Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

ΒΙΟΚΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ



Δύο σημαντικότατα έργα εκ των οποίων το πρώτο σύγχρονο με την απαιτούμενη πληρότητα από απόψεως επεξεργασίας των λυμάτων αλλά πολύ δαπανηρό αφού η πρόβλεψή του ήταν για εξυπηρέτηση πενταπλάσιου αριθμού πολιτών .     
   
Το δεύτερο , διπλασίου κόστους πρόβλεψης από το πρώτο , 2.200.000  € , με υπαρκτούς , σημερινούς, λόγους τυχόν κακής εκτελέσεώς του .  Από τα εγκαίνια έναρξης λειτουργίας του όλου έργου. Εφημερίδα το Γαλαξείδι Σεπτέμβριος του 2006 .   Σήμερα όμως οι πολίτες ΑΠΑΙΤΟΥΝ τη διερεύνηση της υπόθεσης για .                                                                             
1) ΒΙΟΚΑ                                                                                                                                           - Ποιοι ευθύνονται για την πλήρη υπολειτουργία  του έργου από την καταστροφή των περισσοτέρων μηχανημάτων την περίοδο 2011-2014 ;                                                                                                    
 - Ποιοι ευθύνονται για την αντικατάσταση των τριών αντλιών στο αντλιοστάσιο του λιμανιού διαφορετικών capacity , αν και αυτές χρειαζόντουσαν μία μικροεπισκευή , με αποτέλεσμα την έντονη και διαρκή δυσοσμία το πρόβλημα της οποίας επιδιώχθηκε να ρυθμιστεί το 2016 από τον εργολάβο –μειοδότη του διαγωνισμού με διάφορες μεθόδους  ;                                                                                  
- Που βρίσκονται οι αντλίες που αντικαταστάθηκαν  ;
- Ποιοι ευθύνονται για το ατύχημα που συνέβη πρόσφατα στο λιμάνι αφού ο εργολάβος συντηρητής  στο ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ  στις 17.2.2016 είχε πει ότι θα αντικαταστήσει ότι μηχάνημα ή εργαλείο είναι άχρηστο , θα συντηρήσει όποιο θεωρήσει ότι  είναι αναγκαίο και θα συντάξει έκθεση – μελέτη που θα υποβάλει στο Δήμο στην οποία θα αναφέρει ποιες εργασίες συντήρησης ή αντικατάστασης εξοπλισμού απαιτούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα , δίμηνο ,τρίμηνο  κ.τ.λ. ;                                                                                                           
2) ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΗ                                                                                                      -  Έρευνα για τυχόν κακοτεχνίες του έργου με πρόσκληση μαρτύρων –πολιτών    O  Δήμος δεν εξέτασε την περίπτωση αυτή η οποία μπορεί να επιβαρύνει τη λειτουργία από πιθανή είσοδο όμβριων  ή θαλάσσιων υδάτων . Ο δε κ. Δήμαρχος στην ομιλία του στο ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ στις 17 Φεβρουαρίου 2016 είπε ότι όσοι ασχολούνται με τα κοινά το κάνουν από καλή πρόθεση γι αυτό δεν ποινικοποιεί υποθέσεις και όποιος πολίτης θέλει μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια  .         
             
 -  Έρευνα για την τύχη των χρημάτων  που έχουν εισπραχθεί από τους πολίτες και από το ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΦΥΛΑΚΩΝ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ .       
                                                    
H επίλυση όμως  των προαναφερόμενων περιπτώσεων δε γίνεται με την προ-βλεπόμενη επιβολή προστίμων στο Δήμο από συχνές παραβιάσεις των νόμων αλλά πλην των όποιων προσπαθειών της σημερινής διοίκησης του Δήμου απαιτείται έρευνα σε βάθος με καταλογισμό αστικών και ποινικών ευθυνών .                                                                                                                                                
Υπενθυμίζεται  ό,τι ο λογισμός  χρέωσης των πολιτών εκ μέρους του Δήμου για το 2014 ανήλθε στο ποσόν των  123.780,70 e  χωρίς ΦΠΑ , έγγραφο Δήμου Δελφών  Α.Π.16264/29 Ιουνίου 2015 .          
                                                                    
Τα έσοδα της περιόδου 2011-2013  για το Δήμο ήταν περισσότερα κατά 50.000  e  ανά έτος γιατί αποφασίστηκε , από το 2014 , μείωση των παγίων τελών  αποχέτευσης κατά 50 e ανά σύνδεση και της περιόδου 2011-2012 ανά έτος επί πλέον 80.000 e από χρήματα που κατέβαλε το Κατάστημα Φυλακών Μαλανδρίνου για μεταφορά των λυμάτων του στον ΒΙΟΚΑ Γαλαξιδίου .                                                                                                                   
Ενδεικτικός λογισμός       2011                 2012                   2013                  2014                            εσόδων Δήμου          250.000,00     250.000,00          170.000,00          120.000,00          
Οι δαπάνες για το λειτουργικό κόστος του ΒΙΟΚΑ Γαλαξιδίου , για κατανάλωση ρεύματος ,  χημικών και εξωτερικό συνεργάτη , έγγραφο του Δήμου Δελφών Α.Π.6830/22 Ιουνίου 2016  της αντίστοιχης περιόδου είναι η  παρακάτω                   -                                          2011                 2012                    2013                  2014                        -                                     67.741,31        19.701,28            49.495,96             44.857,60         Το φερόμενο ως εισπραχθέν  ποσόν της διαφοράς εσόδων-εξόδων για την τετραετία 2011-2014  ανέρχεται στο ύψος των  790.000 – 182.000 = 608.000 e  !!!                                                                                                                    
TO ΠΟΣΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΔΙΑΤΕΘΗΚΕ  ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ  ;                                                                        
-  Αφού το λειτουργικό κόστος είναι πολύ μικρότερο του λογισμού χρέωσης των πολιτών γιατί δε μειώνεται το ύψος του λογισμού ώστε να μην υπάρχει μείωση εσόδων  από τους πραγματικά αδύναμους να πληρώσουν , από εκείνους που δικαιολογημένα θεωρούν υπερβολικές τις χρεώσεις και καλώς ή κακώς δεν πληρώνουν  αλλά και από τους … μπαταχτσήδες ;                                                                                                
Η απώλεια εσόδων  του 2014 - 2015 υπολογίζεται στο 25% - 30% της χρέωσης !!!     Λύση στο υφιστάμενο πρόβλημα  θα ήταν  η άμεση μείωση της χρέωσης των πολιτών του Γαλαξιδίου  με σύγχρονο … κυνήγι των μπαταχτσήδων  .                                   
Έως πότε θα πληρώνουν μόνο τα … κορόιδα  ;                                                                                  
Η μη πραγματική ευαισθητοποίηση όμως των πολιτών και η  συχνή τοποθέτηση πάρα πολλών  από αυτούς  για τους εκάστοτε κυβερνώντες ότι θα τους τιμωρή-σουν με το … μαύρισμα στις επόμενες εκλογές ,  συντελούν στη διαιώνιση αυτής της περίπτωσης  καθώς και άλλων παρόμοιων .  Αγωνίζεσαι ,  μάχεσαι  καθημερι-νά , γι αυτούς που μπορούν, χωρίς άναρθρες μεμονωμένες και συγκυριακές κραυγές στο δρόμο ή στα καφενεία  για μερικές μέρες μετά από κάποιο συμβάν  αλλά μεθοδικά , συλλογικά και οργανωμένα .  

Η Δημοκρατία και η Ελευθερία κατακτώνται με καθημερινούς αγώνες  δε χαρίζονται από κανέναν .  



                                                                 Ε υστάθιος Μαρματάκης                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια: