότερα πέρασε στην κυριότητα της Εθνικής Τράπεζας.
Τις δεκαετίες του ’60 και ’70 το κτήμα έγινε τόπος γυρισμάτων για τις ταινίες «Υπάρχει και Φιλότιμο» (1965), «Ο Τσαρλατάνος» (1973), «Ο Τρομοκράτης» (1975).
Το 1991 πουλήθηκε από την Εθνική Τράπεζα στην οικογένεια Μπουτάρη.
Ακολούθησαν διαδοχικές απαλλοτριώσεις και εκποιήσεις και σήμερα αναμένεται η μελλοντική του αξιοποίηση.

Δείτε από ψηλά το εγκαταλελειμμένο κτήμα Καμπά με την λήψη drone του συνεργάτη μας UP DRONES:



http://www.mixanitouxronou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: