Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Γαλλικές εκλογές: Θρίλερ για το νικητή δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις


Αυτές είναι οι τελευταίες προβλέψεις των δημοσκόπων πριν από την κάλπη. 
Τέσσερις υποψήφιοι ερίζουν για μια θέση στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών. 
Ποια τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας


Το ρευστό πολιτικό σκηνικό αποτυπώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πριν ανοίξουν οι κάλπες του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών.Τέσσερις υποψήφιοι διατηρούν στο ακέραιο τις ελπίδες τους να εξασφαλίσουν την απαραίτητη εκλογική δύναμη ώστε να βρίσκονται στο δεύτερο γύρο και να διεκδικήσουν έτσι το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Στα ενδιαφέρονται στοιχεία και των δύο ερευνών είναι η σταθερή ανοδική πορεία Μακρόν και Μελανσόν και η ελαφριά κάμψη στα ποσοστά της υποψηφίας του Εθνικού Μετώπου.

AdTech Ad

Η δημοσκόπηση της 21ης Απριλίου της Ipsos δίνει προβάδισμα στον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, με ποσοστό 24%, μία μονάδα αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Ακολουθεί η εκπρόσωπος των Γάλλων ακροδεξιών Μαρίν Λεπέν με ποσοστό 22%, υποχωρώντας μισή μονάδα. Οριακή υποχώρηση στην εκλογική του επιρροή παρουσιάζει και ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, που φαίνεται να εξασφαλίζει 19%, ισοψηφώντας με τον εκπρόσωπο της γαλλικής αριστεράς που σταθεροποιείται σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.

Η αποχή θα κρίνει το αποτέλεσμα

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και τα ευρήματα για το εύρος πολιτικής επιρροής κάθε υποψηφίου, σύμφωνα με τα οποία φαίνεται πως Λεπέν και Φιγιόν έχουν πιο συμπαγές εκλογικό σώμα υπέρ τους, ωστόσο Μελανσόν και Μακρόν θα μπορούσαν δυνητικά να προσελκύσουν ισχυρό ρεύμα ψηφοφόρων υπέρ τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τη "σιγουριά για την επιλογή των ψηφοφόρων στην κάλπη" ο Εμανουέλ Μακρόν ενδέχεται να πέσει σε ποσοστό ως και 20,5%, ωστόσο το υψηλότερο εκλογικό μερίδιο που του αποδίδεται από την έρευνα είναι 27%. Αντίστοιχα, ο αριστερός υποψήφιος εμφανίζεται στο χειρότερο σενάριο να λαμβάνει 16%, όμως θα μπορούσε να αγγίξει ακόμη και ποσοστο 21%.
Από την άλλη πλευρά το εύρος πολιτικής επιρροής της Λεπέν περιορίζεται μεταξύ 20% και 23%, ενώ "ταβάνι" για τον κεντροδεξιό υποψήφιο φαίνεται πως είναι το 20,5%. Σε κάθε περίπτωση, το εύρος αυτό των τεσσάρων υποψηφίων δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Επιπλέον, φαίνεται πως η συμμετοχή σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, αναμένεται να κρίνει καθοριστικά ποιος θα ανακηρυχθεί νέος πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας.

Η ψήφος των νέων αναδεικνύει τον νικητή

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της Elabe, δίνει περίπου το ίδιο σκηνικό, με μια ελαφρώς διαφοροποιημένη εικόνα αναφορικά με τα ποσοστά των υποψηφίων. Έτσι, ο Μακρόν παραμένει στην πρώτη θέση με ποσοστό 24%, μπροστά από την Μαρίν Λεπέν που συγκεντρώνει 21,5%, σημειώνοντας ωστόσο υποχώρηση 1,5 μονάδας. Ακολουθεί ο Φρανσουά Φιγιόν που σε αυτή την έρευνα φτάνει το 20%, ανακτώντας 0,5% σε σχέση με την περασμένη μέτρηση. Τέλος, ο Ζαν Λουν Μελανσόν φαίνεται να αυξάνει τα ποσοστά του 1,5%, οριακά πίσω από τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς με 19,5%.
Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας φαίνεται πως το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, το στοίχημα της συμμετοχής και δη της προσέλευσης νέων ψηφοφόρων αφορά κατά κύριο λόγο τους Μελανσόν και Μακρόν, οι οποίοι συγκεντρώνουν 27% στις ηλικίες 18 - 24 ετών. Αντίθετα, ο Φρανσουά Φιγιόν μοιάζει να επικρατεί συντρηπτικά στους ηλικιωμένους άνω των 65, που επιλέγουν τον κεντροδεξιό σε ποσοστό 40%. Τέλος, η υποψήφια των ακροδεξιών συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά της στις παραγωγικές ηλικίες 35 έως και 64 ετών.
Η δημοσκόπηση Elabe  δίνει όμως έξι πιθανά σενάρια για το δεύτερο γύρο. Σε αυτά αξίζει να σημειωθεί πως όποιος και να βρεθεί απέναντι στη Μαρίν Λεπέν φαίνεται να επικρατεί και να αναδεικνύεται νικητής των εκλογών. Στο σενάριο που αντίπαλοι στη β' Κυριακή είναι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Φρανσουά Φιγιόν, ο πρώτος εμφανίζεται να κερδίζει άνετα στην κάλπη με ποσοστό 65%, έναντι 35%.
Νικητή απέναντι στους Μαρίν Λεπέν και Φρανσουά Φιγιόν αναδεικνύει η δημοσκόπηση και τον υποψήφιο της αριστεράς Ζαν Λουκ Μελανσόν, ο οποίος φαίνεται να χάνει τη μάχη των προεδρικών εκλογών μόνο στο ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Martin Bureau/Pool Photo via AP - news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: