Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Το κούρεμα, το «ΟΚ» και οι αντιδράσεις των προμηθευτών στη διάσωση της Μαρινόπουλος

Το κούρεμα, το «ΟΚ» και οι αντιδράσεις των προμηθευτών στη διάσωση της Μαρινόπουλος - Κεντρική Εικόνα


Το σχέδιο διάσωσης της αλυσίδας Μαρινόπουλου βαδίζει προς το τέλος του, καθώς τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών έχουν ήδη συναινέσει στη χορήγηση δανείου στην Σκλαβενίτης και σήμερα αναμένεται να υπογραφεί το MoU με τις τράπεζες, προκειμένου να αρχίσει και η έμπρακτη υλοποίηση του σχεδίου που έχει εκπονηθεί. 
Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στη στάση των προμηθευτών, καθώς τουλάχιστον το 60% εξ αυτών καλείται να συναινέσει προκειμένου να ενταχθεί ο όμιλος στο άρθρο 106β και θ του πτωχευτικού κώδικα. Οι επαφές για τη συγκέντρωση του απαραίτητου αυτού ποσοστού των πιστωτών έχουν ξεκινήσει από καιρό, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και καθυστερήσει περαιτέρω η συμφωνία για την Μαρινόπουλος.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οι εμπλεκόμενες πλευρές αναμένουν την τελική πρόταση, ώστε να τοποθετηθούν. Η δε διαδικασία προβλέπει την υπογραφή μεμονομένων συμφωνητικών, η οποία, όπως σημειώνουν, θα πάρει αρκετό καιρό και σίγουρα πέραν της ημερομηνίας της 21ης Σεπτεμβρίου, οπότε έχει οριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης.
Όσον αφορά την πολυπόθητη συναίνεση της πλειονότητας, όλα δείχνουν ότι θα επιτευχθεί η ζητούμενη πλειοψηφία, καθώς ήδη από την πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης στο Πρωτοδικείο, ένα 45% είχε ήδη ταχθεί υπέρ της υπαγωγής στο άρθρο 99. Πέραν τούτου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη οι μεγάλοι πολυεθνικοί παίκτες έχουν αποφασίσει να αποδεχθούν την πρόταση.
Σύμφωνα με το euro2day.gr, στέλεχος μεγάλης εισηγμένης εταιρίας ελληνικών συμφερόντων αναφέρει πως ιδίως όσοι προμηθευτές δεν έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, «υπολογίζουν τη χασούρα» και κλίνουν προς την συναίνεση. Στο μέτωπο, δε των εξασφαλίσεων, παρά τα όσα έχουν κατά καιρούς ακουστεί, η πλειονότητα των προμηθευτών είναι ακάλυπτοι από κάθε προστασία. «Από το 2010 έχει πάψει κάθε ασφάλιση πιστώσεων, το factoring δεν υφίσταται ως διαδικασία, οπότε όλοι μας είμαστε εκτεθειμένοι στην τοξικότητα της Μαρινόπουλος».
Από την άλλη πλευρά, όλοι σκέφτονται την επόμενη μέρα. «Κανείς δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στο μέγεθος που αντιπροσωπεύει η «πρώην» Μαρινόπουλος, είτε για τις παρελθούσες τιμολογήσεις, είτε για τις νέες», αναφέρει έτερο στέλεχος εισηγμένης ελληνικής εταιρίας τροφίμων.
Στο ίδιο πεδίο, αλλά με διαφορετική αφετηρία, αρκετοί προμηθευτές της Μαρινόπουλος, κάνουν λόγο για μια νέα πραγματικότητα, στην οποία η εμπορική σχέση εξελίσσεται σε... πολεμική σχέση, με τους υπόλοιπους παίκτες του λιανεμπορίου, να «έχουν αγριέψει», και να ζητούν ευλόγως την όποια δυνατή διευκόλυνση.
«Η νέα χρονιά θα φέρει μεγάλες ανακατατάξεις, και η πολιτική μας είναι να αναγνώσουμε σωστά τις παραμέτρους», καταλήγει στέλεχος μεγάλης ελληνικής εταιρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προμηθευτές φαίνεται πως θα συνεναίσουν σε ένα «κούρεμα» της τάξης του 50%, ελπίζοντας ότι εισπράξουν ένα αξιοσέβαστο ποσοστό από τα οφειλόμενα που σε περίπτωση «ναυαγίου» θα έχαναν οριστικά. Έτσι ισχύει το ρητό «κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και... καρτέρει».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει σχετικά με το τελικό σχέδιο, δεν θα υπάρξει κούρεμα σε όσους έχουν λαμβάνειν έως 100.000 ευρώ και ότι το υπόλοιπο μετά το κούρεμα του 50% θα δίδεται στους προμηθευτές μετρητοίς εφάπαξ.
Ποιοι αντιδρούν
Γενικότερα, η στάση των τραπεζών να προχωρήσουν σε «γενναιόδωρες» ρυθμίσεις ώστε να σωθεί η αλυσίδα Μαρινόπουλος, φαίνεται πως έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε άλλες αλυσίδες λιανικής, οι οποίες μιλούν για άνισους όρους ανταγωνισμού, καθώς οι ίδιες παίζουν με άλλα δεδομένα. 
Δεν είναι... μυστικό ότι κάποιες αλυσίδες θα προτιμούσαν το κλείσιμο της Μαρινόπουλος προκειμένου να καρπωθούν οι ίδιες ένα τοπυλάχιστον μερίδιο αγοράς που της αντιστοιχεί. Ωστόσο οι περισσότεροι ανταγωνιστές θεωρούν πως επιβάλλεται να μείνει η αλυσίδα εν ζωή, καθώς ενδεχόμενο λουκέτο θα προκαλούσε τόσο έντονες παρενέργειες στο σύνολο της αγοράς, έτσι ώστε ακόμη και τα μικρά οφέλη δύο ή τριών ανταγωνιστών να αφανίζονταν γρήγορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: