Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Νέα τεχνική βοηθά , από Έλληνες επιστήμονες , στον εντοπισμό των προβλημάτων των αρτηριών του αίματος

Οι Έλληνες φυσικοί έρχονται να βοηθήσουν το έργο των καρδιολόγων, χάρη σε μια νέα υπολογιστική τεχνική που ανέπτυξαν.
Η μέθοδος βασίζεται στη μηχανική των ρευστών (αφού και το αίμα ένα ρευστό είναι) και αποσκοπεί στο να εντοπίσει τα επικίνδυνα σημεία μέσα στις αρτηρίες, όπου μπορεί να αποκολληθεί η πλάκα από τα τοιχώματά τους και να αποτελέσει θρόμβο, δυνητικά θανατηφόρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γεράσιμο Μεσσάρη του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας και της Μονάδας Ιατρικής Ακτινοφυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Πάτρας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής των ρευστών "Physics of Fluids", μελέτησαν τη δυναμική ροή του αίματος στο κυκλοφορικό σύστημα και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη ή την αποκόλληση της πλάκας από τις αρτηρίες.

Η αθηροσκλήρωση σταδιακά οδηγεί σε καρδιοπάθεια. Κάποια στιγμή, η πλάκα (οι εναποθέσεις λίπους που σταδιακά «χτίζονται» στο εσωτερικό των αρτηριών) μπορεί να σπάσει και έτσι το τμήμα της που αποκολλάται, μπορεί να φράξει τη ροή του αίματος, με θανατηφόρες συνέπειες. 

Παρά τις διαρκείς προσπάθειές τους, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη βρει ένα αποτελεσματικό τρόπο για να προβλέψουν πότε αυτό θα συμβεί, έτσι ώστε να μειώσουν τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά.

Η νέα ελληνική μέθοδος, που βασίζεται στην ανάλυση της ροής του αίματος μέσω υπολογιστή, μπορεί μια μέρα να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν τα κατ' εξοχήν σημεία κινδύνου μέσα στις αρτηρίες, όπου είναι πιθανότερο να αποκολληθεί η πλάκα. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι εφικτή μια έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση.

Η τεχνική βελτιώνει, σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους, τη δυνατότητα πρόβλεψης για το πού στα τοιχώματα των αρτηριών θα ασκηθούν οι μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς το αίμα κυλάει.

Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης η καθηγήτρια Μαρία Χατζηνικολάου της Σχολής Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και ο Γιώργος Καραχάλιος, πρώην καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: